Starostův měšec patří mezi oblíbená jídla české kuchyně. Je pojmenované podle svého tvaru, který připomíná měšec s dukáty. Příprava téhle dobroty je velmi jednoduchá. Stačí dát na plátek vepřové krkovice, slaninu, cibuli a papriku, vše zabalit do pečicího papíru a dát upéct. Krásně šťavnaté masíčko je ideální volbou pro nedělní nebo sváteční oběd. Pojďte si ho udělat s námi!
Starostův měšec patří mezi tradiční české pokrmy. Svůj zajímavý název jídlo dostalo díky svému tvaru – naplněný plátek masa po zabalení připomínal měšec s dukáty. První recepty na starostův měšec se začínají objevovat v kuchařkách od 19. století.
Z jakého masa ho připravit? Doporučujeme vepřovou krkovici, případně vepřovou kýtu. Maso si nejlépe připravte den předem, okořeňte ho oblíbeným kořením a nechte přes noc odpočinout v lednici.
Tradičně se na plátky vepřového masa dává plátek slaniny, cibule a papriky. Existuje ovšem spousta variací tohoto receptu a měšce se v nich plní různými náplněmi – najdete tak recepty s kysaným zelím (hejtmanský měšec) nebo s houbami (purkmistrův měšec).
Španělský ptáček je vynikající hovězí závitek, který patří k nejoblíbenějším klasickým jídlům české kuchyně. Tento recept musíte vyzkoušet.
Máte-li rádi vepřové maso, jistě vás zaujme vepřová kýta s rozmarýnem dle našeho receptu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.
Zdroj: Kupi