Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Slané jídlo bez soli? Japonští vědci vyvinuli slanou lžíci. Má snížit alarmující příjem sodíku

Denis Hrishyn / Shutterstock.com

Japonská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších na světě. A přesto Japonce trápí nadměrný příjem soli, který může vést k vážným zdravotním problémům ledvin nebo kardiovaskulárního systému. Přišli proto se zcela inovativním řešením a vyrobili lžíci, se kterou každé jídlo chutná slaněji. Jak vychytávka, která by mohla před nadměrným solením zachránit i zbytek světa, funguje?

Přečtěte si také

20 tipů, jak ochladit byt nebo dům bez klimatizace

Slaná japonská kuchyně hazarduje se zdravím

Často se jako problematický uvádí globální nadbytečný příjem cukru, ani se solí to ale není dobré. Tak například podle průzkumu japonského ministerstva zdravotnictví z roku 2019 konzumují obyvatelé Japonska starší 20 let v průměru 10,1 g soli denně, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky, která podle Světové zdravotnické organizace (WHO) činí přibližně 5 g. Podle těchto čísel dokonce Japonci v konzumaci soli převyšují Američany, kteří průměrně denně přijímají kolem 8,5 g soli. Češi jsou na tom se solením podobně jako Japonci a doporučené množství překračují v průměru dvojnásobně.

V Japonsku je tento problém zakořeněný zejména v tradiční kuchyni, jehož běžnou součástí jsou ultra slané omáčky a dochucovadla, například sójová, rybí nebo ústřicová omáčka, stejně tak jako nakládané a (v soli) fermentované potraviny nebo instantní pokrmy.

Doucefleur / Shutterstock.com

Jak se vytváří iluze slané chuti?

Řešení se pak rozhodla již před lety vzít do vlastních rukou japonská společnost Kirin Holdings, která mimo jiné vyrábí jedno z nejoblíbenějších japonských piv, soustředí se ale i na výzkum a inovace v oblasti potravinářství. V roce 2022 pod vedením profesora Dr. Homeie Miyashita poprvé přišla s prototypem jídelních hůlek, které při kontaktu s vlhkým prostředím jazyka vysílají nepostřehnutelné elektrické náboje. Ty jednoduše řečeno v ústech koncentrují molekuly iontů sodíku. A vytváří iluzi pocitově slanější chuti.

Lžíce, která oklame chuťové buňky

Nyní Kirin se stejnou technologií představila lžíci, která je pro „dochucování“ široké řady pokrmů ještě vhodnější. Tzv. slaná lžíce váží asi 60 g, je vyrobená z plastu a kovu a poháněná na dobíjecí lithiovou baterii. Podobně jako hůlky vytváří pomocí elektrických nábojů dojem, že je konzumované jídlo slanější. Aniž by bylo nutné jej fyzicky dochucovat. Nastavit lze dokonce čtyři různé stupně vnímané slanosti.

Žádných elektrošoků, jak varují kritici této novinky, se samozřejmě bát nemusíte. Všechny reakce jsou nepostřehnutelné. Jediné, co člověk cítí, je slanost. Díky tomu lze preventivně výrazně snížit příjem soli v rámci celé populace, ale také vnést více chuti do života jedincům, kteří musí dodržovat nízkosodíkovou dietu.

Kirin Holdings

Snížený příjem soli pro miliony zákazníků

Společnost Kirin v první vlně vyslala na trh 200 kusů slaných lžic. K dostání jsou online za 19 800 jenů (v přepočtu cca 2 865 korun), firma nicméně již nyní plánuje jejich zařazení i do maloobchodních prodejen. V nabídce má rovněž slanou misku, která funguje na stejném principu. Je vhodná zejména pro tradiční konzumaci polévek a vývarů, které se v Japonsku pijí přímo z nádobí.

A kdy bude revoluční příbor možné vyzkoušet i ve zbytku zemí? Vstup na další trhy společnost zatím neoznámila, nicméně již nyní plánuje, že do pěti let by mělo díky unikátní lžičce méně solit (a tedy žít zdravěji) kolem milionu zákazníků po celém světě.

Zdroje: BBC, Kirin Holdings, Food&Wine