Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Gastro toulky po Česku: Ochutnejte vynikající hanáckou syrnici z Olomouckých tvarůžků, je to rychlovka

Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Dnes se při našich gastro toulkách vydáme na Hanou. Snad každý z nás má tento region spojený s Olomouckými tvarůžky. Tahle specialita je na Hané nedílnou součástí regionální kuchyně, dokonce z nich dělají i zmrzlinu! My se do takových experimentů ale pouštět nebude a připravíme si zdejší tradiční polévku – hanáckou syrnicu. Tak pojďme vařit, je to rychlovka!

Přečtěte si také

3 zapomenuté omáčky našich babiček: Chutnají skvěle s hovězím a hotové jsou do 30 minut

Tvarůžky jsou nedílnou součástí hanácké kuchyně

Tradiční přírodní zrající sýr z netučného tvarohu připravovali naši předkové již od roku 1583. Na Hané se brzy stal běžnou součástí jídelníčku a dokonce ho lidé používali i jako platidlo. K rozšíření tvarůžků hodně přispěly zájezdní hostince, protože hostinští tvarůžky často podávali k pivu. Stala se z nich vyhlášená lahůdka a hospodští je začali do svých hostinců objednávat pravidelně.

V průběhu 18. a 19. století lidé na Olomoucku vyráběli tvarůžky podomácku. Centrem výroby byl zpočátku Hněvotín. Ve 2. polovině 19. století ale převzaly vedoucí úlohu Loštice. V Lošticích se stala průkopnicí výroby tvarůžků Anna Sekaninová. Její recept na tvarůžky začali brzy kopírovat další milovníci sýra a domácích dílen na výrobu tvarůžků začalo rychle přibývat.

Jednu z těchto dílen otevřel v roce 1876 Josef Wessels. Tvarůžkářství se stalo velmi výhodnou živností, proto Wessels brzy zapojil do podnikání i svou manželku a syna Aloise, který později ovládl výrobu tvarůžků na Olomoucku. V rukou potomků Aloise Wesselse je firma A.W. dodnes.

Tvarůžková pomazánka s pivem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Tvarůžková pomazánka s pivem

Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.

Tvarůžková pomazánka s pivem
Hanácký salát
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Hanácký salát

Pojďte si s námi připravit jednoduchý a zdravý hanácký salát. Jeho dominantou je červené kysané zelí, které je bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a prospěšných bakterií.

Hanácký salát

Recept na hanáckou syrnicu

Ingredience na 4 porce:

  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody
  • 2 balení tvarůžků
  • 125 g tvarohu nebo žervé
  • 1–2 lžíce másla
  • čerstvá pažitka na ozdobu
  • sůl a kmín na dochucení
  • pečivo k podávání

Postup:

  1. Do hrnce nalijte mléko a vodu, přidejte kmín, sůl a přiveďte k varu.
  2. Jak začne polévka vřít, přidejte do ní máslo a tvarůžky nakrájené na kostičky. Nechte mírně vřít asi 5 minut, až se všechno spojí.
  3. Poté odstavte hrnec z plotny a ještě do horké polévky rozdrobte tvaroh. Podle potřeby dochuťte. Podávejte s chlebem nebo bramborami. Ozdobte pažitkou.

Zdroj: Kupi, 100+1 zahraničních zajímavostí