Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Skořice: Zázračné koření, které léčí, zahřeje, ale také pomůže zhubnout

Annmell_sun / Shutterstock.com

Konzumujeme ji hlavně na podzim a v zimě, protože je to typická chuť Vánoc. To je ale velká škoda, protože skořice má tolik účinků na zdraví, že bychom ji měli do jídelníčku zařadit po celý rok. Dokáže třeba pomoci zrychlit váš metabolismus!

Přečtěte si také

Zasaďte na záhonku vřes! Magická rostlina, která vydrží i tuhé mrazy a předpovíte díky ní, jaká bude zima

Skořice, která pochází ze Srí Lanky, se hojně používá nejen při vaření, ale i v kosmetice, v parfémovém průmyslu nebo i v medicíně. Je to velmi zdravé koření, které není jen chutné, ale také léčivé. Možná ji máte spojenou se sladkými jídly, může však být využita i ve slaných, čímž jim dodá velmi zajímavou a speciální chuť.

Cejlonská vs. čínská skořice (Cassia)

Pravá skořice je jen jedna, a tou je skořice cejlonská. Má sladkou jemnou chuť a obsahuje nízké množství kumarinu, což je toxin, kterého se ale v nízkém množství nemusíme obávat. Skořice čínská, Cassia, která se někdy označuje také jako falešná, není oproti cejlonské chuťově tak lahodná. Pěstuje se zejména v Číně (ale také v Indii, Barmě nebo Indonésii), je tmavší a její chuť je ostřejší, vůně zase aromatičtější.

Pro zajímavost a pro ty, kteří si počítají kalorie nebo je zajímají nutriční hodnoty, jedna čajová lžička skořice obsahuje 7 kalorií, z toho 0,1 g bílkovin, 2 g sacharidů a 1,5 g vlákniny.

Oksana Shufrych / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

Skořice je silný antioxidant

  • Skořice obsahuje velké množství polyfenolů, které mají ochranné a antioxidační schopnosti. Pokud ji použijete v jídle, působí v něm jako konzervant.

Působí protizánětlivě

  • Ať už se se zánětem potýkáte, nebo ne, skořici se vyplatí pravidelně užívat, protože má protizánětlivé účinky.

Pomáhá v boji proti plísním, virům a bakteriím

  • Skořice se ne nadarmo používá v čínské bylinné medicíně po dlouhá léta. Skořici tak často najdete v tinkturách a esenciálních olejích a také v mastech. Ve chvíli, kdy se potýkáte s chřipkou (vlivem virů), vám skořice může prokázat dobrou službu.
Skořicové šneky s pekanovými ořechy
Čas přípravy: 3 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Skořicové šneky s pekanovými ořechy

Ve švédštině Kanelbullar, v angličtině Cinnamon Rolls a v češtině skořicové šneky. Tento původně severský recept je dnes už tak mezinárodní, že ho můžete ochutnat po celém světě. Jeho základem je kynuté těsto se spoustou skořice. My jsme recept navíc obohatili pekanovými ořechy.

Skořicové šneky s pekanovými ořechy
Skořicový pletenec
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Skořicový pletenec

Efektní skořicový pletenec krásně ozdobí každý stůl a zároveň i výborně chutná. Tuto křupavou dobrotu můžete ještě po upečení polít rozehřátým máslem s troškou rumu a bude chutnat naprosto dokonale.

Skořicový pletenec

Může pomoci snížit hladinu cukru i krevní tlak

  • Studie potvrzují, že skořice může být zodpovědná za snížení hladiny cukru a zároveň za snížení rizika vzniku cukrovky typu 2. Pravidelná konzumace skořice může být spojena také se snížením krevního tlaku. Dle dostupných informací je však třeba tuto spojitost ještě důkladněji prozkoumat a získat více důkazů, aby mohla být potvrzena.

Snižuje cholesterol a tím i riziko vzniku srdečních chorob

  • Je známo, že vysoká hladina cholesterolu, tedy toho špatného, se může podílet na vzniku kardiologických onemocnění. Právě skořice má cholesterol snižovat a tím redukovat i riziko vzniku nemocí srdce.

Zrychluje metabolismus

  • O kořeních, která hřejí, je známé, že dokážou zrychlovat metabolismus. Nepatří mezi ně jen skořice, ale třeba i chilli, zázvor nebo kardamom. Pokud tedy hubnete, vyplatí se je zařadit do jídelníčku.
Ciprian23 / Shutterstock.com

Nepřežeňte to s množstvím

Doporučená denní dávka skořice je jedna lžička denně. Možná budete mít tendenci ji nyní jíst více, když jste si přečetli všechny benefity, ale všeho s mírou. Není třeba to se skořicí ani s ničím jiným přehánět. Zejména v případě, že si koupíte skořici čínskou, která obsahuje vyšší obsah výše zmíněného toxinu kumarinu. „Také by v případě vysokého dávkování mohla ovlivňovat účinky některých léků, zvlášť těch na cukrovku a srdeční a jaterní onemocnění,” konstatuje pro web BBC Good food Jo Lewin, odbornice na výživu. Proto zařazujte do svého jídelníčku skořici pravidelně v přiměřeném množství a dbejte na její kvalitu.

Zdroje: BBCgoodfood, Healthline, NCBI