Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vynikající pochoutka z indické kuchyně: Na populární kuře tandoori nepotřebujete speciální pec, stačí vám trouba

Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Dnes tady máme něco pro milovníky indické kuchyně! Připravíme si vynikající kuře tandoori. Stačí si připravit kořeněnou marinádu, potřít jí celé kuře a nechat maso několik hodin marinovat v lednici. Po upečení bude mít krásně červenou barvu, která je pro kuře tandoori typická. Tak si připravte vše potřebné a jdeme na to!

Přečtěte si také

Skrytá hrozba pro planetu: „Rychlé dekorace“ škodí stejně jako ultra levná móda

Indické kuře tandoori vzniklo v Pakistánu

Tzv. tandoori chicken patří mezi nejoblíbenější jídla indické kuchyně. Podle historiků se údajný předchůdce tohoto pokrmu objevil už před 3000 lety v Harappě, tehdejším centru indické civilizace.

Nicméně za otce kuřete tandoori je považován hinduista Kundan Lal Gujral. Ten provozoval v pakistánském městě Péševár, tehdejší součásti Indie, restauraci, v jejímž středu postavil pec tandoori na pečení indického chleba. Gujrala napadlo dát do pece upéct i namarinované kuře.

Ve 40. letech 20. století, po rozdělení Indie a vzniku Pakistánu, utekl Gujral zpět do Indie a otevřel si v Dillí restauraci Moti Mahal. Svůj recept na kuře tandoori neustále vylepšoval. Během 50. let se z pokrmu stal hit indické kuchyně a přímo do Dillí ho přijeli ochutnat i američtí prezidenti Richard Nixon a J.F. Kennedy.

Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Butter chicken podle Gordona Ramsayho

Indické butter chicken, neboli máslové kuře, patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Indická kuchyně je sama o sobě velmi oblíbená, jelikož nabízí spoustu variací nejrůznějších pokrmů z kuřecího masa v kombinaci s omáčkami. Máme pro vás recept od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho, podle kterého si tento skvělý pokrm zvládnete uvařit i sami doma.

Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Indické kuře na kari
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Indické kuře na kari

Indické kuře na kari má výraznou kořeněnou chuť a je u nás velice populární. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka.

Indické kuře na kari

Recept na indické kuře tandoori

Ingredience na 4 porce:

  • 1 celé kuře
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • šťáva z 1 citronu

Marináda

  • 80 g řeckého jogurtu
  • 3 lžíce oleje (ideálně hořčičného)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce česnekovo-zázvorové pasty

Postup:

  1. Připravte si kuře – nařežte ho tzv. na motýlka. Kuře položte prsíčky na pracovní desku a podél páteře z obou stran udělejte ostrý řez tak, abyste mohli kuře rozevřít. Maso na několika místech nařízněte až kosti, aby se do masa lépe dostala marináda.
  2. V míse promíchejte všechny ingredience na marinádu a potřete jí celé kuře i v zářezech. Maso dejte do mísy s marinádou, zakryjte ji potravinářskou folií a dejte na několik hodin odležet do lednice (kuře můžete nechat marinovat i přes noc.
  3. Přibližně 30 minut před pečením vyndejte kuře z lednice. Troubu předehřejte na 160 °C. Maso dejte do pekáče a pečte 30 minut. Poté na troubě přepněte na funkci gril a ještě 15 minut kuře dozlatova grilujte. Propečenost kuřete zkontrolujte v zářezech.
  4. Upečené kuře potřete ghí a pokapejte citronovou šťávou. Podávejte s rýží nebo indickým chlebem naan.

Zdroj: Kupi, encyklopedie Brittanica, Food 52