Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Výborná domácí zmrzlina z jahod: Udělejte si oblíbeného Mrože, je to rychlovka!

Life morning / Shutterstock.com

Jahodová sezóna je v plném proudu, receptů na jahodové knedlíky je taky dost a tak dnes dáme malou změnu – uděláme si domácího jahodového Mrože. Klidně i s čokoládovou polevou. Stačí vám jen několik ingrediencí. Zvládnete to levou zadní a klidně vám u výroby nanuků můžou asistovat i děti, kterým se s jahodovou zmrzkou stoprocentně zavděčíte. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít vysokotlaký čistič? Hravě vyčistí bazén i kolo

Kdo vymyslel zmrzlinu na dřívku?

Tento nápad dostal dánský učitel Christian Kent Nelson, který po první světové válce emigroval do USA. Nelson si ke své učitelské profesi ještě otevřel obchůdek se sladkostmi. Prodával v něm mimo jiné i zmrzlinu. Jednou k němu přišel malý chlapec, který se nemohl rozhodnout mezi zmrzlinou a čokoládou. Učitele Nelsona tak napadlo zkusit obě sladkosti propojit dohromady. Po domácích experimentech nakonec vznikl první nanuk na dřívku, namočený v čokoládě – Nelson ho pojmenoval jako Eskymo Pie.

janecocoa / Shutterstock.com

Mrož je prima zmrzlina, která spojuje

Tak zní slogan oblíbených (nejen) jahodových nanuků. Vyrábí se už od 70. let v opavských mrazírnách. Opavský závod nejdřív nesl název Oceán, v roce 1997 koupila mrazírny společnost Bidfood. O rok později začala spolupráce s firmou Nowaco, což znamenalo pro opavskou výrobu zmrzlin obrovský boom. To vše nakonec vedlo ke vzniku ryze české značky – v roce 1999 vznikla Prima, „český zmrzlinový ráj“. Kromě Mrože najdete pod značkou Prima nanuky Pegas, Kubu, Pikao, Piknik, Pribináček nebo tradiční zmrzlinu od Mrazíka.

Zmrzlina Nice Cream
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Zmrzlina Nice Cream

Zmrzlina Nice Cream je vlastně standardní, lahodná banánová zmrzlina. Díky krémové konzistenci se rozplývá na jazyku a navíc je fit, protože neobsahuje žádné přidané cukry. Na výrobu této výborné zmrzliny potřebujete jen mixér a zralé, předem zmražené banány.

Zmrzlina Nice Cream
Zmrzlina ze slaného karamelu
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Zmrzlina ze slaného karamelu

Smetanová zmrzlina ze slaného karamelu je ideální pochoutkou v horkých letních dnech. Určitě vám zachutná kombinace karamelu a soli. Vyzkoušejte si ji vyrobit a uvidíte, že si ji přichystáte i příště.

Zmrzlina ze slaného karamelu

Domácí mrož – recept

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 250 g tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g čokolády na vaření

Postup:

  1. Jahody očistěte a omyjte. Dejte je do kuchyňského robotu a rozmixujte.
  2. K rozmixovaným jahodám přidejte cukr, tvaroh a půl kelímku šlehačky. Šlehejte asi 3 minuty, až se všechno hezky spojí.
  3. Připravenou směs nalijte do tvořítek, formiček nebo kelímků a dejte zamrazit.
  4. Pokud chcete nanuky i s čokoládovou polevou, zapíchněte do tvořítek špejle a počkejte, až zmrznou.
  5. Na polevu si rozpusťte čokoládu na vaření s asi 25 g ztuženého tuku. Zmrzlé nanuky namočte do polevy vychladlé polevy a dejte hned znovu zamrazit.

Zdroj: Kupi, Prima zmrzlina