Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Plesniví vám jahody? Známe řešení a víme, jak tomu předejít

Floki / Shutterstock.com

Těšili jste se na jasně červené a sladké plody ze zahrádky, ale místo toho vás překvapila plíseň, takže máte po úrodě? Pokud i vás potkaly plesnivé jahody, poradíme, jak proti tomu účinně bojovat.

Přečtěte si také

Recept: Grilovaný meloun v křupavé krustě

Aby se jahodám dařilo, je třeba hodně sluníčka a přiměřeně zálivky. Problém nastává, když je něčeho z toho nedostatek, ale potíže působí i nadbytek. Například příliš deštivé dny způsobují přílišné vlhko, což je ideální prostředí pro vznik a šíření plísní. Pokud se i vy potýkáte s tímto problémem, vyzkoušejte některou z následujících rad a zachraňte své jahody.

Důležité je zmínit, že pokud se plíseň dostala na samotné plody, rozhodně není vhodné je jíst. Ani tak, že část s plísní odříznete. Škodlivé mykotoxiny se mají tendenci velmi rychle šířit a pouhým okem je nemusíte vidět. Ale o tom zase jindy. Zpátky k jahodám.

Plíseň šedá

Pokud na jahodníku spatříte plíseň, pravděpodobně se bude jednat o plíseň šedou, která napadá stonky, listy, květy i samotné plody. Poznáte ji podle šedo-hnědých skvrn, přičemž nezralé plody dostávají hnědý nádech, zralé měknou a tmavnou a zbytek jahodníku odumírá, například listy. Plesnivina se šíří ve chvíli, kdy dojde k dlouhodobému navlhčení listů a jakmile se zvedne vlhkost vzduchu, z toho důvodu může vznikat problém právě při deštivých dnech, které neustávají.

Erika Anes / Shutterstock.com

Prevence proti plísni

Existuje pár zásad, kterými byste se měli řídit, pokud se chcete vyhnout plesnivění jahod. Důležité je nesázet jednotlivé jahodníky příliš blízko k sobě a věnovat se zejména povýsadbové péči. Vhodné je také větrat a podestlat je folií nebo mulčovací kůrou, to aby nedošlo k hromadění vlhkosti. Plíseň se totiž ráda tvoří právě zespodu listů, kde je v kontaktu s hlínou. Dále je třeba použít chemický postřik – neděste se slova chemie, prodávají se i takové, které mají vhodné složení a nesníží kvalitu jahod. Neméně důležitá je také péče o okolí, tedy pravidelné odstraňování plevelu. Jahody zamokřujte, ale opatrně, ať zbytečně nezvýšíte vlhkost. A pokud je zrovna deštivé období, už jim vodu nepřidávejte.

Boj proti vzniklé plísni

Jakmile je na prevenci pozdě a vy jste objevili plíseň, je potřeba jednat rychle. Jedině tak se jí stihnete zbavit. Okamžitě odstraňte veškeré části s plísní, tedy plody, květy, listy i stonky. A pokud je plíseň rozšířená na 70 % rostliny, nemá cenu ji zachraňovat a rovnou ji odstraňte, ať se plíseň ještě nerozšíří dál. Po odstranění postižených částí přejděte k pravidenému sušení a k postřiku. Pokud nechcete používat ten chemický, vsaďte na kombinaci vody a mléka, které má fungicidní účinky (hubí plísně). Následně už stačí jen čekat a doufat, že to zabere.

Zdroj: Kupi, Dům a zahrada