Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak se zbavit potravinových molů? Vsaďte na vysavač, skořici nebo peprmint a obrňte se trpělivostí

Tomasz Klejdysz / Shutterstock.com

Každá hospodyňka to pravděpodobně alespoň jednou zažila. Při procházení potravin objevila v kuchyni mouku nebo jinou potravinu prolezlou moly a pavučinkami. Jakmile se toto stane i vám, je bohužel těžké se molů zbavit. My vám ale poradíme účinné tipy, jak je zneškodnit jednou provždy.

Přečtěte si také

Lněná semínka: Superpotravina pro zdraví, hubnutí a krásu. Kolik jich denně jíst a jak je zařadit do stravy?

Všichni to známe, výskyt nepříjemných potravinových molů (odborně zavíječů moučných) dokáže parádně otrávit. Je totiž velmi těžké se jich zbavit. Dostanou se nejen do načatých, ale i nových potravin, které jsou zabalené, a pokud doma moly objevíte, je třeba projít veškeré poličky, skříňky i šuplíky a vše zkontrolovat.

I přesto, že to uděláte a všechny moly zneškodníte, lehce se dají přehlédnout, zejména jejich larvy. Stačí nechat jen jednu a jste v tom znovu. Dospělý mol za svůj život, který trvá 2–3 měsíce, naklade přímo do potravin až 500 vajíček.

Nenechte se zmást, ani uklizená a čistá domácnost není zárukou toho, že se u vás moli neobjeví. I tak jich můžete mít plnou spíž. Jednoduše si je totiž můžete přinést z obchodu. Stejně tak se k vám mohou dostat oknem nebo digestoří.

Jak odlišit potravinového a šatního mola?

Jistě víte, že existuje ještě šatní mol, který se, jak název napovídá, vyskytuje v šatní skříni. Jednoduše je rozeznáte podle vzhledu, respektive podle zbarvení. Zatímco šatní mol je stříbrný, potravinový má na svých křídlech tmavě šedé skvrny.

Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Jak se účinně zbavit potravinových molů?

Je nezbytně nutné se těchto škůdců zbavit. Jednak mohou v jejich výkalech, které zanechávají v potravinách, být plísně či roztoči a jednak požití napadených potravin může způsobit střevní potíže či alergické reakce.

  1. Důležité je se zbavit všech napadených potravin. Nesnažte se jídlo zachránit, nepřebírejte ho, neprosévejte, zkrátka je celé vyhoďte. Důležitá je opravdu důkladná čistka.
  2. Moli přímo nesnášejí pach česneku, máty nebo skořice. Umístěte pár kousků do šuplíků, kuchyňských skříněk nebo poliček.
  3. Velice účinné jsou pasti, které díky feromonům nalákají moučné moly a ti se na pastičku přilepí. Stejně tak se prodávají i spreje.
  4. Pokud byste rádi nějakou přírodní past, vsaďte na hřebíček, citronovou trávu, levanduli, pepř nebo cedrové dřevo. Nakombinujte je do pytlíčků a rozvěste.
  5. Velice dobře fungují i esenciální oleje – zkuste peprmint, eukalyptus nebo citron. Stačí nakapat pár kapek na vatový tampon a umístit na několik míst v kuchyni.
  6. Nepříjemné škůdce zásadně vysávejte. Efektivně je zneškodníte společně s larvami. To se nemusí povést, pokud zvolíte metodu mokrý hadřík.

Prevence proti molům

Veškeré potraviny, které si přinesete z obchodu, přendejte do uzavíratelných nádob. Pečlivě je zavřete a pokud vás moli doma trápí, zbavte se všech obalů, do kterých se případně mohli dostat. Dobré je také nedělat si příliš velké zásoby. Čím více zásob, tím více ideálního prostředí pro moly. Dále si veškeré rizikové potraviny, které si přinesete z obchodu, zkontrolujte. Typicky jsou to mouky, vločky, rýže nebo třeba čokoláda. V podstatě to ale může být cokoliv, moli jsou nevyzpytatelní.

Zdroj: MyAustria, Pasti, DeWolf, Bovram, Čistá pohoda