Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jilm sibiřský: Zázračný živý plot, který vás okouzlí svou rychlostí růstu a elegancí

Wut_Moppie / Shutterstock.com

Hledáte živý plot, který rychle roste, nevyžaduje mnoho péče a zároveň působí elegantně a přirozeně? Pak je pro vás jilm sibiřský tou pravou volbou. Tento opadavý listnatý keř pochází z drsných podmínek Sibiře, což z něj dělá odolnou a nenáročnou dřevinu. Jilm sibiřský dokáže za jediný rok vyrůst až o 2 metry, přitom nemá trny a není jedovatý. Jeho husté olistění vytváří dokonalou clonu proti hluku a prachu, a navíc poskytuje útočiště pro ptáky a další drobné živočichy. Pojďme se blíže podívat na tento zázračný živý plot a zjistit, proč by neměl chybět na žádné zahradě.

Přečtěte si také

Kolik je druhů soli a jak působí na naše tělo?

Rychlý růst a snadná údržba

Jilm sibiřský (Ulmus pumila) je proslulý svou neuvěřitelnou rychlostí růstu. Za jediný rok dokáže vyrůst o 1,5 až 2 metry, což z něj dělá ideální volbu pro ty, kteří chtějí rychle vytvořit soukromí nebo odclonit svou zahradu od okolního ruchu. I přes svůj rychlý růst nevyžaduje jilm sibiřský náročnou péči. Stačí mu pravidelné zalévání během prvních let po výsadbě a občasný řez pro udržení požadovaného tvaru. Díky své odolnosti vůči suchu, mrazu a znečištěnému ovzduší se hodí i do městských zahrad.

Elegantní vzhled bez trnů a jedovatosti

Na rozdíl od některých jiných druhů živých plotů, jako je například hloh nebo trnité keře, nemá jilm sibiřský žádné trny. Jeho větvičky jsou hladké a bezpečné jak pro děti, tak pro domácí mazlíčky. Navíc není jedovatý, takže se nemusíte obávat, že by mohl uškodit zvířatům nebo lidem, kteří by z něj náhodou ochutnali. Listy jilmu sibiřského jsou drobné, oválné a tmavě zelené, na podzim se barví do žlutých a hnědých odstínů. Keř má elegantní a přirozený vzhled, který skvěle doplní jakoukoli zahradu.

Marjolein Hameleers / Shutterstock.com

Ekologické benefity živého plotu

Živý plot z jilmu sibiřského není jen estetickým doplňkem zahrady, ale plní i důležité ekologické funkce. Jeho husté olistění vytváří přirozenou bariéru proti hluku a prachu z okolí, čímž přispívá ke zlepšení kvality ovzduší. Zároveň poskytuje útočiště a potravu pro ptáky a drobné živočichy, čímž podporuje biodiverzitu v zahradě. Kořenový systém jilmu pomáhá zpevňovat půdu a zabraňuje erozi, což je zvláště důležité ve svažitých zahradách nebo v oblastech s vysokými srážkami.

Využití jilmu sibiřského v zahradní architektuře

Díky svému rychlému růstu, odolnosti a elegantnímu vzhledu nachází jilm sibiřský široké uplatnění v zahradní architektuře. Nejčastěji se používá jako živý plot pro vymezení hranic pozemku nebo oddělení jednotlivých částí zahrady. Lze jej ale také tvarovat do různých geometrických tvarů nebo nechat volně růst jako solitérní keř. Jilm sibiřský se skvěle vyjímá v kombinaci s jinými dřevinami nebo trvalkami, které oživí jeho tmavě zelené olistění barevnými akcenty.

Jak založit živý plot z jilmu sibiřského

Založení živého plotu z jilmu sibiřského není nijak složité. Nejlepším obdobím pro výsadbu je podzim nebo časné jaro, kdy jsou sazenice v období vegetačního klidu. Před výsadbou je důležité připravit půdu – zkypřit ji, odplevelit a případně vylepšit kompostem nebo jiným organickým hnojivem. Sazenice jilmu by měly být vysazeny ve sponu 30–50 cm, v závislosti na požadované hustotě plotu. Po výsadbě je nutné rostliny důkladně zalít a mulčovat okolí kořenů, aby se zabránilo vysychání půdy a růstu plevelů.

Řez a tvarování jilmu sibiřského

Aby si živý plot z jilmu sibiřského udržel svůj tvar a hustotu, je potřeba jej pravidelně řezat a tvarovat. Nejlepším obdobím pro řez je pozdní zima nebo časné jaro před rašením nových listů. Při řezu odstraňujeme suché, poškozené nebo křížící se větve, zároveň zkracujeme loňské výhony o třetinu až polovinu délky. Pro dosažení kompaktního tvaru je vhodné plot mírně zužovat směrem k vrcholu, aby spodní partie keře dostávaly dostatek světla. Během vegetační sezóny lze jilm lehce zastřihávat pro udržení požadovaného tvaru.

Jokue-photography / Shutterstock.com

Možné problémy a jejich řešení

I když je jilm sibiřský obecně nenáročná a odolná dřevina, mohou se občas vyskytnout nějaké problémy. Nejčastěji se jedná o napadení škůdci, jako jsou mšice nebo svilušky, které se projevuje deformací listů a zpomalením růstu. V takovém případě je vhodné použít ekologické insekticidy nebo biologickou ochranu v podobě slunéček nebo zlatooček. Další možnou komplikací je houbová choroba zvaná grafióza jilmu, která způsobuje odumírání větví a postupný úhyn celého keře. Proti grafiózě neexistuje účinná ochrana, a proto je důležité kupovat sazenice jilmu od prověřených školkařů a vyhnout se poraněním kmene a kořenů při výsadbě a údržbě.

Závěrem lze říci, že jilm sibiřský je skutečně zázračný živý plot, který si zaslouží místo v každé zahradě. Díky své rychlosti růstu, odolnosti a elegantnímu vzhledu se stane nejen praktickým, ale i estetickým doplňkem vašeho venkovního prostoru. Při dodržení základních pravidel výsadby a údržby vám bude jilm sibiřský dělat radost po mnoho let a poskytne vám soukromí, klid a harmonii v souladu s přírodou.

Zdroje: Neleň pro zeleň, Blanenský deník.cz, Atlas poškození dřevin