Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vynikající křupavá verze müsli: Vyzkoušejte domácí granolu a už ji nikdy nekoupíte v obchodě

CalypsoArt / Shutterstock.com

Máme pro vás skvělý tip na zdravou snídani. Pokud už vám přestalo chutnat müsli, udělejte si doma jeho vylepšenou verzi – křupavou zapečenou granolu. Můžete do ní dát cokoliv, oříšky, ovoce nebo různá semínka. Granolu si doma zvládne připravit úplně každý. Doporučujeme ji jíst s jogurtem a klidně i s čerstvým ovocem. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Lahodné chia lívance s citronovou polevou: Zdravá pochoutka nejen ke snídani

Jaký je rozdíl mezi granolou a müsli?

Hlavní rozdíl spočívá ve zpracování. Klasické müsli není pečené nebo pražené, je to směs ovesných vloček s ovocem nebo oříšky. Granola je taktéž směs ovesných vloček a ovoce. Ovšem na rozdíl od müsli je granola pečená – vločky se tepelně upravují většinou s medem nebo s tukem. Granola je tak křupavá a má zlatavou barvu.

Kdo vymyslel granolu?

Vděčíme za ni americkému „zdravotnímu reformátorovi“, doktoru Jamesi Calebovi Jacksonovi. Provozoval sanatorium, ve kterém léčil své pacienty minerálními vodami. Jackson věřil, že veškeré nemoci mají svůj původ v žaludku. V roce 1863 začal experimentovat s cereáliemi, aby umocnil léčebné účinky minerálních pramenů. Jednou upekl z grahamové mouky koláče, ty pak po upečení rozdrobil a znovu upekl. Jackson svou novinku pojmenoval jako granula a poživatelná byla pouze po namočení v mléce.

Zapečená ovesná kaše s jahodami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Zapečená ovesná kaše s jahodami

Zapečená ovesná kaše s jahodami bude skvělou snídaní pro dokonalý start dne. Jestliže si svá rána bez pořádné kaše nedovedete představit, ale zároveň nechcete, aby vás snídaně nudila, vyzkoušejte si kaši zapéct podle našeho receptu.

Zapečená ovesná kaše s jahodami
Banánovo-ovesné lívance
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesné lívance

Milujete lívance a chcete si připravit jejich zdravější variantu? Ochutnejte naše banánovo-ovesné lívance. Je to rychlovka – vše jen rozmixujete v mixéru a můžete smažit. A chutnají naprosto skvěle. Doporučujeme je zakápnout javorovým sirupem a doplnit třeba čerstvým ovocem, které máte zrovna po ruce.

Banánovo-ovesné lívance

Zanedlouho po Jacksonovi začal s cereáliemi experimentovat také doktor John Kellog, který taktéž provozoval sanatorium. Kellog v 80. letech 18. století vytvořil cereální směs z ovesných vloček, pšeničné a kukuřičné mouky. Nazval ji jako granola a začal s jejím prodejem.

V 60. letech 20. století se začalo do granoly přidávat sušené ovoce a oříšky. Granola dostala nálepku zdravého jídla a byla velmi oblíbené u hippies – nechyběla ani na legendárním Woodstocku v roce 1969.

Sunvic / Shutterstock.com

Recept na domácí granolu

Ingredience:

  • 300 g ovesných vloček
  • 8 lžic medu
  • 80 g loupaných mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 40 g dýňových semínek
  • 40 g sušených kokosových plátků
  • 50 g datlí
  • 50 g meruněk
  • 50 g sušených švestek

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C.
  2. Připravte si oříšky. Mandle a vlašské ořechy nahrubo nasekejte.
  3. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, nasekané oříšky, slunečnicová a dýňová semínka a kokosové plátky.
  4. Směs zalijte medem a důkladně ručně promíchejte, aby byl každý kousek obalený medem.
  5. Plech vyložte pečicím papírem a nasypte na něj připravenou směs. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut. Během pečení směs promáchejte.
  6. Po uplynutí 10 minut přidejte ke směsi na plech sušené ovoce a pečte dalších 10 minut. Směs během pečení hlídejte, snadno se spálí. Výsledná granola by měla být křupavá a zlatavá.
  7. Granolu nechte na plechu vychladnout a po vychladnutí ji přesypte do uzavíratelné nádoby.

Zdroj: Kupi, New York Times Magazine