Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dopřejte si lanýže! Jídlo vystřelí do nebes, jsou afrodiziakem a dají se koupit i levně

Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Chtěli byste lanýže vyzkoušet doma v kuchyni? Není problém. V Česku seženete kvalitní lanýžové oleje za cenu už okolo 300 Kč a pak samozřejmě taky čerstvé lanýže, za které dáte od pár stovek do několika tisíc. Připravili jsme pro vás všechny důležité informace o druzích lanýžů, jejich cenách, co s nimi vařit a kde je nakoupit.

Přečtěte si také

Tašky zdarma k nákupu jsou minulostí: Jak se mění nákupní chování a proč to vadí prodavačům?

Lanýže jsou vzácná delikatesa

Lanýž je vzácný druh houby, který roste pod zemí v blízkosti kořenů listnatých stromů. Gurmáni po celém světě si nesmírně cení jeho specifické vůně a chuti a ne nadarmo se říká, že lanýž se jí nosem. Kromě toho je lanýž silným afrodiziakem.

„Pro práci s lanýži platí jednoduchá poučka. Čím jednodušší pokrm, tím lépe. Kromě vajíček nebo třeba těstovin funguje cokoli na bázi másla a smetany, důležitá je jemnost, krémovitost,“ říká šéfkuchař Jan Punčochář pro Lidovky.cz. Odedávna jsou lanýže považovány za luxusní pochoutku, údajně už od dob Sumerů a starověkého Říma.

Lanýže jsou tak drahé, protože jsou vzácné a je těžké je najít. Nacházejí se především ve volné přírodě, kde je hledají speciálně vycvičení psi a prasata. V posledních letech vznikají i lanýžové farmy, ale nejlepší lanýže stále pocházejí z přírodních lokalit. Nejznámější a nejkvalitnější lanýže se sbírají v Itálii a Francii, zejména v oblastech jako Piemont nebo Périgord. Překvapivě se však lanýže dají najít i v Česku.

Maurizio Milanesio / Shutterstock.com

Jaký je rozdíl mezi černým, bílým a letním lanýžem?

Lanýže se dělí do několika hlavních kategorií. Bílý lanýž (Tuber magnatum) je nejvzácnější a nejdražší, často dosahuje ceny až 100 000 Kč za kilogram. Má intenzivní aroma a ostřejší chuť než ostatní druhy. Nejvíce ceněné bílé lanýže pocházejí z italské oblasti Alba.

Černý lanýž (Tuber melanosporum), známý také jako périgordský lanýž, je ceněný pro svou hlubokou, zemitou chuť a bohaté aroma. Dosahuje ceny kolem 40 000 Kč za kilogram. Tyto lanýže se pěstují hlavně ve Francii, Španělsku a Itálii.

Letní lanýž (Tuber aestivum) je méně aromatický než černý nebo bílý lanýž, ale stále velmi chutný. Jeho cena se pohybuje kolem 10 000 Kč za kilogram. Letní lanýže jsou dostupnější a často se využívají v kuchyni jako koření. „Ty nejkvalitnější lanýže jsou kolem období Vánoc, proto většina restauratérů vychází s bílými nebo černými lanýži v tomto období, kdy se sbírají ty nejdražší a nejkvalitnější,“ uvedl šéfkuchař Jiří Voráč pro Týden.cz.

Špagety aglio olio
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety aglio olio

Špagety aglio olio je tradiční italský recept na těstoviny, pocházející z Neapole. Aglio, olio e peperoncino znamená česnek, olej a pálivá paprička, tyto tři suroviny jsou také základem tohoto snadného, vynikajícího receptu, který se hodí jako rychlý oběd nebo večeře.

Špagety aglio olio
Houbová paštika s lanýžovým olejem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Houbová paštika s lanýžovým olejem

Připravte si s námi vynikající houbovou paštiku s lanýžovým olejem, která vás naprosto dostane svou perfektně vyladěnou chutí. Příprava je velmi jednoduchá, takže ji zajisté zvládne i naprostý začátečník.

Houbová paštika s lanýžovým olejem
Bramborová kaše
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Bramborová kaše

Připravte si s námi bramborovou kaši s bohatou porcí másla a mléka, na které si zajisté náramně pochutnáte nejen vy, ale i vaše děti. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo ke smažené zelenině či sýru. Na přípravu je velmi jednoduchá, vhodná i pro kuchaře začátečníky.

Bramborová kaše

Lanýžový olej i čerstvý lanýž už od 250 Kč

Pokud nechcete investovat do čerstvých lanýžů, skvělým produktem je lanýžový olej. Tento olej je vyroben z kvalitního olivového oleje, do kterého se přidává kousek lanýže, který ho ochutí. Cena 55 ml lahvičky oleje s bílým lanýžem se například na Rohlík.cz pohybuje kolem 250 Kč.

Další možností jsou mlýnky s lanýžem, podobné mlýnkům na pepř. Například 15g mlýnek se sušeným černým letním lanýžem stojí na Svetlanyzu.cz přibližně 650 Kč. Pro ty, kdo chtějí zažít skutečný lanýžový zážitek, jsou tu čerstvé lanýže. Například 25 gramů čerstvého černého letního lanýže stojí kolem 300 Kč. Tyto lanýže je nutné skladovat v lednici, aby si uchovaly své aroma a chuť.

Kitreel / Shutterstock.com

Dejte ho do kaše, těstovin nebo na maso

Pamatujte na to, aby lanýže nikdy neprošly varem, ztratily by svou chuť a vůni. Ideální je přidávat je do jídla, až když je uvařené. „Lanýže samozřejmě jsou do velké míry prémiová surovina, ale zase se jich nepoužívá 200 gramů na porci. Naopak, přestože jsou to houby, pracuje se s nimi spíš jako s kořením,“ vysvětluje šéfkuchař Punčochář.

Lanýže jsou vynikající přísadou, která může povýšit i ta nejjednodušší jídla na gurmánský zážitek. Doporučujeme bramborovou kaši s lanýžovým olejem. Stačí přidat pár kapek lanýžového oleje do klasické kaše a získáte lahodnou a aromatickou přílohu. Dalším jednoduchým receptem jsou těstoviny s nastrouhaným lanýžem. Uvařené těstoviny promíchejte s máslem a parmezánem a nastrouhejte na ně čerstvý lanýž. Výsledkem je jednoduché, ale neuvěřitelně chutné jídlo.

Skvěle se hodí také k masu. Lanýže můžete nastrouhat přímo na pečené nebo grilované maso nebo je přidat do omáčky. Zaujaly vás lanýže? Pokud ano, Kupi vám přeje, ať se dílo podaří a dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, Svět lanýžů, Český lanýž, Lidovky.cz, Týden.cz