Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Připravte si doma vynikající jídlo z Egypta: Snadný recept na falafel, ze kterého na vás dýchne Orient

Chzu / Shutterstock.com

Cizrna neboli římský hrách patří mezi tradiční jídla na Blízkém Východě. Přidává se do polévek, do salátů, můžete z ní udělat pomazánku nebo falafel – a právě o něm dnes bude řeč. Falafel jsou smažené kořeněné kuličky z rozmixované cizrny, které patří mezi oblíbená pouliční jídla po celém světě. Pojďte si je uvařit s námi, chutnají fantasticky!

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Lidl přichází se službou Lidl Pay, stejně jako Kaufland Pay má zjednodušit proces placení za nákupy

Kde vznikl falafel?

O to se vedou spory. Jako své národní jídlo si ho nárokují Izraelci, Palestinci, Libanonci, nebo dokonce Jemenci. S jistotou můžeme říct to, že jde o tradiční jídlo z Blízkého Východu, které je populární po celém světě.

Kde tedy falafel vznikl? Stopy vedou do Egypta. Není ale jasné, kdo a kdy poprvé toto jídlo připravil. Existuje ovšem několik teorií. Některé kladou vznik falafelu do starověkého Egypta, jiné přisuzují jeho objevení koptským křesťanů v Egyptě.

Nejpravděpodobnější ale je, že falafel vznikl až na konci 19. století díky britským vojákům, kteří chtěli po Egypťanech připravit obdobu indických zeleninových kuliček. Poprvé je připravili kuchaři v Alexandrii. Kuličky byly původně z fazolí, které posléze nahradila cizrna. Z Alexandrie se falafel rozšířil do celého Egypta a následně i do dalších států.

Kastrůlek s kuřetem a cizrnou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kastrůlek s kuřetem a cizrnou

Kuře s cizrnou je recept jako stvořený pro chladné, deštivé dny. Na podzim navíc zužitkujete mnoho sezónních surovin, jako jsou dýně, houby nebo kořenová zelenina. Mimo sezónu pak můžete zeleninu nahradit jinou, žampiony vyměnit třeba za hlívu ústřičnou nebo použít sušené houby.

Kastrůlek s kuřetem a cizrnou
Cizrnový salát s červenou řepou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Cizrnový salát s červenou řepou

Cizrnový salát s červenou řepou a kozím sýrem je plný bílkovin a vitamínů. Krémová chuť cizrny a červená řepa v marinádě vytvoří vynikající chuť, kterou ještě podtrhne sýr. Vyzkoušejte tento sytý luštěninový salát.

Cizrnový salát s červenou řepou

Falafel – recept

Ingredience na cca 20 kuliček:

  • 200 g cizrny
  • 30 g petrželky
  • 30 g čerstvého koriandru
  • 5 šalotek
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 15 ml citronové šťávy
  • citronová kůra
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 jedlé sody
  • olej na smažení

Postup:

  1. Jako první si den předem namočte cizrnu. Tu nasypte do misky, propláchněte a zalijte vodou tak, aby nad ní bylo ještě 5 cm vody, takto ji nechte 12 hodin stát. Druhý den cizrnu sceďte a znovu propláchněte. Poté ji rozprostřete na utěrku a nechejte trochu odkapat. Než se cizrna zbaví přebytečné vody, připravte si ostatní suroviny.
  2. Šalotku očistěte a pokrájejte. Očistěte i stroužky česneku a prolisujte je. Petržel a koriandr zbavte stonků, omyjte a lehce pokrájejte.
  3. Poté šalotku, česnek, petržel a koriandr vložte do sekáčku. Přidejte sůl, římský kmín, kajenský pepř (malá lžička), sušený koriandr, kardamom, citrónovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Vše dobře nasekejte najemno. Takto připravenou směs přendejte do větší misky.
  4. Nyní si pečlivě rozdrťte cizrnu. Tu umixujte ve stejném sekáčku jako předchozí suroviny, a to v několika dávkách. Díky tomu ji totiž dokážete umixovat rovnoměrně. Cizrna by totiž neměla být umixována na kaši, ale současně by v ní také neměly být příliš velké hrudky.
  5. Umixovanou cizrnu vložte do misky k ostatním připraveným surovinám. Přidejte mouku a jedlou sodu, vše dobře promíchejte. Přikryté nechte 1 hodinu v lednici dobře uležet. Z uleželé směsi vypracujte v rukou 20 stejně velkých kuliček. Do menšího hrnce nalijte dostatek oleje (slunečnicový nebo řepkový) a dobře jej rozpalte.
  6. Poté do něj vložte kuličky a smažte je pozvolna 3–4 minuty, dokud nejsou hezky zlatavé. Následně je přemístěte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk, a ještě horké podávejte.Můžete servírovat samostatně, případně v tortille nebo v pita chlebu.

Zdroj: Kupi, History today