Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rychlovka z těstovin, bešamelu a sýra: Uvařte si skvělé makarony se sýrem

Goskova Tatiana / Shutterstock.com

Milujete kombinaci těstovin a sýra? V tom případě doporučuje ochutnat slavné makarony se sýrem! Je to tradiční americké jídlo, ale své kořeny má v Evropě. Základem je bešamelová omáčka v kombinaci s výraznými sýry, které dodají těstovinám výbornou chuť. A navíc je to rychlovka. Pojďte si je uvařit s námi!

Přečtěte si také

SodaStream lahve mají datum expirace. Pokud datum spotřeby už vypršelo, nesmí se používat pro sycení

Kde se vzaly makarony se sýrem?

Dnes považujeme makarony se sýrem za typické americké jídlo, ovšem ve skutečnosti vzniklo v Evropě. Kombinace těstovin a sýra byla oblíbená už ve středověku. První recept, který popisuje spojení těchto dvou ingrediencí, pochází ze 13. století. Podobá se ale spíše lasagním. Bešamel ještě tenkrát kuchaři ještě neznali a vrstvy těstovin sypali strouhaným sýrem.

První skutečný recept na makarony se sýrem pochází z roku 1769 z Anglie. Nechybí v něm bešamel, který kuchařky přimíchaly k uvařeným těstovinám. Na závěr je posypaly parmazánem a pekly dozlatova.

Jak se makarony se sýrem dostaly do Ameriky? Bylo to díky Thomasu Jeffersonovi, který byl koncem 18. století na diplomatické stáži ve Francii. Přivezl si s sebou svého zotročeného šéfkuchaře Jamese Hemingse. Hemings se zde vyučil francouzskému kuchařskému umění. Napadlo ho zkombinovat tradiční francouzský bešamel se sýry a těstovinami. Po skončení Jeffersonovy stáže si Hemings odvezl svůj recept do Ameriky a díky němu se makarony se sýrem staly jedním z tradičních jídel americké kuchyně.

Šunkofleky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Šunkofleky

Šunkofleky s uzeným masem jsou snadná a rychlá pochoutka, která zaručeně potěší celou rodinu. Pokud navíc z uzeného masa uděláte také vývar, získáte hned dvě chutná jídla, která společně vyjdou cenově velmi výhodně.

Šunkofleky
Lasagne Bolognese
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Náročný

Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.

Lasagne Bolognese

Recept na makarony se sýrem

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g krátkých makarón
  • 375 g vyzrálého sýru cheddar (nebo jiného tvrdého sýra jako gouda, madeland, žádný eidam!)
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 60 g másla
  • 45 g hladké mouky
  • 60 g strouhanky
  • muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Těstoviny uvařte podle návodu. Po uvaření je opláchněte studenou vodou, nechte je okapat a dejte je do velké mísy.
  2. Nastrouhejte cheddar a sýr Gruyère. Předehřejte troubu na 190 °C.
  3. Připravte si bešamel. V kastrolku na mírném plamenu rozehřejte mléko. V druhém kastrolku rozpusťte máslo. Do rozpuštěného másla pomalu přisypávejte mouku a cca 2 minuty šlehejte metličkou, dokud jíška nezačne hnědnout. Poté do jíšky zašlehejte mléko a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Jakmile bešamel zhoustne, sundejte ho z plotny a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. K těstovinám přisypte nastrouhaný sýr a přilejte bešamel. Promíchejte s těstovinami a případně ještě dochuťte solí nebo pepřem. Těstoviny dejte do zapékací mísy. Vrch těstovin posypte strouhankou a dejte na cca 25 minut péct po předehřáté trouby.

Zdroj: Kupi, The food we know