Už jste někdy ochutnali tento malý oranžový zázrak? Glazovaná mrkev je nejen skvělou přílohou ke světlému, tmavému či rybímu masu, ale i výbornou svačinkou, které málokdo odolá. Za pár korun a jen s minimem dalších surovin jednoduše vykouzlíte lahůdku se slano-sladkou chutí. Navíc ji zvládnou i úplní začátečníci. Jak připravit glazovanou mrkev v troubě, na pánvi nebo na grilu? A čím ji zajímavě dochutit?
Chcete-li touto delikatesou potěšit i na pohled, pak sáhněte po svazku drobnější jarní mrkve s natí nebo po barevné mrkvi (žluté, bílé či fialové). Můžete ale samozřejmě připravit i mrkev klasickou. Větší kusy podélně rozřízněte (na poloviny nebo čtvrtiny podle tloušťky). Glazovat se dají i malá kolečka nebo baby karotky, například jako zdravá svačinka, chuťovka či přísada do svěžích salátů.
Na 1 kg mrkve budete potřebovat:
Postup: Na pánvi nechte rozpustit máslo (sádlo), přidejte med či javorový sirup, pomerančovou šťávu a špetku soli a pepře. Zasypte mrkví, přikryjte a pod pokličkou duste asi 12–15 minut doměkka. Pokud by se obsah začal příliš brzy připalovat, podlijte trochou vody. Na skus hotovou mrkev odklopte a míchejte, dokud všechna šťáva nezhoustne a povrch nezačne karamelizovat.
Na 1 kg mrkve budete potřebovat:
Postup: Do pekáčku vymazaného máslem nebo vystlaného pečícím papírem vyrovnejte mrkve a troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo s medem, dobře rozmíchejte a pak tekutinou přelijte mrkev. Přihodit můžete i pár rozmačkaných stroužků česneku nebo snítku rozmarýnu. Pečte asi 30 minut, doba se může lišit podle tloušťky celé či nakrájené mrkve. Hotové zastříkněte balzamikovým octem, případně posypte špetkou solných vloček.
Na 1 kg mrkve budete potřebovat:
Postup: Rozpalte gril na střední teplotu. Mezitím potřete připravené mrkve olivovým olejem a zlehka posolte a opepřete. Ze všech stran opékejte mimo největší oheň po dobu cca 15 minut (tenčí kousky i méně), dokud nebude akorát měkká. Nakonec za pomocí mašlovačky mrkev potřete javorovým sirupem nebo medem a ještě minutu až dvě nechte na grilu zkaramelizovat.
Zdroj: Kupi