Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Den otců: Tipy na nejlepší jedlé dárky pro milovaného tatínka

Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Den otců není v České republice tolik populární jako Den matek, přesto si jednou v roce zaslouží každý tatínek ta nejvřelejší přání a objetí. Pokud chcete udělat tento svátek slavnostnějším, máme pro vás tipy na jedlé dárky, které potěší každého tatínka.

Přečtěte si také

Padlí ohrožuje naše zahrádky. Jak s ním bojovat a proč plíseň na rostlinách vzniká?

Kdy a proč se slaví Den otců

Tento výjimečný svátek se slaví třetí červnovou neděli, letos Den otců připadá na 16. června. „Za svátkem otců stojí Američanka Sonora Smart Doddová, která v roce 1910 tímto gestem vzdala hold svému otci Williamovi Smartovi, který po smrti své manželky pečoval o ni i další sourozence,“ uvádí web History.com. Tradici má i v dalších zemích světa, například v Německu se slaví svátek 40 dní po Velikonocích, tedy 9. května a v Dánsku připadá Den otců na 5. června, jako Den ústavy.

Vzpomeňte si na své dětství, jak vám tatínek četl pohádky, zpíval nebo s vámi vyráběl prvního draka. Možná zpíval trochu falešně a spousta věcí nedělal tak skvěle, jako vaše maminka, ale i tak byl připraven pro vás udělat všechno. Stejně jako maminky dostávají dárky ke Dni matek, zaslouží si pozornost a výjimečný dárek i tatínkové.

Jedlé dárky

Připravili jsme pro vás tipy na jedlé dárky. Spolehněte se na svou intuici a vyberte ten, který udělá vašemu tatínkovi největší radost:

1. Káva pro super tátu

Vzpomeňte si, jakou kávu váš tatínek pije po ránu? Mletou nebo zrnkovou, přírodní nebo ochucenou? Rozhodně nic nezkazíte brazilskou kávou, která vyniká měkkou a jemnou chutí. Říkáte si, že je to nuda a chce to trochu říz? Co třeba rozpustnou kávu Irish cream nebo příchuť vaječný likér či belgické pralinky?

amenic181 / Shutterstock.com

2. Muži mají rádi tmavý čaj

Je všeobecně známé, že muži tíhnou k červeným a tmavým čajům typu Pu Erh, případně polozeleným čajům. Záleží na vkusu a chuti. „Momentálně jsou k sehnání čerstvé zelené čaje (ze sklizně duben/květen) a to je lahoda pro každého, kdo má rád čaj,“ vysvětluje pro redakci Kupi.cz čajový guru Jaroslav Rejcha, jehož vášní je čajování v přírodě.

Máte-li vybraný čaj, co takhle pořídit tatínkovi ještě konvičku? Keramické konvičky jsou krásné a nejpoužívanější. Pokud zvolíte čajovou konvičku z porcelánu nebo skla, pak uděláte nejlépe, protože tento materiál čaji nic nevezme, ani nepřidá. „Zvlášť u tmavých čajů je důležité, aby konvička, a tím i její obsah nevychladly. Tmavý čaj potřebuje vyšší teplotu, aby ze sebe vydal vše, co je dobré. Pokud polijete horkou vodou konvičku, docílíte tím lepších výsledků,“ dodává Jaroslav Rejcha.

Zadorozhnyi Viktor / Shutterstock.com

3. Čokoláda proti stresu

Máte tatínka, který stále něco opravuje? Možná mu udělá radost čokoládový dárek ve tvaru nářadí. Vybrat můžete i čokoládu pro motorkáře, čokoládovou sadu aut, čokoládu s příchutí chmele nebo třeba čokoládu s nápisem „Super táta“ nebo „Pro tátu z lásky“. „Čokoláda je jednou z nejlepších potravin co do obsahu antioxidantů, neboť je velice bohatá na stopové prvky, jakou jsou fosfor, vápník, draslík a především hořčík,“ uvádí autoři v knize Antioxidanty: snadná cesta ke zdraví. Zaměřte se na čokoládu s vyšším obsahem kakaa, minimálně 70 %. Čokoláda obsahuje také látku fenylethylamin, který stimuluje uvolňování hormonů štěstí.

4. Dárkové pivo

Snad každý táta pije rád pivo. Klasické značky typu Gambrinus nebo Radegast si váš tatínek koupí sám, ale co takhle mu věnovat pivo v dárkovém balení z pivovaru, o kterém již dlouho mluví, že by ho rád ochutnal? Dalším nápadem může být láhev s vlastní etiketou a osobním vzkazem.

George Rudy / Shutterstock.com

5. Zdravé mlsání

Sleduje váš tatínek v televizi fotbal? Připravte mu k tomu mix oříšků. „Jsou velmi výživné a mají tonizační účinky. Jejich konzumace se doporučuje při vyčerpání, únavě, anémii, ale také v případě onemocnění osteoporózou,“ vysvětlují autoři ve výše zmíněné knize. Vyberte si několik různých ořechů, například arašídy, kešu, mandle, slunečnicová semínka a přidejte do mixu sušené ovoce, jako jsou hrozinky, brusinky, meruňky. Vložte do celofánového kornoutku a zavažte ozdobnou stuhou.

Zdroje: Kupi, History.com, Antioxidanty: snadná cesta ke zdraví