Mít zdravá střeva je pro celkové zdraví těla i duše nesmírně důležité, proto bychom jim měli věnovat značnou pozornost. Prospívá jim nejen správná strava, ale také dostatek spánku a nízká míra stresu. Naopak škodí jim příliš mnoho alkoholu či kouření cigaret. Co všechno ovlivňuje zdraví střev?
Nejdůležitější funkcí střev je nepochybně trávení potravy, tím ale jejich úkol rozhodně nekončí. Střeva produkují také různé hormony a hrají důležitou roli v boji proti choroboplodným zárodkům. Říká se, že střeva jsou náš druhý mozek. Je to proto, že mozek ovlivňuje zdraví střev a střeva zároveň mohou ovlivňovat zdraví mozku. Pokud chceme být zdraví, měli bychom pečovat o obojí.
Svá střeva můžete podpořit několika způsoby, jedním z nich je jídlo bohaté na zdraví prospěšné bakterie. Mezi ně patří například neslazené jogurty, kombucha a vločky, vaše střeva ale ocení také banány, avokádo, libové maso a listovou zeleninu. Nezapomínejte i na dostatečný pitný režim a každodenní příjem vlákniny.
Střeva můžete podporovat také některými doplňky stravy, které mohou zmírnit trávicí potíže. Mezi oblíbené patří:
Pokud se vám nedaří zbavit trávicích potíží, jako je nadýmání a další nepříjemné pocity, pak za to možná mohou vaše návyky, které mohou střevům škodit. Nejčastěji se jedná o následující:
Střeva rozhodně neocení špatný spánkový režim ani stres, ve skutečnosti jim mohou velmi uškodit. Právě stres může stát za nekonečnými trávicími potížemi a nadýmáním, u kterých možná netušíte, proč vás trápí. Může také vést k syndromu dráždivého tračníku.
Je všeobecně známo, že alkohol škodí tělu i naší psychice, pravděpodobně největší paseku ale dělá ve střevech. Tam ničí prospěšné bakterie a zvyšuje riziko vzniku zánětů a rakoviny. Kromě alkoholu střevnímu prostředí velmi škodí také kouření cigaret. Kouřením se zvyšuje riziko gastrointestinálních onemocnění, Crohnovy nemoci i některých druhů rakoviny.
Pravidelný pohyb je důležitý pro správnou funkci a pohyb střev. Pokud máme pohybu málo, může to vést například k zácpě. Pohyb má pozitivní vliv také na zlepšování zdraví mikrobiomu, snižování zánětu a samozřejmě také na hubnutí.
Zdroje: NCBI, Medicalnewstoday, Kupi