Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Super tip na rychlou večeři: Připravte si doma smaženou rýži jako z asijského bistra!

gkrphoto / Shutterstock.com

Rýže patří v Asii mezi základní potraviny. Především obyvatelé jižní Číny patří mezi velké milovníky rýže a právě zde pravděpodobně vznikla populární smažená rýže. Jde o jednoduché a rychlé jídlo, ve kterém zužitkujete, co vám zbylo v kuchyni. To byla ostatně i hlavní myšlenka vzniku smažené rýže. Pojďte si ji s námi uvařit, je to náš tip na rychlou večeři!

Přečtěte si také

Jak ušetřit za toaletní papír? Do záchodu vyhazujete ročně stovky korun navíc

Jídlo, které vzniklo ze zbytků

Oblíbený pokrm z rýže a dalších ingrediencí vznikl v jižní Číně pravděpodobně v 6. století. Podle kulinářských historiků to není nic překvapivého, protože obyvatelé jižní Číny patří mezi vášnivé konzumenty rýže.

Smažená rýže vznikla jako způsob, jak využít zbytky z kuchyně. Během 6. století se údajně smažená rýže stala tradičním pokrmem všech Číňanů, dokonce i čínských císařů. Existuje ovšem ještě jedna teorie, podle které získala smažená rýže velkou popularitu až v průběhu 14. století.

Číňané věří, že smažená rýže jim pomůže zajistit dlouhověkost a vytrvalost. Možná právě proto nechybí na menu během různých slavností, svateb nebo oslav čínského Nového roku. Smažená rýže bývá na těchto akcích vždy jedním z posledních pokrmů a má mimo jiné zajistit i spokojenost všech účastníků před odchodem domů.

Nudle Pad Thai s krevetami
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Nudle Pad Thai s krevetami

Pad Thai je jedno z nejoblíbenějších thajských jídel, které skvěle kombinuje nejrůznější chutě. Jde o smažené rýžové nudle, nejčastěji podávané s kuřecím masem, krevetami nebo tofu. Nudle Pad Thai podle našeho receptu jsou připravené s krevetami a budete je mít hotové během chvilky.

Nudle Pad Thai s krevetami
Smažené jarní závitky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Smažené jarní závitky

Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!

Smažené jarní závitky

Recept na smaženou rýži

Ingredience na 4 porce:

  • 2 hrnky rýže basmati
  • 300 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 mrkev
  • 100 g zmraženého hrášku
  • 100 g kukuřice
  • 1 pórek
  • 3 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1/2 lžičky kari koření
  • sůl a pepř podle chuti
  • sójová omáčka podle chuti

Postup:

  1. Uvařte si rýži podle návodu. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, cibuli nakrájejte na měsíčky, papriky na kostičky, pórek a mrkev na tenké plátky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm dozlatova kousky kuřecího masa. Osolte a opepřete. Poté do pánve přidejte sladkou červenou papriku, kari a pálivou papriku. Dobře promíchejte.
  3. Ke směsi přidejte nakrájenou cibuli a chvíli ji restujte společně s masem. Potom přidejte nakrájené papriky a chvíli opékejte. Přidejte nakrájený pórek a promíchejte. Přidejte uvařenou rýži a opět promíchejte, aby se všechny ingredience propojily.
  4. Směs smažte tak dlouho, dokud nebude zelenina měkká a rýže lehce křupavá. Poté přilejte do pánve rozšlehaná vejce a důkladně promíchejte, aby se vejce propojila s ostatními ingrediencemi. Smažte, dokud nebudou vejce uvařená.
  5. Na závěr ochuťte solí, pepřem a sójovou omáčkou. Smažená rýže se hodí jako samostatné jídlo i příloha.

Zdroj: Kupi, Mashed