Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vláčný a nadýchaný: Upečte si domácí toastový chleba. Je lepší než ze supermarketu!

chaechaebyv / Shutterstock.com

Toastový chléb je základem pro nejrůznější sendviče a toasty. Běžně ho koupíte v supermarketech, a to ve více variantách. I když je nabídka velká, zkuste si toastový chléb upéct doma! Je krásně vláčný a za trochu námahy rozhodně stojí. Pojďte si ho upéct s námi!

Přečtěte si také

Nejrychlejší omáčka na špagety: Dvě ingredience, které vytvoří dokonalý základ na oběd

Toastový chléb patří mezi „novinky“

Chléb je tady s námi celá tisíciletí. První chléb lidé upekli před 12 000 lety! Byl vyrobený z nadrcených obilných zrn, která se smíchala s vodou. Lidé z nich tvarovali placky a pekli je na rozpálených kamenech. Ploché chleby se v některých částech světa připravují dodnes – například v Asii, Africe nebo na Středním Východě.

Nejstarší formu kynutého chleba připravovali staří Egypťané. Náhodně objevili kouzlo kvašení, když zapomněli na slunci těsto na nekvašený chléb. Působením tepla těsto vykynulo a výsledný bochník byl mnohem lehčí a nadýchanější než nekvašené chleby.

Toastový chléb se začal vyrábět až ve 30. letech 20. století ve Spojených Státech. Šlo v podstatě o nakrájený chléb, kterému se jinak říkalo také sendvičový bochník. Dnes tvoří naprostý základ všech sendvičů a pekaři jej vyrábí v mnoha variantách – kromě tradičního bílého toastového chleba koupíte i celozrnný, žitný nebo kváskový.

Kváskový chléb krok za krokem
Čas přípravy: 10 hod Obtížnost: Náročný

Kváskový chléb krok za krokem

Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem.

Kváskový chléb krok za krokem
Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka

Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka jsou křupavé a nadýchané. Pokud jste je ještě nepekli, tak to musíte napravit! Čerstvě upečený dalamánek, potřený máslem nebo čerstvým sýrem, chutná božsky. Josef Maršálek totiž do těsta přidává i zajímavé suroviny pro vynikající chuťový zážitek.

Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka

Recept na domácí toastový chleba

Ingredience na 4 menší chleby:

Judane

  • 110 g vařící vody
  • 100 g hladké mouky

Těsto

  • připravené judane
  • 260 g mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 20 g cukru
  • 10 g soli
  • 12 g čerstvého droždí (nebo 4 g sušeného)
  • 40 g másla
  • máslo nebo olej na vymazání formy

Postup:

  1. Nejdřív si připravte judane, tedy kaši z vody a mouky. Zalijte 110 g mouky, vařící vodou a zamíchejte. Dejte na 15–30 minut vychladit do lednice, případně můžete judane nechat v lednici přes noc.
  2. Připravte si těsto na toastový chleba. Začneme kváskem. Ve 30 g teplého mléka rozpusťte droždí, přidejte trochu cukru a 20 g mouky. Nechte cca 20 minut vzejít kvásek.
  3. V míse smíchejte připravené judane a všechny zbývající ingredience na těsto (mléko doporučujeme přidávat postupně), přidejte kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. V polovině kynutí můžete těsto přemísit.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a vytvarujte bochánky. Na pomoučeném vále rozválejte každý bochánek na placku a srolujte. Takto připravené bochánky dejte do formy, ve které budete toastový chleba péct. Postříkejte vodou a nechte 1–2 hodiny dokynout.
  5. Nakynuté chleby potřete vejcem nebo mlékem. Troubu si předehřejte na 220 °C. Před vložením chleba do rozehřáté trouby ještě jednou postříkejte bochánky vodou. Dejte do trouby, snižte teplotu na 200 °C a pečte cca 35–40 minut.

Zdroj: Kupi, Britannica