Úroda kakaa byla v posledních letech tak špatná, že cena na světovém trhu vzrostla hned několikanásobně. Oblast, které se to nejvíce dotkne, je výroba čokolády. Výrobní náklady vzrostou a to se zřejmě projeví na cenách čokolády v obchodech. Někteří výrobci jdou cestou nákupu levnějších surovin a snížení obsahu kakaa, jiní se zdražit prozatím nechystají.
Výrobci čokolády si zoufají. Čekají je podpisy nových odběratelských smluv a cena kakaa je na historickém maximu. Zatímco mezi lety 2004 a 2022 se cena pohybovala průměrně mezi 2 000 a 4 000 dolary za tunu, v průběhu letošního roku se vyšplhala bezmála na 8 000 dolarů. Na newyorské burze stojí tuna kakaových bobů 5 874 dolarů, což je v přepočtu přes 137 tisíc korun, tedy asi o 40 % více než loni.
Ačkoli je cena kakaa ve významných pěstitelských zemích Ghana a Pobřeží slonoviny regulována státem, mezinárodní obchodníci požadují podřízení tržním cenám. Pobřeží slonoviny ambiciózně usiluje o zvýšení produkce na 2 miliony tun do roku 2025, a to i přes předpokládaný pokles o 28,5 % na začátku sezóny 2023/2024 kvůli nepříznivému počasí. Podobně Ghana musela revidovat svou prognózu produkce na 650 000 až 700 000 metrických tun pro roky 2023/24, což je 14leté minimum.
To, že čokoláda zdraží, je tak zcela jisté. „Nárůst cen kakaa je bezprecedentní a asi neexistuje výrobce čokolád, který by ho nepocítil. Právě kakao je primární surovinou při výrobě veškerých čokoládových cukrovinek,“ uvedla pro Kupi Tereza Skrbková, tisková mluvčí Nestlé pro Česko a Slovensko.
Úroda kakaa je ohrožena především kvůli povětrnostnímu jevu El Niño v západní Africe. Ten je v současnosti v rekordních hodnotách. „Je důležité si uvědomit, co stojí za tímto prudkým nárůstem cen kakaa. Je za tím řada dlouhodobých, strukturálních změn, které jsou spojeny s klimatickými změnami, především suchem, poklesem úrody a se zintenzivňujícími snahami zabránit deforestaci,“ komentuje Skrbková. Odborníci odhadují, že sucho může největší světové producenty plodiny sužovat i v budoucnu.
Kromě kakaa navíc zdražil i cukr. Někteří britští výrobci čokolády hlásili zdražení u některých výrobků až o 50 % už v prosinci minulého roku. Cena ve Velké Británii vzrostla jen v minulém roce o 15,3 %. „Ty ceny jdou tak moc nahoru, že se to na čokoládovém trhu promítne. Možná se čokoláda stane trošku exkluzivnějším zbožím,“ uvádí v rozhovoru pro Seznam Byznys Václav Durďák, majitel Čokoládovny Janek. Zároveň však míní, že pro takové zdražení není opodstatněný důvod a způsobuje jej spíš vznikající celosvětová panika.
„Dvanáct tisíc dolarů za tunu je za mě nesmysl. Samozřejmě rozumím tomu, že je neúroda a boby zdraží. Dobře, ať stojí třeba čtyři pět tisíc dolarů za tunu, ale nemyslím si, že cena 12 tisíc dolarů za tunu je ospravedlnitelná,“ dodal.
Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou je oblíbeným dezertem, v němž nenajdete ani špetku mouky. Příprava je navíc velmi jednoduchá a pěna zaručeně potěší malé i velké.
Společnost Nestlé očekává, že až ceny kakaa dosáhnou vrcholu, opět začnou klesat. Původních cen ale zřejmě hned tak nedosáhnou. „Lze očekávat, že ceny kakaa na komoditních trzích najdou svůj vrchol a poté začnou klesat. Nicméně zatím nic neukazuje na to, že by se po tomto nárůstu vrátily na původní úroveň,“ komentuje Skrbková.
„Dá se očekávat, že se stabilizují v nové hladině, která bude dokazovat, že kakao je cennou surovinou a jeho dostupnost má své limity. Pokud se tato očekávání naplní a nedojde k poklesu cen na komoditních trzích, nevyhneme se reakci na dění na burze v podobě zvýšení cen. Nicméně to se budeme snažit maximálně tlumit hledáním větší efektivity v rámci výroby,“ dodává.
I přes extrémní nárůst ceny kakaa na burzách je zatím na pultech obchodů relativně klid. Důvodem jsou zřejmě dostatečné zásoby obchodníků a zdražení se promítne teprve později.
„Zatím ty nárůsty nejsou promítnuté v plné výši. Je to stejné jako u nákupu elektřiny. Když nejste na spotu, tak také hned nenakupujete tu nejdražší elektřinu, ale už můžete predikovat, že v následujících měsících se to propíše i do vašich cen,“ uvádí v rozhovoru Durďák.
„U většiny surovin teď pracujeme s cenami, které byly na konci roku, a tvrdý náraz nás čeká v létě. Nestlé se zdražení zatím vyhýbá. Vše záleží na vývoji na komoditním trhu. Nechceme spekulovat, počkáme na reálná data a vývoj,“ uzavírá Tereza Skrbková.
Zdroje: Kupi, Seznam Zprávy, BBC, Trading Economics