Mezi oblíbené jarní bylinky patří také aromatický libeček. Skvěle se hodí do polévek a do některých omáček (zkuste ho přidat třeba do rajské). Pokud máte velkou úrodu libečku, můžete ho nasušit nebo z něj udělat domácí maggi. My jsme si vybrali právě domácí dochucovadlo. Budeme ho dělat poprvé. Pojďte si ho udělat s námi!
Libeček pravděpodobně pochází z Persie a odtud se rozšířil do Středomoří. Řekové a Římané libeček využívali především v medicíně pro podporu trávní a ke zmírnění nadýmání. Také ho ale používali jako deodorant a věřili, že libeček má afrodiziakální účinky. Díky Římanům se rozšířil dále do Evropy a ve středověku jej mniši pěstovali na klášterních zahradách.
Kromě využití v kuchyni má aromatický libeček i spoustu zdravotních benefitů. Kromě podpory trávení pomáhá také při bolestech kloubů, při onemocněních močových cest, detoxikuje organismus a pomáhá i při léčbě kožních onemocnění. Naše babičky využívaly libeček při onemocněních horních cest dýchacích i jako prostředek usnadňující vykašlávání.
Pokud máte opravdu velkou úrodu libečku, kromě domácího maggi si můžete udělat i libečkovou koupel. Pomáhá při artróze, revmatismu a při nadměrném pocení funguje jako deodorant. Stačí 20 minut povařit 30 g libečku v půllitru vody a přecezený odvar přidat do koupele. Relaxujte ve vaně asi 15 minut.
Chutnou domácí majonézu vyrobíte za pouhou 1 minutu a jen ze 6 surovin, potřebujete pouze tyčový mixér. Ten udělá práci za vás a vyhnete se tak pracnému ručnímu šlehání.
Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.
Zdroj: Kupi, Český rozhlas, WebMD