Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mezinárodní den hamburgerů: Víte, jak vybrat kvalitní mleté maso?

Gorillaimages / Shutterstock.com

Jedním z nejoblíbenějších druhů rychlého občerstvení je hamburger, zkráceně burger. Oslavte Mezinárodní den hamburgerů, který připadá každoročně na 28. května, návštěvou restaurace nebo fastfoodu a vychutnejte si svůj oblíbený burger, připravený z poctivých surovin a kvalitního hovězího masa.

Přečtěte si také

Varování: Philips stahuje nebezpečné parní generátory. Problémy s jinými výrobky má i Pepco a Globus

Historie Mezinárodního dne hamburgerů

Myslíte si, že maso na hamburgery je americkou tradicí? Pak jste na omylu. Jak již samotný název napovídá, jméno výtečného pokrmu hamburger pochází z německého města Hamburk. V 19. století z tohoto přístavu emigrovalo mnoho lidí do Ameriky a během plavby lodí jedli pokrm z mletého masa. Ve 20. století byl v Hamburku populární „hamburský steak“, jehož podoba zůstala do dneška.

Postupně se tento hamburský steak dostal do Spojených států amerických, kde se začal šířit. Díky americké síti restaurací McDonald's a jejich vyhlášeného Big Macu se tento masný kulinářský vynález stal populárním po celém světě. Mezinárodní den hamburgerů se koná každoročně 28. května.

VasiliyBudarin / Shutterstock.com

Jaké maso patří do hamburgeru?

Nejlépe se do burgerů hodí maso z mladých býků plemene Aberdeen Agnus, vysvětluje pro Kupi.cz Martin Búš, majitel restaurace R Burger. Do burgerů se nejvíce hodí hovězí maso z mladých býků, nejlépe krk, protože obsahuje ideální poměr masa a tuku, zhruba 80 ku 20,“ objasnil Martin Búš.

Kromě krku se může jednat také o plec, hovězí kýtu, vysoký a nízký roštěnec. Před smažením by maso mělo obsahovat 20 až 30 procent tuku, protože ten je hlavním nositelem chuti. Kvalitu masa zvýšíte také tím, že ho koupíte v kusech a poté si ho pomelete sami. Dobře připravené hovězí maso by mělo být šťavnaté a rozplývat se v ústech.

Domácí hamburger
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Domácí hamburger

Pojďte si s námi připravit skvělý domácí hamburger, který si jistě zamilujete. Příprava je poměrně jednoduchá, takže to zvládne i úplný začátečník.

Domácí hamburger
Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a žampiony je chutná a zdravější alternativa tohoto oblíbeného jídla. K takto připravenému zeleninovému burgeru se hodí servírovat pečené plátky nebo hranolky batátů, pokapané olivovým olejem a posypané mořskou solí.

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Co zákazník, to jiná chuť

V R Burgeru se snaží, aby chutnalo hlavně zákazníkům, a proto mají ohledně výběru hovězího masa jasno. Mleté maso z mladých býků plemene Aberdeen Agnus. „Naše maso je od farmáře. Býci se pasou na podkrkonošských loukách a díky tomu je maso chuťově výraznější, do burgerů ideální,“ dodává Martin Búš.

Ve většině podniků si můžete vybrat burger i s jiným masem než hovězím, například můžete zvolit kombinaci hovězího s vepřovým. Další možností jsou burgery z kuřecím nebo krůtím mletým masem. Alternativou mohou být fishburgery, tedy burgery připravované z ryb, jako je treska, losos nebo tuňák.

Tibilletti / Shutterstock.com

Pokud si chcete burger připravit doma sami, zjistěte si u mletého masa:

  • odkud maso pochází,
  • kde bylo zvíře chováno,
  • jaký řez těla zvířete kupujete,
  • poměr libového a tuku.

Abyste docílili dobrého burgeru, měl by být před podáváním grilovaný. Maso by mělo být lehce zkaramelizované, ale bez připáleného povrchu. Na dochucení vám postačí sůl a čerstvý mletý pepř.

Jaké přísady zvolit do burgeru?

K burgerům se nejlépe hodí pšeničná houska, která se podélně rozpůlí, a obě poloviny se opečou řeznou stranou na grilu. Do klasické verze patří dále nakrájený hlávkový salát, plátek čerstvého rajčete, nakládané kyselé okurky, červená cibule a omáčka, která má za účel zvýraznit chuť přísad.

Fantazii se meze nekladou, a tak si můžete vytvořit různé kombinace omáček, majonézy, kečupu, barbecue a zeleninových přísad, díky kterým objevíte nové chutě. Neodmyslitelnou součástí hamburgeru jsou přílohy, především americké brambory nebo hranolky.

Zdroje: Kupi, Nationaltoday