Máte rádi dezerty s bílkového sněhu? Mezi jedny z nejznámějších patří sněhové pusinky nebo dort Pavlova. U našich sousedů v Rakousku mají také jeden. Jmenuje se nockerln, je typický pro Salzburg a můžeme ho volně interpretovat jako sněhové zasněžené kopečky, které jsou pro dezert typické. Jí se zásadně teplý a v Rakousku ho připravují i jako hlavní jídlo. Pojďte si ho s námi udělat!
Tak bychom mohli jinak pojmenovat slavný rakouský dezert nockerln. Pochází údajně ze začátku 17. století. Tehdy tento sněhový dezert připravila Salome Alt, konkubína salzburského prince Wolfganga von Reitenau. Její dezert s ikonickými 3 kopečky měl odkazovat na zasněžené svahy, které obklopují Salzburg.
Podle rakouských kulinářských historiků je výše zmíněný původ nockerln sporný. Důvod je jednoduchý – dezert se musí péct v troubě a ta byla vynalezena až v 19. století. Je ale možné, že první verze nockerln připravovaly hospodyně na pánvi.
Nejstarší recept na toto „rakouské suflé“ najdeme v kuchařce z roku 1897. Staré rakouské kuchařky shodně popisují nockerln jako dezert náročný na přípravu. Později ale došlo ke zjednodušení receptu a ustálila se verze pečená v troubě.
Sacher neboli Sacherův dort patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Tento čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou vymyslel mladý kuchařský učeň Franz Sacher na žádost knížete Metternicha. Připravte si Sacher doma podle našeho receptu, je to snadnější, než byste čekali.
Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.
Zdroj: Kupi, Bundesministerium Land- und Forstwirtschaft, Regionen und Wasserwirtschaft