Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Luxusní americký sendvič v chlebu: S přípravou hovězího Reuben sendviče musíte začít týden dopředu

Brent Hofacker / Shutterstock.com

Sendviče se v poslední době stávají stálicí i na obědovém menu restaurací. A protože receptů na vynikající sendvič není nikdy dost, připravíme si další americkou klasiku – Reuben sendvič. Od ostatních sendvičů se liší tím, že ho děláte z klasických krajíců chleba. Je pro něj typická také nezvyklá kombinace hovězího masa a kysaného zelí. Pokud si na Reuben sendvič děláte chutě, doporučujeme začít s přípravou už týden dopředu. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Lidl přichází se službou Lidl Pay, stejně jako Kaufland Pay má zjednodušit proces placení za nákupy

Kdo vymyslel Reuben sendvič?

Jedna verze příběhu uvádí, že ho v roce 1914 vymyslel restauratér Arnold Reuben. Měl ho připravit pro známou hollywoodskou herečku Annette Seelos, která v té době natáčela film s Charlie Chaplinem. Údajně přišla jednoho večera do Reubenovy restaurace a požádala ho o sendvič. Reuben vzal 2 krajíce žitného chleba, na jeden krajíc naskládal virginskou šunku, pečené krůtí maso, švýcarský sýr a salát coleslaw. Vše přiklopil druhým krajícem chleba a naservíroval ho herečce, která byla ze sendviče nadšená. Hezký příběh, ale chybí v něm hovězí maso!

Další teorie přisuzuje vznik sendviče Reubenu Kulakofskemu, jenž vlastnil velkoobchod s potravinami v Nebrasce. Kulakofsky byl členem soukromé pokerové skupiny. Tato skupina se scházela pravidelně každý týden ke hře v hotelu Blackstone a jako občerstvení měli domácí sendviče. Když hráčům došly, objednal si Kulakofsky další sendvič u kuchaře. Kuchař ale neměl po ruce salát a nahradil ho v sendviči kyselým zelím. K tomu ještě přidal plátky hovězího masa a švýcarský sýr. Vše osmažil na pánvi a populární Reuben sendvič byl na světě.

Club sendvič
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Club sendvič

Club sendvič je ideálním příkladem pokrmu, který dokáže zasytit i opravdu hladové, zároveň je ale vhodný na cesty. Jeho příprava je poměrně snadná a samozřejmě potěší i zmlsané chuťové buňky.

Club sendvič
Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou

Nevíte, jakou rychlovku připravit k večeři? Kuřecí sendvič se zeleninou budete mít hotový během pár minut. Místo rajčat a rukoly můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna po ruce.

Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou

Recept na Reuben sendvič

Ingredience na 4 porce:

Hovězí

  • 1 kg hovězího hrudí
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 lžíce pepře
  • 1,5 lžíce hořčičného semínka
  • 1,5 lžíce koriandru
  • 1,5 lžíce chilli
  • 1,5 lžíce nového koření
  • 1 celá skořice
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 38 g hnědého cukru
  • 120 g soli (ideálně nakládací sůl Praganda)
  • 2 stroužky česneku
Warren Price Photography / Shutterstock.com

Sendvič

  • 120 ml majonézy
  • 1 lžíce chilli
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 cibule
  • 4 plátky ementálu
  • 8 ks chleba
  • 400 g bílého kysaného zelí
  • máslo

Postup:

  • Všechno koření dejte do hmoždíře a nahrubo rozdrťte.
  • Do velkého hrnce nalijte 1,5 litru vody, přidejte sůl, cukr, najemno nasekaný česnek a 2,5 lžičky nadrceného koření z hmoždíře. Za stálého míchání přiveďte k varu. Až se cukr a sůl rozpustí, sundejte z plotny a nechte lák vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí ho dejte do lednice – teplota láku by měla mít 5–10 °C.
  • Hrudí omyjte studenou vodou, osušte a dejte do hrnce s připraveným lákem. Maso musí být v láku celé ponořené. V případě potřeby maso zatižte. Hrnec přiklopte a dejte do lednice na 5–7 dní. Délka naložení masa záleží na jeho výšce – pokud máte například 7 cm vysoké maso, musíte ho nechat minimálně 7 dní marinovat. Maso každý den pomocí kuchyňských kleští v láku otočte. Lák musí zůstat po celou dobu marinování čistý.
  • Naložené maso omyjte pod tekoucí vodou, vložte ho do čistého hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo celé potopené. Do vody přidejte zbylé 2,5 lžičky nadrceného koření a přiveďte k varu. Když voda začne vřít, přiklopte hrnec pokličkou, ztlumte plamen a vařte do změknutí masa (cca 2–3 hodiny).
  • V průběhu vaření vodu doplňujte, pokud klesne pod úroveň masa. Uvařené hovězí hrudí pak nakrájejte na tenké plátky.
  • Připravte si dresink. V misce smíchejte majonézu, chilli omáčku, citronovou šťávu, worcesterovou omáčku a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte. Tímto dresinkem potřete krajíc chleba a naskládejte na něj nakrájené pátky hovězího masa, kysané zelí a plátek ementálu. Přiklopte druhým krajícem chleba.
  • V pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm sendvič z každé strany. Po opečení ihned podávejte.

Zdroj: Kublanka, Tasting table