Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Gastro toulky po Česku: Ochutnejte tradiční fazolovou polévku ze Slezska

Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Každý region v České republice má své tradiční recepty, které jsou pro zbytek republiky téměř neznámé. Dnes se při našich gastro toulkách vydáme do Moravskoslezského kraje. Uvaříme si fazole po havířsku, sytou polévku z fazolí, brambor a uzeného masa. Na závěr se do ní ještě přidává zakysaná smetana. Pojďte si ji uvařit s námi, recept máme přímo ze Slezska!

Přečtěte si také

Xiaomi spustil v Česku oficiální e-shop. S konkurencí to bude mít těžké

Fazolová polévka je zdravá!

Luštěniny měly v jídelníčku našich předků stálé místo. Jsou bohaté na bílkoviny a dokázaly tak zčásti nahradit maso, které bylo v minulosti pro většinu běžného obyvatelstva nedostupné.

Fazole kromě bílkovin obsahují také množství vlákniny, železa, draslíku, hořčíku a vitamínů skupiny B. Díky obsahu zdraví prospěšných látek pomáhají při léčbě srdečních chorob, při onemocnění ledvin a krevního oběhu. Pomáhají také snižovat hladinu glukózy v krvi.

Domovinou fazolí je Amerika. Do Evropy se tak dostaly až v průběhu 16. století díky průzkumníkům, kteří se vraceli z Ameriky. Původně byly fazole pouze popínavé, dnes jsou vyšlechtěné i tyčkové nebo keříkové odrůdy. Fazole velmi rychle v Evropě zdomácněly. Na začátku 18. století se staly jednou z nejoblíbenějších plodin v Evropě, Africe i Asii.

Čočková polévka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čočková polévka

Čočková polévka je neskutečně výživná, zasytí a navíc skvěle chutná. Její příprava je navíc vcelku rychlá a s oblibou se vaří především na Nový rok, vychutnáte si ji však i kdykoli jindy.

Čočková polévka
Hrachová polévka s uzeným masem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Hrachová polévka s uzeným masem

Hrachová polévka s uzeným masem je velmi sytá, rychlá a zároveň jednoduchá na přípravu. Najdete v ní velké množství zeleniny, která vás krásně povzbudí a obohatí vaše tělo o potřebné vitamíny. Dopřát si ji můžete jen tak samotnou nebo třeba s čerstvým chlebem.

Hrachová polévka s uzeným masem

Recept na fazole po havířsku

Ingredience:

  • 500 g fazolí
  • 750 g uzeného masa
  • 3 velké brambory
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • ocet
  • cukr
  • polévkové koření

Postup:

  1. Fazole namočte den předem. Na druhý den z nich slijte vodu a dejte fazole do většího hrnce.
  2. Do hrnce přidejte uzené maso, bobkový list a nové koření. Vše zalijte studenou vodou a vařte do změknutí fazolí (asi 2–3 hodiny).
  3. Jakmile jsou fazole měkké, vyndáme z polévky maso. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájené brambory. Osolte, opepřete a vařte, dokud nejsou brambory měkké.
  4. Do zakysané smetany dejte 3 lžíce hladké mouky a rozšlehejte. S takto připravenou zakysanou smetanou zahustěte polévku. Ochuťte octem, cukrem a případně polévkovým kořením. Vařte 10 minut.
  5. Polévku podávejte s uzeným masem a chlebem.

Zdroj: kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezsko, Cablevey, Medicalnewstoday