Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Gastro toulky po Česku: Ochutnejte tradiční fazolovou polévku ze Slezska

Polévka s červenými fazolemi, brambory a kousky uzeného masa, servírované v hnědé misce Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Každý region v České republice má své tradiční recepty, které jsou pro zbytek republiky téměř neznámé. Dnes se při našich gastro toulkách vydáme do Moravskoslezského kraje. Uvaříme si fazole po havířsku, sytou polévku z fazolí, brambor a uzeného masa. Na závěr se do ní ještě přidává zakysaná smetana. Pojďte si ji uvařit s námi, recept máme přímo ze Slezska!

Přečtěte si také

Kolik stojí kvalitní běžecké boty? Silniční nebo terénní obuv by měla být první investicí, říká trenér běhu
Kolik stojí kvalitní běžecké boty? Silniční nebo terénní obuv by měla být první investicí, říká trenér běhu

Fazolová polévka je zdravá!

Luštěniny měly v jídelníčku našich předků stálé místo. Jsou bohaté na bílkoviny a dokázaly tak zčásti nahradit maso, které bylo v minulosti pro většinu běžného obyvatelstva nedostupné.

Fazole kromě bílkovin obsahují také množství vlákniny, železa, draslíku, hořčíku a vitamínů skupiny B. Díky obsahu zdraví prospěšných látek pomáhají při léčbě srdečních chorob, při onemocnění ledvin a krevního oběhu. Pomáhají také snižovat hladinu glukózy v krvi.

Domovinou fazolí je Amerika. Do Evropy se tak dostaly až v průběhu 16. století díky průzkumníkům, kteří se vraceli z Ameriky. Původně byly fazole pouze popínavé, dnes jsou vyšlechtěné i tyčkové nebo keříkové odrůdy. Fazole velmi rychle v Evropě zdomácněly. Na začátku 18. století se staly jednou z nejoblíbenějších plodin v Evropě, Africe i Asii.

Čočková polévka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čočková polévka

Čočková polévka je neskutečně výživná, zasytí a navíc skvěle chutná. Její příprava je navíc vcelku rychlá a s oblibou se vaří především na Nový rok, vychutnáte si ji však i kdykoli jindy.

Čočková polévka
Hrachová polévka s uzeným masem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Hrachová polévka s uzeným masem

Hrachová polévka s uzeným masem je velmi sytá, rychlá a zároveň jednoduchá na přípravu. Najdete v ní velké množství zeleniny, která vás krásně povzbudí a obohatí vaše tělo o potřebné vitamíny. Dopřát si ji můžete jen tak samotnou nebo třeba s čerstvým chlebem.

Hrachová polévka s uzeným masem

Recept na fazole po havířsku

Ingredience:

  • 500 g fazolí
  • 750 g uzeného masa
  • 3 velké brambory
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • ocet
  • cukr
  • polévkové koření

Postup:

  1. Fazole namočte den předem. Na druhý den z nich slijte vodu a dejte fazole do většího hrnce.
  2. Do hrnce přidejte uzené maso, bobkový list a nové koření. Vše zalijte studenou vodou a vařte do změknutí fazolí (asi 2–3 hodiny).
  3. Jakmile jsou fazole měkké, vyndáme z polévky maso. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájené brambory. Osolte, opepřete a vařte, dokud nejsou brambory měkké.
  4. Do zakysané smetany dejte 3 lžíce hladké mouky a rozšlehejte. S takto připravenou zakysanou smetanou zahustěte polévku. Ochuťte octem, cukrem a případně polévkovým kořením. Vařte 10 minut.
  5. Polévku podávejte s uzeným masem a chlebem.

Zdroj: kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezsko, Cablevey, Medicalnewstoday