Každý region v České republice má své tradiční recepty, které jsou pro zbytek republiky téměř neznámé. Dnes se při našich gastro toulkách vydáme do Moravskoslezského kraje. Uvaříme si fazole po havířsku, sytou polévku z fazolí, brambor a uzeného masa. Na závěr se do ní ještě přidává zakysaná smetana. Pojďte si ji uvařit s námi, recept máme přímo ze Slezska!
Luštěniny měly v jídelníčku našich předků stálé místo. Jsou bohaté na bílkoviny a dokázaly tak zčásti nahradit maso, které bylo v minulosti pro většinu běžného obyvatelstva nedostupné.
Fazole kromě bílkovin obsahují také množství vlákniny, železa, draslíku, hořčíku a vitamínů skupiny B. Díky obsahu zdraví prospěšných látek pomáhají při léčbě srdečních chorob, při onemocnění ledvin a krevního oběhu. Pomáhají také snižovat hladinu glukózy v krvi.
Domovinou fazolí je Amerika. Do Evropy se tak dostaly až v průběhu 16. století díky průzkumníkům, kteří se vraceli z Ameriky. Původně byly fazole pouze popínavé, dnes jsou vyšlechtěné i tyčkové nebo keříkové odrůdy. Fazole velmi rychle v Evropě zdomácněly. Na začátku 18. století se staly jednou z nejoblíbenějších plodin v Evropě, Africe i Asii.
Čočková polévka je neskutečně výživná, zasytí a navíc skvěle chutná. Její příprava je navíc vcelku rychlá a s oblibou se vaří především na Nový rok, vychutnáte si ji však i kdykoli jindy.
Hrachová polévka s uzeným masem je velmi sytá, rychlá a zároveň jednoduchá na přípravu. Najdete v ní velké množství zeleniny, která vás krásně povzbudí a obohatí vaše tělo o potřebné vitamíny. Dopřát si ji můžete jen tak samotnou nebo třeba s čerstvým chlebem.
Zdroj: kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezsko, Cablevey, Medicalnewstoday