Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nemůžete žehlení ani vidět? Spreje z drogérie vyžehlí prádlo za pár vteřin a bez práce

Tinnawat Pechrak / Shutterstock.com

Hromada nevyžehleného prádla může být skličující a myšlenka na hodiny strávené s žehličkou v ruce není nijak lákavá. Pokud se i vy řadíte mezi ty, kteří žehlení nenávidí, máme pro vás skvělou zprávu. Na trhu existují produkty, které vám tuto práci výrazně usnadní! Vyzkoušejte žehličku ve spreji nebo parní napařovač.

Přečtěte si také

Jde to i bez kafe: Známe nejlepší alternativy kávy, které vás nakopnou na mnohem delší dobu. A budou vám chutnat!

Čím nahradit žehličku?

Žehlení je časově náročné a pro mnohé je to nejméně oblíbená domácí práce. Někteří lidé se tak žehlení raději vyhýbají a chodí ven v pomuchlaném oblečení. Ačkoli žehlička je tím nejosvědčenějším pomocníkem proti zmačkanému prádlu, není rozhodně jediným! Hladkých oděvů můžete dosáhnout i jinak, a navíc vám to nezabere tolik času! Zkuste se podívat na napařovače oděvů nebo žehličku ve spreji.

Jak funguje napařovač oděvů?

Asi nejznámější alternativou ke klasické žehličce je napařovač oděvů, jinak známý i jako parní žehlička. Funguje na principu páry, která proniká do vláken tkaniny a tímto způsobem je narovná. Jeho použití je snadné – stačí jej naplnit vodou, zapnout a pomalu přejíždět několik centimetrů nad oblečením. Hladkého prádla dosáhnete bez větší námahy i bez žehlicího prkna.

Mimo oděvy se dá samozřejmě použít i na narovnání záclon a jiných textilií ve vaší domácnosti. Mezi další výhody napařovače patří schopnost oživení barvy a zbavení zápachu, což je opravdu skvělý bonus.

Nejlepší napařovače? Tady jsou naše tipy

  • Ruční napařovač 7000 Series Philips: Napařovač koupíte za 2 499 Kč, má nastavitelnou hlavu a špičatý hrot, čímž zajišťuje skvělý přístup ke všem částem oděvu. Dokáže zničit až 99,9 procenta bakterií, čímž oblečení zároveň osvěžuje a odstraňuje z něj zápach.
  • Napařovač oděvů Tefal Access Steam Care DT9100E0: Tento napařovač za 2 490 Kč umožňuje kvalitní napařování bez kondenzace a vyhladí i silné látky.
  • Zelmer napařovač oděvů ZGS1500 ready2steam: Levnější alternativu zakoupíte na e-shopu Lidl.cz jen za 799,90 Kč. Je kompaktní, tudíž ideální na cesty, a má také kartáč na silnější tkaniny.

Cestovní napařovač je must-have

Bez ohledu na to, jak pečlivě balíte, některé záhyby jsou nevyhnutelné. Zde přichází na pomoc cestovní napařovač, který je ideální na jemné látky, pro které není vhodné žehlení. Tento malý nástroj se pohodlně vejde do vašeho zavazadla a je nepostradatelným pomocníkem pro rychlé odstranění záhybů z vašeho oblečení. Vneste do vašeho života barvy s ručním barevným napařovačem Tefal Pure POP, který je k dostání ve čtyřech barevných provedeních: žlutá, modrá, zelená a červená za 1 499 Kč.

Tefal

Co je žehlička ve spreji?

Nechce se vám investovat do napařovače a toužíte zkrátka po té úplně nejsnazší variantě? Přesně pro vás jsou jako dělané tzv. žehlicí spreje. Jedná se o speciální produkty, které obsahují složky, jež pomáhají uvolnit vlákna tkaniny, čímž se narovnají záhyby. Jediné, co stačí udělat, je nastříkat sprej na pomačkané místo, to pak vyhladit či natáhnout a nakonec nechat uschnout. Spreje jsou k šetrné a některé navíc obsahují jemnou vůni, takže oblečení zůstane svěží a voňavé.

mrkob / Shutterstock.com

Tipy na žehlicí spreje

  • Denkmit osvěžovač textilií: Sprej, který luxusně voní, vyhlazuje záhyby a dezinfikuje. Dokáže odstranit až 99,9 procenta bakterií a koupíte ho již za 44,90 Kč.
  • Lenor žehlička ve spreji: Sprej se svěží vůní na oblečení, ale i ložní prádlo či závěsy za cenu od 144 Kč.
  • Faldy přípravek pro žehlení rukama: Pomocník pro rychlé žehlení pouze za pomoci rukou za 89,90 Kč.
  • Dedra eco žehlička ve spreji: Cestovní žehlicí sprej s vůní bavlny pořídíte za 59 Kč.

Další triky pro hladké prádlo

Klíčem pro nezmačkané prádlo je správné praní, a hlavně sušení. Ideální je využití sušičky, která má funkci proti mačkání. Pokud tuto možnost ovšem nemáte, prádlo ihned po vyprání jemně protřepte a rovnoměrně jej rozložte na sušák. Po uschnutí prádlo složte a uložte do skříně. Pokud se jedná o oblečení, které vyžaduje ramínka, dopřejte svým kouskům ve skříni či na stojanu dostatek prostoru.

  • Tip: Pokud potřebujete urgentní pomoc proti zmačkání a doma nemáte ani jediný produkt, který by vám pomohl, pomozte si navlhčeným ručníkem. Pomuchlané oblečení přikryjte vlhkým ručníkem a jemně po něm přejíždějte rukama, dokud se míra zmačkání nezlepší.

Zdroj: Kupi, Philips, Tefal, Lidl, dm, Allegro, Dedra