Hledáte rychlovku na gril, u které nemusíte dlouho stát a která se vám vždycky zaručeně povede? Grilovaný hermelín a sýr halloumi jsou sázka na jistotu. Nemusíte je marinovat, stačí je okořenit, případně jen potřít olejem a můžou na gril. Jako příloha se k nim skvěle hodí zeleninové saláty. A všemi deseti doporučujeme vyzkoušet místo brusinkové omáčky domácí marmeládu z cibule!
Jak správně grilovat hermelín?
Hermelín je opravdová rychlovka z grilu. V supermarketech koupíte už přímo naložené hermelíny i s různými omáčkami. Zkuste si ale tento sýr naložit doma. Můžete ho okořenit svým oblíbeným kořením a vyhnete se tak nepříjemnostem, kdy vám naložený hermelín z obchodu nebude chutnat, protože se vám bude zdát příliš slaný nebo pikantní.
Hermelín doma naložíte během pár minut. Stačí jen smíchat oblíbené koření s olejem a pořádně touto marinádou sýr potřít.
Grilování hermelínu je také jednoduché. Na rozpáleném grilu ho grilujte z každé strany 5–10 minut. Pokud chcete sýr tužší a méně rozteklý, grilujte ho jen 5 minut z každé strany. Naopak hezky rozteklý sýr získáte, když budete hermelín grilovat 8–10 minut z každé strany.
Domácí panýr
Vyrobte si doma panýr. Je to velmi snadné a potřebujete k tomu jen 3 ingredience: tučné mléko, citron a plátýnko. Tento sýr je součástí především indické kuchyně, skvěle ale vynikne i v dalších pokrmech nebo na grilu.
Domácí panýr
Domácí tavený sýr
Tento domácí tavený sýr je na přípravu rychlý, zároveň levný a rozhodně lepší než z obchodu. Vytvoříme si tak kvalitní základ pro různé pomazánky nebo chutný dip či zdravou svačinu.
Domácí tavený sýr
Recept na grilovaný hermelín
Ingredience na 1 porci:
- 1 hermelín
- 2 čajové lžičky vašeho oblíbeného grilovacího koření
- 50–100 g brusinek nebo brusinkové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- V misce si připravte marinádu. Smíchejte grilovací koření s olejem. Přidejte sůl a pepř, pokud nejsou obsažené ve směsi koření.
- Hermelín rozbalte a důkladně ho ze všech stran potřete připravenou marinádou. Hermelín zabalte zpět do alobalu.
Halloumi – sýr, který se na grilu nerozteče
Sýr halloumi je v poslední době velmi populární. Je vyrobený ze směsi kravského, kozího a ovčího mléka. Skvěle se hodí na grilování a nemusíte ho marinovat. Stačí ho potřít olejem a položit na grilovací mřížku. Opékáním získá sýr tmavou krustu. Pevnější struktura sýra zajistí typické „vrzání“ mezi zuby.
K sýru halloumi doporučujeme připravit zeleninový salát, je to ideální příloha. A pokud si k němu uděláte ještě cibulovou marmeládu, bude to naprostá pecka. I na tu pro vás máme recept.
Ivanna Pavliuk / Shutterstock.com
Recept na grilovaný sýr halloumi s cibulovou marmeládou
Ingredience na 4 porce:
- 800 g sýru halloumi
- 200 g rukoly
- 50 ml olivového oleje
- 300 g salátu
- 50 g sušených brusinek
- 1 limetka
- 50 ml olivového oleje
Cibulová marmeláda
- 500 g červené cibule
- 100 g sádla
- 30 g čerstvého zázvoru
- 100 g zavařených brusinek
- 100 ml červeného vína
- 50 ml octu balsamico
- 2 lžíce cukru
- sůl a pepř
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli
Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli jsou vynikající pochoutka, kterou si zamilujete. Žampiony mají jemnou chuť, která se skvěle hodí k výraznému modrému sýru. Navíc je v obchodě koupíte během celého roku a jejich příprava je naprosto jednoduchá.
Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli
Postup:
- Řecký sýr halloumi nakrájejte na stejnoměrné plátky, lehce opepřete a grilujte na rozpálené pánvi na olivovém oleji z obou stran do zezlátnutí.
- Rukolu smíchejte s natrhanými saláty, zakápněte olivovým olejem, šťávou z limetky a lehce osolte. Poté promíchejte, přidejte lžíci cibulové marmelády a sýr.
- Zakápněte olivovým olejem, ozdobte sušenými brusinkami a hoblinkami parmazánu.
- Červenou cibuli si nakrájejte na plátky. Na sádle nechte zkaramelizovat cukr dohněda, přidejte cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a míchejte, dokud vám cibule nepustí vodu, v níž se karamel po chvíli rozpustí.
- Poté zalijte vínem a balzamikovým octem, přidejte nastrouhaný nebo na malé kostičky nakrájený zázvor. Osolte, lehce opepřete a za občasného míchání svařte tekutinu na minimum. Poté přidejte brusinkový kompot a společně ještě chvíli povařte.
Zdroj: Kupi