Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nejlepší sýry na gril: Halloumi nemusíte marinovat a hermelín si naložte do svého oblíbeného koření

Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Hledáte rychlovku na gril, u které nemusíte dlouho stát a která se vám vždycky zaručeně povede? Grilovaný hermelín a sýr halloumi jsou sázka na jistotu. Nemusíte je marinovat, stačí je okořenit, případně jen potřít olejem a můžou na gril. Jako příloha se k nim skvěle hodí zeleninové saláty. A všemi deseti doporučujeme vyzkoušet místo brusinkové omáčky domácí marmeládu z cibule!

Přečtěte si také

Vědci konečně řekli, která zelenina je nejzdravější. A rozhodně se jedná o překvapení

Jak správně grilovat hermelín?

Hermelín je opravdová rychlovka z grilu. V supermarketech koupíte už přímo naložené hermelíny i s různými omáčkami. Zkuste si ale tento sýr naložit doma. Můžete ho okořenit svým oblíbeným kořením a vyhnete se tak nepříjemnostem, kdy vám naložený hermelín z obchodu nebude chutnat, protože se vám bude zdát příliš slaný nebo pikantní.

Hermelín doma naložíte během pár minut. Stačí jen smíchat oblíbené koření s olejem a pořádně touto marinádou sýr potřít.

Grilování hermelínu je také jednoduché. Na rozpáleném grilu ho grilujte z každé strany 5–10 minut. Pokud chcete sýr tužší a méně rozteklý, grilujte ho jen 5 minut z každé strany. Naopak hezky rozteklý sýr získáte, když budete hermelín grilovat 8–10 minut z každé strany.

Domácí panýr
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Domácí panýr

Vyrobte si doma panýr. Je to velmi snadné a potřebujete k tomu jen 3 ingredience: tučné mléko, citron a plátýnko. Tento sýr je součástí především indické kuchyně, skvěle ale vynikne i v dalších pokrmech nebo na grilu.

Domácí panýr
Domácí tavený sýr
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí tavený sýr

Tento domácí tavený sýr je na přípravu rychlý, zároveň levný a rozhodně lepší než z obchodu. Vytvoříme si tak kvalitní základ pro různé pomazánky nebo chutný dip či zdravou svačinu.

Domácí tavený sýr

Recept na grilovaný hermelín

Ingredience na 1 porci:

  • 1 hermelín
  • 2 čajové lžičky vašeho oblíbeného grilovacího koření
  • 50–100 g brusinek nebo brusinkové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V misce si připravte marinádu. Smíchejte grilovací koření s olejem. Přidejte sůl a pepř, pokud nejsou obsažené ve směsi koření.
  2. Hermelín rozbalte a důkladně ho ze všech stran potřete připravenou marinádou. Hermelín zabalte zpět do alobalu.

Halloumi – sýr, který se na grilu nerozteče

Sýr halloumi je v poslední době velmi populární. Je vyrobený ze směsi kravského, kozího a ovčího mléka. Skvěle se hodí na grilování a nemusíte ho marinovat. Stačí ho potřít olejem a položit na grilovací mřížku. Opékáním získá sýr tmavou krustu. Pevnější struktura sýra zajistí typické „vrzání“ mezi zuby.

K sýru halloumi doporučujeme připravit zeleninový salát, je to ideální příloha. A pokud si k němu uděláte ještě cibulovou marmeládu, bude to naprostá pecka. I na tu pro vás máme recept.

Ivanna Pavliuk / Shutterstock.com

Recept na grilovaný sýr halloumi s cibulovou marmeládou

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g sýru halloumi
  • 200 g rukoly
  • 50 ml olivového oleje
  • 300 g salátu
  • 50 g sušených brusinek
  • 1 limetka
  • 50 ml olivového oleje

Cibulová marmeláda

  • 500 g červené cibule
  • 100 g sádla
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 100 g zavařených brusinek
  • 100 ml červeného vína
  • 50 ml octu balsamico
  • 2 lžíce cukru
  • sůl a pepř
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli

Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli jsou vynikající pochoutka, kterou si zamilujete. Žampiony mají jemnou chuť, která se skvěle hodí k výraznému modrému sýru. Navíc je v obchodě koupíte během celého roku a jejich příprava je naprosto jednoduchá.

Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli

Postup:

  1. Řecký sýr halloumi nakrájejte na stejnoměrné plátky, lehce opepřete a grilujte na rozpálené pánvi na olivovém oleji z obou stran do zezlátnutí.
  2. Rukolu smíchejte s natrhanými saláty, zakápněte olivovým olejem, šťávou z limetky a lehce osolte. Poté promíchejte, přidejte lžíci cibulové marmelády a sýr.
  3. Zakápněte olivovým olejem, ozdobte sušenými brusinkami a hoblinkami parmazánu.
  4. Červenou cibuli si nakrájejte na plátky. Na sádle nechte zkaramelizovat cukr dohněda, přidejte cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a míchejte, dokud vám cibule nepustí vodu, v níž se karamel po chvíli rozpustí.
  5. Poté zalijte vínem a balzamikovým octem, přidejte nastrouhaný nebo na malé kostičky nakrájený zázvor. Osolte, lehce opepřete a za občasného míchání svařte tekutinu na minimum. Poté přidejte brusinkový kompot a společně ještě chvíli povařte.

Zdroj: Kupi