Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vynikající rajčatová polévka ze Španělska: Jednoduchý a rychlý recept na populární gazpacho

nadianb / Shutterstock.com

Léto se blíží a to je ideální příležitost ochutnat studené polévky. Oblíbený je třeba bulharský tarator s okurkami. Za ochutnání ale rozhodně stojí i španělské gazpacho! Osvěžující studená polévka z rajčat, zeleniny a namočeného chleba je ideální volbou pro horké letní dny. A její příprava vám nezabere ani moc času – za půl hodiny máte hotovo. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Hroznový koláč s vínem: Dokonalá pochoutka, kterou jste ještě nejedli!

Stručná historie gazpacha

Předchůdce oblíbené španělské polévky najdeme už ve starověkém Římě. Rajčata v té době samozřejmě ještě nebyla známá. Základ polévky tvořil chleba, olivový olej, voda, ocet a česnek. Chléb s česnekem a solí se roztloukal ve speciálním hmoždíři a k této směsi se poté přilil ocet, voda a olivový olej. Římané svou polévku přinesli i do Španělska, kde ji Španělé v průběhu staletí upravovali k obrazu svému.

Brent Hofacker / Shutterstock.com

Podle druhé teorie je původ polévky arabský. Do Španělska ji údajně přinesli Arabové v 8. století. Po objevení Ameriky se v průběhu 16. století začaly do polévky přidávat rajčata, papriky a okurky. Vznikly dokonce 2 verze gazpacha. Červené gazpacho, jehož základ tvoří rajčata, je typické pro oblast kolem Sevilly. V okolí Malagy vám zase naservírují bílé gazpacho. To připomíná původní verzi gazpacha – česnek a sůl se roztluče společně s mandlemi, olivovým olejem a cherry octem.

Název gazpacho pochází pravděpodobně z latinského slova caccabaceus, což znamená chléb, který je pro polévku dodnes typický. Existují ovšem i moderní variace polévky. Můžete si tak udělat gazpacho s avokádem, melounem, jahodami nebo i s mořskými plody.

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem

Lehká a osvěžující studená polévka, kterou si můžete připravit během celého roku, protože suroviny na ni jsou k dostání v supermarketech běžně celoročně.

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem
Melounové gazpacho
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Melounové gazpacho

Melounové gazpacho s feferonkou a fetou se servíruje jako studená polévka. Tento pokrm pocházející ze Španělska je ideální především v horkých letních dnech a skvěle se doplňuje s opečenými plátky francouzské bagety.

Melounové gazpacho

Španělské gazpacho – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g rajčat
  • 1/2 zelené papriky
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • chléb
  • sůl

Postup:

  1. Rajčata na horní straně nařízneme, dáme do cedníku a spaříme vroucí vodou. Pak jim stáhneme slupku a dáme je do nádoby mixéru, přidáme nakrájenou papriku, česnek a bílý chléb namočený ve vodě.
  2. Několik minut mixujeme, až vznikne hutný krém. Poté vmícháme olivový olej, ocet a sůl podle chuti.
  3. Krém podáváme vychlazený a ozdobit jej můžete několika kostičkami okurky nebo jinou nakrájenou zeleninou, případně lístkem bazalky.

Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica