Léto se blíží a to je ideální příležitost ochutnat studené polévky. Oblíbený je třeba bulharský tarator s okurkami. Za ochutnání ale rozhodně stojí i španělské gazpacho! Osvěžující studená polévka z rajčat, zeleniny a namočeného chleba je ideální volbou pro horké letní dny. A její příprava vám nezabere ani moc času – za půl hodiny máte hotovo. Tak jdeme na to!
Předchůdce oblíbené španělské polévky najdeme už ve starověkém Římě. Rajčata v té době samozřejmě ještě nebyla známá. Základ polévky tvořil chleba, olivový olej, voda, ocet a česnek. Chléb s česnekem a solí se roztloukal ve speciálním hmoždíři a k této směsi se poté přilil ocet, voda a olivový olej. Římané svou polévku přinesli i do Španělska, kde ji Španělé v průběhu staletí upravovali k obrazu svému.
Podle druhé teorie je původ polévky arabský. Do Španělska ji údajně přinesli Arabové v 8. století. Po objevení Ameriky se v průběhu 16. století začaly do polévky přidávat rajčata, papriky a okurky. Vznikly dokonce 2 verze gazpacha. Červené gazpacho, jehož základ tvoří rajčata, je typické pro oblast kolem Sevilly. V okolí Malagy vám zase naservírují bílé gazpacho. To připomíná původní verzi gazpacha – česnek a sůl se roztluče společně s mandlemi, olivovým olejem a cherry octem.
Název gazpacho pochází pravděpodobně z latinského slova caccabaceus, což znamená chléb, který je pro polévku dodnes typický. Existují ovšem i moderní variace polévky. Můžete si tak udělat gazpacho s avokádem, melounem, jahodami nebo i s mořskými plody.
Lehká a osvěžující studená polévka, kterou si můžete připravit během celého roku, protože suroviny na ni jsou k dostání v supermarketech běžně celoročně.
Melounové gazpacho s feferonkou a fetou se servíruje jako studená polévka. Tento pokrm pocházející ze Španělska je ideální především v horkých letních dnech a skvěle se doplňuje s opečenými plátky francouzské bagety.
Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica