Patří grilování mezi vaše oblíbené letní sporty? A už jste na roštu zkusili vyzkouzlit i dezert? Nad ohněm totiž připravíte nejen masové a zeleninové lahůdky, ale i ty ovocné. Opékat lze překvapivě mnohem více druhů, než si lidé myslí. Třeba i takové citrusy, meruňky nebo jahody. Jaké ovoce je vhodné na gril, jak ho dochutit a jak si připravit cukrové grepy, rumové banány, pikantní ananasy, skořicové hrušky nebo rajčatovo-jahodové špízy?
Ačkoliv se to mnohdy může zdát neobvyklé, grilovat se dají jednoduše téměř všechny druhy. Klasikou jsou například banány, ananas, hrušky či vodní a žluté cukrové melouny. Za vyzkoušení ale stojí i jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, švestky, mango nebo papája. Z citrusů se nabízí široká škála od grepů a pomerančů až po citrony a limetky.
Ovoce lze na rozžhavený gril (na mírný oheň) pokládat rozkrojené, případně jednotlivé druhy míchat do špízů na špejli či ovocných salátových misek (snadno je vytvoříte z alobalu a položíte na rošt). Připalování zabrání trocha másla, případně oleje. Praktické jsou v tomto ohledu oleje ve spreji, díky kterým to s dávkováním nepřeženete.
Skvělých chuťových výsledků dosáhnete i s obyčejným cukrem, který na povrchu šťavnatého ovoce krásně zkaramelizuje. Jako alternativu zvolte skořicový, citronový nebo mátový cukr, med či javorový (nebo jiný) sirup. U sladkých druhů jako jsou banány, melouny nebo papája není zase potřeba cukr téměř vůbec.
Všeobecně můžete při dochucování sáhnout také po lžičce rumu či bourbonu, másle, řeckém jogurtu nebo octu balsamico. Před konzumací zkuste hotové ovoce ještě poprášit špetkou soli, která mu dodá zase o kapku jinou chuť – potlačí hořké tóny a vyzdvihne ty sladké.
Na 4 banány si připravte marinádu: 2 lžíce medu smíchejte s 1–2 lžícemi tmavého rumu, špetkou skořice a šťávou z 1 menšího citronu. Do této omáčky naložte podélně rozkrojené banány a nechte chvíli před přípravou odležet v lednici.
Poté můžete banány grilovat na mírném plameni přímo na roštu, lepší je ovšem jejich příprava (5–8 minut) v kapse z alobalu, která nejen zabrání znečištění grilu, ale umožní chutím se krásně propojit. Před opékáním banány ještě přelijte zbytkem marinády.
Rozkrojenou stranu grepu posypte cukrem a opékejte na grilu po dobu cca 4 minut, dokud povrch krásně nezkaramelizuje. Podávejte ke kuřecímu masu s lehkým listovým salátkem, nebo přidejte vanilkovou či jinou smetanovou zmrzlinu a podávejte přelité čokoládovým toppingem jako dezert.
V míse smíchejte 4 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sójové a chilli omáčky, špetku chilli vloček, kapku citronové šťávy a najemno nasekanou mátu či koriandr. Plátky ananasu nechte v marinádě chvíli v lednici odležet a poté opékejte na mírném plameni z obou stran. Takto připravený ananas je výborný jako osvěžující příloha k masu, zbytek marinády můžete použít jako zálivku na zelný salát.
Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli jsou vynikající pochoutka, kterou si zamilujete. Žampiony mají jemnou chuť, která se skvěle hodí k výraznému modrému sýru. Navíc je v obchodě koupíte během celého roku a jejich příprava je naprosto jednoduchá.
Silnější plátky hrušek (nebo jablek) posypte skořicovým cukrem a opékejte z každé strany asi 2 minuty. Pro lepší chuť můžete hrušky předem svařit v kořeněném vínu nebo džusu. Grilované hrušky podávejte s dipem z řeckého jogurtu, medu a nasekaných ořechů.
Cherry rajčata napichujte na špejli na střídačku s jahodami, sem tam přidejte i lístek čerstvé bazalky. Špízy nakonec zakápněte octem balsamico a postříkejte olejem. Grilujte postupně ze všech stran, hotové podávejte lehce posypané solí jako přílohu, například spolu se salátem.
Zdroje: Kupi, delish, iDnes