Dnes si uvaříme polévku, která má říz! Nebudeme ale dělat česnečku. Naše babičky vařily kromě česnečky ještě křenovou polévku. Že jste o ní ještě neslyšeli? Dříve byla stálicí na jídelníčku našich předků. Křen jedli častěji než my, protože věděli o jeho zdravotních benefitech. Pojďte si křenovou polévku uvařit s námi! Postup je jednoduchý a za chvíli budete mít hotovo. Tak jdeme vařit, my jsme na chuť polévky velmi zvědaví!
Křen pochází pravděpodobně z východní Evropy. Ovšem podle jiné teorie je jeho domovinou Středomoří. Starověcí Řekové a Římané považovali křen za léčivou rostlinu a léčili s ní různé zdravotní neduhy, od bolesti zad až po menstruační bolesti.
I naše babičky věděly o blahodárných účincích křenu na naše zdraví. Jedly ho mnohem častěji než my. Tradičně jej využívaly v kuchyni při přípravě křenových omáček nebo polévek. Měl ale také využití v kosmetice – křen svařený v mléce měl pomoci odstranit pihy. Stačilo si s tímto odvarem potírat obličej.
Jak křenovou polévku vařily naše prababičky? V rendlíku nechaly rozpustit kousek másla, přidaly k němu nastrouhanou housku, zalily vodou a vše nechaly chvíli povařit. Na závěr přidaly nastrouhaný křen a polévka byla hotová. Někdy nechávaly hospodyně křen povařit v polévce spolu s houskou, ovšem polévka potom neměla takový říz – jak je známo, křen ztrácí vařením na síle.
Máte po náročném dni chuť na pořádnou polévku, která vás postaví na nohy a nakopne váš imunitní systém? Pak si připravte hodně, ale opravdu hodně česneku. Čeká nás příprava poctivé domácí česnečky.
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.
Zdroj: Kupi, Bejvávalo, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové