Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

U této polévky našich babiček si popláčete: Už jste slyšeli o staročeské křenové polévce?

Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Dnes si uvaříme polévku, která má říz! Nebudeme ale dělat česnečku. Naše babičky vařily kromě česnečky ještě křenovou polévku. Že jste o ní ještě neslyšeli? Dříve byla stálicí na jídelníčku našich předků. Křen jedli častěji než my, protože věděli o jeho zdravotních benefitech. Pojďte si křenovou polévku uvařit s námi! Postup je jednoduchý a za chvíli budete mít hotovo. Tak jdeme vařit, my jsme na chuť polévky velmi zvědaví!

Přečtěte si také

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst maso? Změna je obrovská

Naše babičky využívaly křen v kuchyni i v kosmetice

Křen pochází pravděpodobně z východní Evropy. Ovšem podle jiné teorie je jeho domovinou Středomoří. Starověcí Řekové a Římané považovali křen za léčivou rostlinu a léčili s ní různé zdravotní neduhy, od bolesti zad až po menstruační bolesti.

I naše babičky věděly o blahodárných účincích křenu na naše zdraví. Jedly ho mnohem častěji než my. Tradičně jej využívaly v kuchyni při přípravě křenových omáček nebo polévek. Měl ale také využití v kosmetice – křen svařený v mléce měl pomoci odstranit pihy. Stačilo si s tímto odvarem potírat obličej.

Jak křenovou polévku vařily naše prababičky? V rendlíku nechaly rozpustit kousek másla, přidaly k němu nastrouhanou housku, zalily vodou a vše nechaly chvíli povařit. Na závěr přidaly nastrouhaný křen a polévka byla hotová. Někdy nechávaly hospodyně křen povařit v polévce spolu s houskou, ovšem polévka potom neměla takový říz – jak je známo, křen ztrácí vařením na síle.

Pravá česnečka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pravá česnečka

Máte po náročném dni chuť na pořádnou polévku, která vás postaví na nohy a nakopne váš imunitní systém? Pak si připravte hodně, ale opravdu hodně česneku. Čeká nás příprava poctivé domácí česnečky.

Pravá česnečka
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Recept na staročeskou křenovou polévku

Ingredience na 6 porcí:

  • 50 g másla
  • 3 brambory
  • 1 mrkev
  • nastrouhaný křen podle chuti
  • 1 cibule
  • 1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžíce vinného octa

Postup:

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte lžíci mouky a za stálého míchání udělejte zlatavou jíšku.
  • Jíšku zalijte vývarem a přidejte nakrájené brambory s mrkví.
  • Promíchejte a přilejte smetanu. Přidejte koření a ochuťte solí. Vařte asi 20 minut do změknutí brambor.
  • Na závěr dochuťte octem, přidejte nastrouhaný křen a odstavte z plotny.

Zdroj: Kupi, Bejvávalo, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové