Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

U této polévky našich babiček si popláčete: Už jste slyšeli o staročeské křenové polévce?

Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Dnes si uvaříme polévku, která má říz! Nebudeme ale dělat česnečku. Naše babičky vařily kromě česnečky ještě křenovou polévku. Že jste o ní ještě neslyšeli? Dříve byla stálicí na jídelníčku našich předků. Křen jedli častěji než my, protože věděli o jeho zdravotních benefitech. Pojďte si křenovou polévku uvařit s námi! Postup je jednoduchý a za chvíli budete mít hotovo. Tak jdeme vařit, my jsme na chuť polévky velmi zvědaví!

Přečtěte si také

Dejte do sprchy kyblík! Ušetří vám spoustu peněz za vodu

Naše babičky využívaly křen v kuchyni i v kosmetice

Křen pochází pravděpodobně z východní Evropy. Ovšem podle jiné teorie je jeho domovinou Středomoří. Starověcí Řekové a Římané považovali křen za léčivou rostlinu a léčili s ní různé zdravotní neduhy, od bolesti zad až po menstruační bolesti.

I naše babičky věděly o blahodárných účincích křenu na naše zdraví. Jedly ho mnohem častěji než my. Tradičně jej využívaly v kuchyni při přípravě křenových omáček nebo polévek. Měl ale také využití v kosmetice – křen svařený v mléce měl pomoci odstranit pihy. Stačilo si s tímto odvarem potírat obličej.

Jak křenovou polévku vařily naše prababičky? V rendlíku nechaly rozpustit kousek másla, přidaly k němu nastrouhanou housku, zalily vodou a vše nechaly chvíli povařit. Na závěr přidaly nastrouhaný křen a polévka byla hotová. Někdy nechávaly hospodyně křen povařit v polévce spolu s houskou, ovšem polévka potom neměla takový říz – jak je známo, křen ztrácí vařením na síle.

Pravá česnečka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pravá česnečka

Máte po náročném dni chuť na pořádnou polévku, která vás postaví na nohy a nakopne váš imunitní systém? Pak si připravte hodně, ale opravdu hodně česneku. Čeká nás příprava poctivé domácí česnečky.

Pravá česnečka
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Recept na staročeskou křenovou polévku

Ingredience na 6 porcí:

  • 50 g másla
  • 3 brambory
  • 1 mrkev
  • nastrouhaný křen podle chuti
  • 1 cibule
  • 1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžíce vinného octa

Postup:

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte lžíci mouky a za stálého míchání udělejte zlatavou jíšku.
  • Jíšku zalijte vývarem a přidejte nakrájené brambory s mrkví.
  • Promíchejte a přilejte smetanu. Přidejte koření a ochuťte solí. Vařte asi 20 minut do změknutí brambor.
  • Na závěr dochuťte octem, přidejte nastrouhaný křen a odstavte z plotny.

Zdroj: Kupi, Bejvávalo, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové