Kynuté buchty milujeme. A ty s makovou náplní jsou prostě nejlepší! Proto si dnes upečeme vynikající makový závin. Většina z nás ho má spojený s návštěvami u babičky, od ní nám vždycky chutnal nejvíc. Upéct makový závin přitom není žádná věda a určitě to bez problémů zvládnete i vy. Tak si připravte všechny potřebné ingredience a jdeme na to! Upečeme si ho podle receptu food bloggerky Míši Landové.
Kde se vzal mák v Evropě
Makový závin se v Evropě běžně peče na Vánoce a Velikonoce, ale není to samozřejmě pravidlem. Tento zvyk může souviset s apokryfními křesťanskými legendami, které tvrdí, že mák vyrostl v místech, kam dopadla Ježíšova krev během jeho ukřižování. Nicméně symbolické propojení máku a víry pochází už z předkřesťanských dob. Slované ho považovali za rostlinu, která umí překročit hranici mezi mezi životem a smrtí, proto dávali svým mrtvým do hrobů pokrmy z máku, aby své žijící příbuzné mohli chodit navštěvovat.
Odkud se k nám ale mák vlastně dostal? Předpokládá se, že mák pochází z oblasti Středomoří a Blízkého Východu. Už ve starověku ho totiž pěstovali Sumerové, Egypťané, Řekové a Římané, dělali z něj olej, víno a také ho přidávali do koláčů. V 8. století se mák rozšířil díky Arabům na Pyrenejský poloostrov a odtud pak dále do Evropy.
Hrnkový makovec
Hrnkový makovec vás přenese zpátky do dětství k babičkám, které v našich očích umí péct ty nejlepší moučníky na světě. Náš rychlý hrníčkový recept na vláčný makovec budete mít do hodiny hotový. Stačí jen smíchat všechny suroviny a šupnout buchtu do trouby. Tak jdeme péct, ať si můžete dát makovec ještě dnes ke kávě!
Hrnkový makovec
Maková bábovka
Maková bábovka je velmi chutná a vláčná. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá. Stačí pár minut a na stole máte parádní moučník, který si můžete s chutí dopřát třeba k odpolední kávě.
Maková bábovka
Recept na makový závin
Ingredience na 2 záviny:
Kynuté těsto
- 190 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 25 g cukru krupice
- 20 g droždí
- 80 ml mléka
- 1 žloutek
- 90 g másla
Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 350 ml mléka
- 40–50 g cukru krupice
- 50 g piškotových drobečků
- rum
- citronová kůra
Postup:
- Připravte si kvásek. Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobené droždí a nechte kvásek vzejít. Obě mouky prosejte do mísy. Máslo rozpusťte (nemusí být v tekutém stavu, stačí hodně změklé).
- Do vzešlého kvásku přidejte žloutek a promíchejte. Kvásek přilejte k mouce a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. To pak rozdělte na 2 bochánky a nechte je pod utěrkou na teplém místě asi 30 minut odpočinout.
- Mezitím si připravte náplň. Mléko přiveďte k varu, přisypte mletý mák a za stálého míchání chvíli povařte. Poté sundejte z plotny, přidejte cukr a promíchejte. Nechte směs vychladit. Do zchladlé směsi přidejte piškotové drobečky, citronovou kůru a rum podle chuti. Náplň by měla mít krémovou konzistenci, aby šla roztírat.
- Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Bochánek těsta rozválejte na tenkou placku. Rovnoměrně ji potřete polovinou makové náplně a zaviňte. Zamotaný závin přeneste na plech. Stejně postupujte i u druhého bochánku. Záviny nechte na plechu 10–15 minut odpočinout a pak je potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a dalších 15–20 minut dopékejte. Upečený závin nechte vychladnout a před servírováním lehce pocukrujte.
Zdroje: Víkendové pečení, Culture