Pokud pojedete do Španělska nebo Latinské Ameriky, musíte ochutnat zdejší oblíbené jídlo do ruky – tzv. empanadas. Jsou to masové taštičky s různými náplněmi, zabalené v křupavém těstě. Empanadas mají arabskou stopu a Španělé si je upravili k obrazu svému. Díky nim se dostaly také do Latinské Ameriky, kde patří mezi nejpopulárnější pouliční jídlo. Podle našeho receptu si tuto španělskou chuťovku snadno připravíte i doma. Tak pojďme na to!
Na španělských empanadas mají podíl Arabové
Arabové na Blízkém Východě připravovali velké masové koláče, nazvané sfeeha. S Araby se tyto koláče rozšířily i do Španělska a Španělé prvky arabské kuchyně přejali. Slovo empanads je odvozené ze slova „empanar“, což v překladu ze španělštiny znamená zabalit nebo obalit chlebem.
Není jasné, kdy se z původních arabských masových koláčů staly menší kapsičky do ruky. První záznam o empanadas najdeme ve španělské kuchařce z roku 1520. Postupně se začaly objevovat i nejrůznější náplně. Španělští kolonisté své empanadas přivezli i do Latinské Ameriky. Především v Argentině jsou považované za jedno z národních jídel a patří mezi stálice tamních restaurací i rychlého občerstvení. V minulosti je Argentinci považovali za jídlo pracujících lidí, protože je bylo snadné nosit do práce a daly se sníst v ruce.
Španělská bramborová tortilla
Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.
Španělská bramborová tortilla
Melounové gazpacho
Melounové gazpacho s feferonkou a fetou se servíruje jako studená polévka. Tento pokrm pocházející ze Španělska je ideální především v horkých letních dnech a skvěle se doplňuje s opečenými plátky francouzské bagety.
Melounové gazpacho
Španělské empanadas – recept
Ingredience na 6 porcí:
Těsto
- 350 g hladké mouky
- 175 g másla
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 3 lžičky vinného octa
- mouka
Náplň
- 350 g kuřecích stehen
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička fenyklu
- 3 lžičky mleté uzené papriky
- 3 lžičky scezených kapar
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1,5 lžíce sušených rozinek
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
- Nejdřív si připravte náplň. Kuřecí stehna okořeňte a vcelku je osmažte na pánvi s polovinou oleje z obou stran dozlatova. Jakmile jsou opečená, vyndejte je z pánve a osušte papírovou utěrkou. Nechte je trochu zchladnout a nakrájejte je na 2 cm kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je nadrobno. Nalejte do pánve zbylý olej a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Přidejte rajčatovou pastu, kapary, koření, rozinky, kuřecí kousky a 2 lžíce vody. Osolte a opepřete. Promíchejte a vařte asi 5 minut. Směs poté rozložte na plech a nechte zchladnout.
- Připravte si těsto. Mouku prosejte do mísy, osolte a přidejte nakrájené studené máslo. Prohněťte prsty, aby vám vznikla drobenka. Můžete si vzít na pomoc i kuchyňského robota. Poté do těsta zapracujte lehce prošlehané vejce a ocet. Vypracujte hladké těsto – bude mít tužší konzistenci. Těsto zabalte do potravinářské folie a uložte na 30 minut do lednice.
- Uleželé těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na plát silný asi 4 mm. Vykrojte z něj 12 koleček o průměru 10 cm. Vyskládejte je na 2 plechy, vyložené pečicím papírem, a dejte na 30 minut do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte do ní předehřát 2 plechy.
- Na polovinu každého kolečka dejte náplň, přeložte přes ni prázdnou část těsta a okraje stiskněte k sobě. Takto naplněná kolečka skládejte na pečicí papír. Pečicí papír s empanadami přesuňte na předehřáté plechy a pečte 20–25 minut dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo s rajčatovým dipem.
Zdroj: Kupi, Tasting table