Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Báječná thajská polévka s krevetami a jedinečnou chutí: Příprava polévky Tom Yum je snadná a rychlá

flydragon / Shutterstock.com

Máte rádi thajskou kuchyni? Její chutě skvěle reprezentuje polévka Tom Yum. Je to kořeněná polévka s nakyslou chutí, do níž se přidávají krevety. Jedinečnou chuť jí dodává rybí omáčka v kombinaci s pastou Tom Yum. Pokud máte rádi nezvyklé chutě a rádi experimentujete, rozhodně doporučujeme si polévku uvařit doma. Postup je jednoduchý. Nezabere vám to ani moc času – Tom Yum uvaříte za 35 minut. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Recept na česnekový čaj, který skvěle funguje proti bacilům

Polévku Tom Yum vymysleli královští kuchaři

Tom Yum patří mezi oblíbenou thajskou polévku, která vyniká kořeněnou a nakyslou chutí, na což odkazuje i název polévky. Pochází ze středního Thajska a poprvé ji údajně ve 14. století uvařili královští kuchaři v království Ayutthaya. Království bylo proslavené svou kuchyní a předpokládá se, že polévka Tom Yum měla reprezentovat její bohaté chutě a rozmanité ingredience.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Nudle Pad Thai s krevetami
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Nudle Pad Thai s krevetami

Pad Thai je jedno z nejoblíbenějších thajských jídel, které skvěle kombinuje nejrůznější chutě. Jde o smažené rýžové nudle, nejčastěji podávané s kuřecím masem, krevetami nebo tofu. Nudle Pad Thai podle našeho receptu jsou připravené s krevetami a budete je mít hotové během chvilky.

Nudle Pad Thai s krevetami

Existuje ještě jedna teorie o původu polévky Tom Yum. Měli ji vymyslet thajští farmáři, kteří měli z thajské řeky Chao Phraya přísun čerstvých krevet a vařili z nich polévku, plnou bylinek a koření.

Polévka Tom Yum se během staletí rozšířila po celém Thajsku. Díky jednoduché přípravě a fantastické chuti se poměrně rychle dostala do celého světa. Najdete ji na menu thajských restaurací ve všech koutech světa ve více či méně upravených podobách, které pramení ze snahy přizpůsobit thajské chutě tradičním chutím jednotlivých národních kuchyní.

Le Minh Trang / Shutterstock.com

Thajská polévka Tom Yum – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g vařených loupaných krevet
  • 1 lžíce pasty Tom Yum
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 200 g rajčat
  • 200 g žampionů
  • 2 ks cibule
  • půl svazku čerstvého koriandru
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 limetka
  • olej na smažení

Postup:

  1. Na dno hrnce nalijte olej. Na rozpáleném oleji restujte cibuli a přidejte pastu Tom Yum. Až začne cibule vonět, přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky.
  2. Základ zalijte vývarem a dochuťte cukrem, limetkovou šťávou a rybí omáčkou.
  3. Rajčata nakrájejte na asi dvoucentimetrové měsíčky a přidejte je do polévky spolu s vařenými krevetami. Vařte maximálně dvě minuty.
  4. Při podávání ozdobte čerstvým koriandrem.

Zdroj: Kupi, Thai ginger