Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zjistěte, kolik kalorií mají nejpopulárnější letní koktejly a jak pít alkohol „dietně“

Lichtwolke / Shutterstock.com

K létu patří neodmyslitelně různé druhy osvěžení. Kromě zmrzliny nebo zchlazení těla v bazénu jsou to především letní koktejly. Pro mnohé by byl hřích sedět u stolu naprázdno a neusrkávat lahodný alkoholický mix ozdobený paraplíčkem. Pokud je vaším cílem zhubnout nebo si udržet štíhlou linii, možná máte z barevné záplavy koktejlů strach. Představíme vám, kolik kalorií obsahují nejoblíbenější letní drinky, protože některé mohou snadno zkazit postavu, kterou jste si na léto pilovali.

Přečtěte si také

Kyselina hyaluronová je super na pleť, ale i na klouby. Pozor ale na formu a množství

Piña Colada – 318 kalorií

Piña Colada je sladký a osvěžující koktejl, který pochází z Portorika. Je oblíbený pro svou krémovou texturu a tropickou chuť kombinující ananas a kokos. Základ tohoto nápoje tvoří bílý rum, ananasový džus a kokosový krém.

Bebi Iglesias / Shutterstock.com

Cuba Libre – 250 kalorií

Cuba Libre je oblíbený koktejl, který kombinuje rum a kolu s trochou limetkové šťávy. Jeho název v překladu znamená „svobodná Kuba“ a odkazuje na období kubánské nezávislosti na Španělsku. Přes jeho lahodnou chuť je třeba dát si pozor na kalorie.

Margarita – 248 kalorií

Margarita je klasický koktejl, který je oblíbený díky své osvěžující a lehce kyselé chuti. Tvoří ho tequila, Cointreau nebo Triple Sec a čerstvá limetková šťáva. Je ideální pro různé příležitosti, ať už je to letní oslava, nebo večerní posezení s přáteli. Bohužel je poměrně kalorický.

Mojito – 240 kalorií

Jeden z nejoblíbenějších nápojů léta, klasický mojito koktejl obvykle obsahuje kolem 240 kalorií. Dobrou zprávou je, že díky směsi limetkové šťávy a mátových lístků obsahuje vitamín C a může vám zajistit zdravé trávení.

Daiquiri – 220 kalorií

Klasický koktejl, který vám naservíruje většina barů. Jeho základní receptura je velmi prostá, tvoří ho jen bílý rum, čerstvá limetková šťáva a cukrový sirup. Často se do něj přidávají ovocné šťávy nebo další pálenky. Třeba jahodové daiquiri je vyrobené z jahodové pálenky, rumu, limetkové šťávy, cukru a jahod. Použití prefabrikované směsi nebo ovocných šťáv zvedne počet kalorií ještě výš.

Red Bull s vodkou – 200 kalorií

Oblíbená kombinace energetického a alkoholického nápoje obsahuje pochopitelně i nějaké ty kalorie a jejich množství závisí především na tom, kolik Red Bullu použijete. V závislosti na poměru bude mít váš nápoj kolem 200 kalorií. Jde obecně o nebezpečnou kombinaci. Stimulační účinek energetického nápoje maskuje účinky alkoholu, a to může vést při neuváženém pití k nepříjemným důsledkům.

Aperol Spritz – 177 kalorií

Aperol Spritz je klasický italský koktejl, který je ideální pro osvěžení během teplých letních dnů. Jeho lehká a svěží chuť s nádechem hořkosti je velmi oblíbená. Z našeho seznamu patří mezi ty méně kalorické, ale pokud si dáte drinků několik, snadno do sebe dostanete více kalorií, než jste zamýšleli.

Fusionstudio / Shutterstock.com

Jak pít a přijímat co nejméně kalorií?

Mnoho koktejlů má jako svou součást cukr, můžete barmana požádat, aby kalorickou přísadu vynechal, byť bude mít nápoj trochu jinou chuť. Pokud se chcete bavit, ale nechcete přijímat příliš kalorií, můžete si dát třeba vinný střik. Vína se v množství kalorií liší, ale u většiny z nich vám jedna sklenička dodá kolem 120 kalorií. Když si uděláte vinný střik, dostanete do sebe kalorií ještě méně.

S minerálkou se skvěle kombinuje nejen víno, ale i mnoho dalších populárních nápojů, jako jsou Aperol Spritz, Campari, Vermouth, ale i vodka nebo bílý rum. Pokud se oblíbených koktejlů nechcete vzdát, dobrou radou je nedržet se pouze koktejlů, ale mít také na stole lahev vody nebo minerálky. Díky tomu vypijete méně alkoholu a zůstanete navíc hydratovaní.

Nanuky Aperol Spritz
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Nanuky Aperol Spritz

Letní horké dny jsou konečně tady a s nimi i čas připravit si něco, co vás dokáže zchladit – třeba tyto skvělé a na přípravu velmi jednoduché nanuky Aperol Spritz pro dospělé, které si zajisté zamilujete. Věříme, že se stanou hitem každé vaší prázdninové párty.

Nanuky Aperol Spritz
Levandulová limonáda
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Levandulová limonáda

Levandulová limonáda je perfektní osvěžující nápoj, ukrývající v sobě jemně aromatickou vůni levandulí, která k létu prostě patří. Dopřejte si s námi tuto přírodní alternativu trendy nápoje, který si díky kombinaci limetky, medu a květinového aroma zajisté zamilujete.

Levandulová limonáda

Náš seznam považujte za orientační, množství kalorií v jednotlivých koktejlech se mění v závislosti na velikosti koktejlu, obsahu a poměru ingrediencí, které barman použije. Zatímco někde se používá ovocná šťáva, jinde vám ji nahradí kalorickým sirupem plným cukru. Existuje tolik druhů koktejlů, že by bylo těžké je spočítat. Toto lahodné zpestření léta je ve většině případů kalorickou bombou, proto si je raději užívejte s mírou.

Zdroje: Calorieking.com, Nutritionix.com, Kupi