Sladké, šťavnaté a voňavé meruňky se těší velké oblibě. Díky své lehce kyselé chuti se báječně hodí do koláčů a do ovocných knedlíků. Výborná je ale i meruňková zmrzlina, marmeláda nebo čatní.
1. Recept: Meruňkové čatní
Meruňky mají nejen fantastickou chuť, jsou také velice zdravé. Obsahují mnoho vitamínů, pomáhají udržovat dobrý stav zraku, hodí se na vysoký krevní tlak a obsahují také málo kalorií, takže je jejich konzumace vhodná i při hubnutí.
Chutney je taková pikantnější zavařenina. Je výborné především ke grilovanému masu a kozímu sýru. Sýry a ovoce tvoří totiž výbornou chuťovou kombinaci.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Suroviny:
- 1 kg meruněk
- 3 větší cibule
- olej
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička chilli
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst rozinek
- 2 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce třtinového cukru
Recept:
- Nejprve vypeckujte a nakrájejte na kousky 1 kg meruněk.
- Oloupejte 3 větší cibule, nasekejte nadrobno a zpěňte na oleji. Přidejte meruňky a pomalu je poduste.
- Přidejte vrchovatou lžičku nastrouhaného zázvoru, jednu lžičku chilli, jeden stroužek česneku, hrst rozinek, 2 lžíce jablečného octa a 3 lžíce třtinového cukru.
- Čatní za občasného míchání duste, dokud nezačne houstnout. Poté ho ještě teplé přendejte do sklenic.
2. Recept: Domácí meruňková zmrzlina se smetanou
Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří. Milují ji nejen děti, ale i dospělí. Doma si ji uděláte velice snadno. Nepřijde vás na moc peněz, navíc bude mnohem zdravější než ta kupovaná.
Suroviny:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 0,5 kg meruněk
Recept:
- 200 ml smetany ke šlehání rozšlehejte se dvěma žloutky a přidejte 100 g moučkového cukru.
- Za stálého míchání pomalu zahřívejte v hrnci a přidejte půl kila měkkých oloupaných meruněk.
- Směs nechte táhnout asi půl hodiny, poté ji propasírujte přes síto, dejte do kovové misky a šup s ní do mrazáku.
- Tip: Do zmrzliny můžete přidat také vanilku nebo udělat verzi pro dospělé a přilít trochu meruňkovice.
3. Recept: Rychlý hrnkový meruňkový koláč s drobenkou
Čekáte návštěvu, chcete ji pohostit něčím sladkým, ale nechce se vám pouštět do náročného a zdlouhavého pečení? Tento hrnkový koláč zvládnou udělat i děti, navíc je do 20 minut hotový.
Suroviny:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- 1 hrnek cukru krupice
- 250 g másla
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- meruňky
Recept:
- Nejprve dejte předehřát troubu na 170 °C. V misce udělejte ze 3 hrnků mouky, 1 kypřicího prášku, 1 hrnku krupicového cukru a kostky másla drobenku.
- Jeden hrnek drobenky odeberte a ke zbytku přidejte 2 vejce, 1 hrnek mléka a promíchejte.
- Poté si vymažte a vysypte formu na koláč (ideálně o průměru 30 cm) a nalijte do ní půlku těsta.
- Na těsto vyskládejte rovnoměrně nakrájené meruňky a na ně vylijte zbytek těsta.
- Navrch opět vyskládejte meruňky, posypte drobenkou a dejte do trouby na cca 35 minut.
Yuriy Golub / Shutterstock.com
Jak zpracovat meruňky?
Pokud se vám nechce pouštět do žádného vaření, ale nechcete, aby se vám meruňky zkazily, můžete je jednoduše usušit v sušičce, zavařit nebo udělat kompot. Vydrží vám tak mnohem déle.