Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Řidičský průkaz pro mladé řidiče. Jak to vlastně funguje a jaké jsou zákonné požadavky?

maxbelchenko / Shutterstock.com

Počátkem roku 2024 vstoupila do účinnosti novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která přinesla novou možnost pro mladé zájemce o řízení. Již několik měsíců je totiž možné, aby za volant legálně zasedly také osoby, kterým je teprve sedmnáct let. Je však třeba dodržovat řadu podmínek.

Přečtěte si také

Jak na odvodnění organismu? Tyto druhy zeleniny tělo přebytečné vody zbaví

Současná vláda Petra Fialy se ke změnám a ke zmírnění regulace odhodlala i z důvodu pozitivní zkušenosti ze strany okolních států. Už léta je totiž obdobná legislativa platná také v Německu, Rakousku, Anglii, Severním Irsku nebo kupříkladu v případě Nizozemska.

Cílem nové legislativy mimo jiné je, aby se mladí řidiči za volantem chovali ohleduplněji než dřív a aby se povedlo snížit jejich poměrně značný podíl na celkové nehodovosti v České republice, který se dlouhodobě pohybuje okolo 10 procent. I proto přišlo Ministerstvo dopravy s novinkou v podobě řidičského průkazu pro sedmnáctileté.

Do zahraničí mladí řidiči nemohou

Hlavní myšlenkou tohoto projektu je, že mentoři mají možnost předávat již nabyté řidičské zkušenosti začínajícím řidičům a přispět tak ke snížení nehodovosti u mladých řidičů i ke zvýšení bezpečnosti na tuzemských silnicích. Je však důležité uvést, že řidičák pro sedmnáctileté se týká pouze České republiky a v zahraničí mají tito motoristé stále ještě smůlu.

V kontextu řidičáku pro sedmnáctileté to v praxi funguje tak, že mladý žadatel o řidičské oprávnění se nejprve musí podrobit absolvování klasického výcviku v autoškole. To znamená, že jej čeká i náležité splnění všech potřebných závěrečných zkoušek. Do autoškoly se nově může registrovat každý, komu je alespoň 15,5 let.

Pokud praktické i teoretické ověření znalostí mladý žadatel úspěšně zvládne, má možnost řídit vůz pod dozorem takzvaného mentora. V praxi se jedná o zkušeného motoristu, který musí splňovat několik kvalifikačních předpokladů. Zároveň platí, že během jízdy nesmí být podobně jako mladý řidič pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek.

carballo / Shutterstock.com

Každý mladý řidič může mít až 4 mentory

Mentor plní důležitou roli a v případě nehody budou policejní orgány zkoumat, jestli svou úlohu nezanedbal. Pokud ano, hrozil by mu nemalý postih. Pokud i přes toto riziko by měl zkušený řidič zájem o to stát se mentorem, bude třeba se zapsat na příslušných úřadech. Jméno svého mentora musí mladý řidič zahrnout již do žádosti o vydání řidičského průkazu, přičemž tento úkon je podle aktuálních pravidel zdarma, s výjimkou dodatečných zápisů, jež jsou zpoplatněné.

Mentorem se může stát každý motorista, který je držitelem řidičského oprávnění alespoň po dobu 10 let. V praxi se jedná nejčastěji o blízkého rodinného příslušníka. Mentor současně nesmí mít ve své bodové kartě žádný trestný bod a v posledních pěti letech mu ze strany úřadů České republiky nesměl být udělen zákaz řízení. Zároveň platí, že každý mladý řidič může mít v praxi až 4 mentory.

Zdroje: Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), Kupi