Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Bodový systém 2024: Za jaké přestupky vám hrozí ztráta řidičského oprávnění?

Mino Surkala / Shutterstock.com

Od počátku roku 2024 se řidiči v tuzemsku potýkají s novým bodovým systémem. Ministerstvo dopravy k němu říká, že je oproti tomu dřívějšímu mnohem přehlednější a že vážné přestupky sankcionuje daleko přísněji. U banálních přečinů jsou naopak tresty mírnější. Podobně jako v předchozích letech za některé přestupky motoristé přijdou i o řidičský průkaz.

Přečtěte si také

Kyselina hyaluronová je super na pleť, ale i na klouby. Pozor ale na formu a množství

Finanční pokuta a ztráta bodů. To jsou nejčastější důsledky protiprávního počínání na českých silnicích. Za některé nejzávažnější přestupky ale motoristé přijdou i o řidičský průkaz, a to dokonce okamžitě. Je ale třeba rozlišovat mezi zadržením řidičského průkazu a jeho odebráním. Zadržení je otázkou několika málo dní, v případě odebrání se motorista bude muset bez řidičského průkazu obejít i po dobu několika měsíců či let.

Kdy mohou policisté průkaz zadržet?

Policie České republiky má dle zákonných norem možnost zadržet řidičský průkaz v případech, o kterých hovoří zákon. Momentální znění legislativy hovoří o tom, že mezi nejčastější případy se konkrétně řadí:

  • Platný zákaz řízení
  • Odmítnutí podrobení se odběru biologického materiálu
  • Odmítnutí podrobení se testu na alkohol nebo drogy
  • Řízení pod vlivem alkoholu
  • Pozitivní orientační test na drogy
  • Chybějící příslušná skupina řidičského oprávnění
Iryna Inshyna / Shutterstock.com

Kdy mohou policisté průkaz zabavit?

V některých případech ale mají příslušníci policejních složek možnost na místě také odebrat řidičské oprávnění. Ze své podstaty jde o takové dopravní přestupky či trestné činy, které jsou již velmi vážné. Jejich výčet se opět odvíjí od aktuální legislativy a v praktické rovině se konkrétně jedná o:

  • Způsobení ublížení na zdraví
  • Zavinění obecného ohrožení
  • Zavinění nehody a její nenahlášení
  • Řízení vozu bez SPZ nebo s nečitelnou SPZ
  • Řízení pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek

A co kdy má řidič příliš mnoho bodů?

Řada motoristů se rovněž ptá, jak je to v situaci, pokud dosáhne na úroveň 12 trestných bodů v rámci svého bodového konta. Zde je třeba zmínit, že bodový systém v České republice funguje tak, že po „získání“ všech 12 trestných bodů dojde ze strany úřadů k okamžitému odebrání řidičského průkazu.

Motoristovi přijde poštou či do datové schránky potřebné oznámení, jehož součástí bude také rozhodnutí, že řidičský průkaz je třeba z jeho strany odevzdat. Pokud by k tomu ze strany motoristy nedošlo, pozbyl by řidičský průkaz platnosti.

Mino Surkala / Shutterstock.com

Případné následné řízení bez řidičského průkazu se určitě nedoporučuje. Pokud se za volant rozhodne sednout motorista, jemuž byl řidičský průkaz zabaven, obdrží do svého bodového konta další čtyři trestné body a čeká ho rovněž i správní řízení, ve kterém je možné udělit pokutu v rozmezí 25 až 50 tisíc korun. Kromě toho na řidiče může čekat i zákaz řízení motorových vozidel, a to v délce 1 až 2 let.

Zdroj: Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), Kupi