Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Konec legendy: Porcelánka Thun, kde se točil film Holky z porcelánu, po 230 letech zavírá brány

Katiekk / Shutterstock.com

Společnost Thun 1794, tradiční výrobce porcelánu z Karlovarska, se rozhodla uzavřít svou porcelánku v Klášterci nad Ohří. Důvodem jsou dlouhodobé ztráty a snižující se poptávka. Podnik, který by letos oslavil 230 let od svého založení, musel propustit zbývajících téměř 60 zaměstnanců. Ostatní továrny se podle vlastníka zachrání.

Přečtěte si také

Máte strach o své kufry během letu na dovolenou? Takto je ochráníte před poškozením, vykradením i ztrátou!

Postupné omezování výroby a propouštění zaměstnanců

Porcelánka v Klášterci nad Ohří, která byla součástí společnosti Thun 1794, definitivně končí svou činnost. Toto rozhodnutí přišlo po letech postupného omezování výroby v důsledku pandemie koronaviru a následné energetické krize. Ještě před deseti lety zaměstnávala porcelánka dvě stovky lidí, nyní přišlo o práci posledních bezmála šedesát zaměstnanců.

Ředitel závodu Zdeněk Zapský vyjádřil pro ČT lítost nad tímto krokem: „Je to velice smutné, protože porcelánka v Klášterci by letos oslavila 230 let od založení. Bohužel musela skončit.“ Generální ředitel společnosti Vlastimil Argman dodal, že kvůli snižování výroby byly prostory využívány jen ze čtyřiceti procent, což činilo provoz nerentabilním.

Klášterecká porcelánka se proslavila nejen svými kvalitními výrobky, ale také díky filmu Holky z porcelánu režiséra Juraje Herze, který se zde natáčel. Město bylo na svou porcelánku vždy hrdé a její uzavření je pro místní obyvatele velkou ztrátou.

Společnost Thun 1794 ujišťuje o stabilitě zbývajících závodů

Společnost Thun 1794 ujistila, že v současné době neplánuje žádné další propouštění ve svých zbývajících provozovnách v Nové Roli a Lesově, kde zaměstnává celkem čtyři sta lidí. V rámci zvýšení konkurenceschopnosti se firma hodlá nově zaměřit i na výrobky určené pro gastronomický provoz, které by měly být odolnější vůči výkyvům trhu.

Loňský propad tržeb a nevyhnutelný důsledek ekonomické situace

Loňský rok byl pro společnost Thun 1794 finančně náročný, když dosáhla tržeb ve výši 394 milionů korun, což je o sto milionů méně než v předchozím roce. Uzavření porcelánky v Klášterci nad Ohří je tak smutným, ale nevyhnutelným důsledkem současné ekonomické situace.

Holky z porcelánu

Kromě Návštěvnického centra porcelánky Thun v Nové Roli se návštěvníci mohou s porcelánovou tradicí na vlastní kůži seznámit v unikátní expozici, která je inspirována slavnou českou komedií Holky z porcelánu, která návštěvníky vtáhla přímo do děje filmu. Odkazy na tuto kultovní komedii, která proslavila Dagmar Havlovou v její první filmové roli, jsou v expozici všudypřítomné. Návštěvníci mohou obdivovat například autentické dřevěné bedny, v nichž se v sedmdesátých letech přepravoval porcelán do celého světa.

Thun

Příklady dalších zaniklých českých porcelánek

Příběh porcelánky Thun v Klášterci nad Ohří není ojedinělý. V minulosti muselo svou činnost ukončit několik dalších tradičních českých porcelánek:

  • Porcelánka Březová – porcelánka Pirkenhammer u Karlových Varů, kterou roku 1803 vybudoval Friedrich Höcke a jejíž výroba skončila skončila v 90. letech 20. století.
  • Porcelánka Dalovice – založena roku 1804, v roce 2013 porcelánka vyhlásila bankrot. Výroba porcelánu však z Dalovic úplně nevymizela. K místní tradici porcelánové výroby se hlásí firma Viva Porcelán založená krátce po sametové revoluci.
  • Porcelánka Chodov – založena roku 1811, výroba skončila v roce 2013.

Tyto příklady ukazují, že udržet tradiční řemeslnou výrobu v dnešní době globalizace a silné konkurence je velmi náročné.

Zdroje: Kupi, ČT, expozice Holky z porcelánu