Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

EU chce zakázat toxické chemikálie v hračkách, pro jejich výrobce připravila přísná pravidla

Larysa Dubinska / Shutterstock.com

Snad nikdo by si nepřál, aby si jeho ratolesti hrály s hračkami, které mohou být nebezpečné. Přesto se na trhu takové nacházejí a nebezpečí nemusí představovat jen svým tvarem nebo drobnými částmi, které lze vdechnout, ale také obsaženými chemikáliemi. Právě na ně se zaměřila Evropská komise, která si dala za cíl, aby byl trh s dětskými hračkami bezpečnější a bez nebezpečných chemikálií, jež mohou vyvolat alergické reakce.

Přečtěte si také

Jsou budoucností supermarketů tzv. grocerants? V Česku jich několik máme

Rozšíření zákazu nebezpečných látek

V současnosti jsou zakázány látky, které jsou karcinogenní, poškozují DNA nebo mohou ovlivnit plodnost. Stávající zákaz karcinogenních a mutagenních látek nebo látek toxických pro reprodukci se rozšiřuje na chemické látky, které jsou zvláště škodlivé pro děti, jako jsou endokrinní disruptory nebo chemikálie ovlivňující dýchací systém. Pravidla se také zaměřují na chemikálie, jež jsou toxické pro konkrétní orgány nebo jsou perzistentní a bioakumulativní. Hračky by také neměly obsahovat žádné per- a polyfluorované alkilové látky (PFAS).

Marian Weyo / Shutterstock.com

Hračky s digitálním pasem

Komise uvedla, že hračky uváděné na trh EU již patří mezi nejbezpečnější výrobky svého druhu na světě. Děti by však podle ní měly být ještě lépe chráněny před některými chemikáliemi, které například ohrožují dýchání. Aby se prokázalo, že jsou požadavky splněny, měly by podle návrhu Komise všechny hračky v budoucnu obdržet digitální produktový pas.

Díky tomu se zlepší sledovatelnost hraček a zjednoduší a zefektivní dozor nad trhem a celní kontroly. Spotřebitelé budou mít také snadný přístup k bezpečnostním informacím a varováním, například prostřednictvím QR kódu. Poslanci nyní naléhají na Komisi, aby podporovala a kontrolovala výrobce hraček při provádění hodnocení bezpečnosti.

Návrh se zaměřil i na hračky s digitálními prvky

Zvláštní pozornost se zaměřila na hračky s digitálními prvky. Ty budou muset splňovat standardy bezpečnosti, zabezpečení a soukromí již od prvotního návrhu. Hračky využívající umělou inteligenci spadající do působnosti nového zákona o umělé inteligenci budou muset splňovat požadavky na kybernetickou bezpečnost, ochranu osobních údajů a soukromí.

Výrobci digitálně propojených hraček se musí řídit pravidly kybernetické bezpečnosti EU a případně zvážit rizika pro duševní zdraví a kognitivní vývoj dětí, kterým se tyto hračky dostanou do rukou.

Anna Nahabed / Shutterstock.com

Zpravodajka Marion Walsmann (EPP, Německo) uvedla: „Děti si zaslouží ty nejbezpečnější hračky, jaké jsou možné. S revidovanými bezpečnostními pravidly jim dáváme právě to. Chráníme je před neviditelnými nebezpečími, jako jsou škodlivé chemikálie, a zajišťujeme, aby varování, jako jsou věková omezení, byla jasně viditelná online. Nově zavedený digitální produktový pas zajistí spotřebitelům přístup k informacím, které potřebují. Zároveň budou chráněna obchodní tajemství – silný signál pro spravedlivou hospodářskou soutěž a pro to, že Evropa je místem pro podnikání.“

Než se hračka dostane na trh, musí být zcela bezpečná

Výrobci musí provést posouzení bezpečnosti hračky ještě dříve, než vůbec vstoupí na trh. Zahrnuje to všechna chemická, fyzikální, mechanická, elektrická, hygienická a radioaktivní rizika. I když trh EU patří mezi nejbezpečnější na světě, rizikové hračky se stále dostávají do rukou spotřebitelů. Podle Systému rychlého varování EU pro nebezpečné spotřebitelské výrobky (EU Safety Gate) byly hračky nejčastěji nahlašovanou kategorií výrobků. Připadlo na ni 23 % všech oznámení v roce 2022 a 20 % v roce 2021.

Jak přesně budou finální pravidla vypadat, ještě musí projednat státy EU a Evropský parlament. Diskuse o tom začnou až po evropských volbách, které se budou konat 6. až 9. června. Zatímco výrobce hraček nové změny zřejmě příliš nepotěší, pro rodiče to znamená méně obav při nákupu hraček pro své potomky.

Zdroje: Evropský parlament, Öekotest, Chemtrust, Euractiv