Dnes tady máme něco pro milovníky rýže. Připravíme si oblíbenou španělskou paellu, jídlo z jedné pánve, v němž je hlavní hvězdou rýže, zelenina a kuřecí maso. Pro Španěly je vaření i konzumace paelly společenskou událostí. Tradičně ji všichni strávníci jí z jedné pánve. Také se říká, že každá rodina ji připravuje trochu jinak. My pro vás máme vylepšený recept na paellu, do které kromě běžných ingrediencí přidáme ještě chorizo. Tak pojďme vařit!
Vaření paelly je pro Španěly společenskou událostí. Můžeme ji je přirovnat k našim oblíbeným grilovačkám. Paella je spojená především s regionem okolo Valencie, kde Španělé po staletí pěstují rýži. Předpokládá se, že první paellu uvařili právě farmáři z Valencie. Při vaření jídla dali v podstatě dohromady všechno, co měli po ruce – rýži, zeleninu, fazole a šneky. Při slavnostních příležitostech pak Španělé nahrazovali šneky kuřecím nebo králičím masem.
Paella se připravuje ve speciální kulaté ploché pánvi se dvěma držadly, která pravděpodobně stojí za názvem pokrmu – Španělé totiž této pánvi říkají paellera. Paella se jí přímo z pánve a pro Španěly je synonymem pro výjimečné příležitosti. Vaří ji o víkendech, svátcích nebo při piknicích u moře, zkrátka kdykoliv, kdy se může sejít celá rodina nebo přátelé. Na závěr ještě jedna zajímavost – příprava paelly je ve Španělsku většinou mužskou záležitostí.
Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska, která je ideální především jako příjemné osvěžení v parných letních dnech. Připravuje se ze syrové zeleniny a tepelně se neupravuje. Podává se vychlazená jako polévka, ale můžete ji servírovat také ve sklenici jako hustý nápoj.
Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica