Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nestíháte spotřebovat úrodu libečku? Připravte z něho tekuté koření, pesto i různé pomazánky

VH-studio / Shutterstock.com

Libeček je oblíbenou polévkovou bylinkou české kuchyně. Právě teď je jeho doba a velmi snadno se stává, že nám na zahradě doslova přerůstá přes hlavu. Pokud vám bujně raší i doma (nebo v této době od známých či kolegů v práci slýcháváte obligátní: „Nechceš trochu libečku, my toho máme hrozně moc?“), pak pro vás máme pár tipů, jak ho zužitkovat i jinak než do polévek. Všechny recepty jsou snadné a rychlé. Co vyzkoušíte jako první: Libečkové tekuté koření, pesto nebo jednu ze dvou pomazánek?

Přečtěte si také

Žebříček produktů, které se nevyplatí kupovat, pokud nejsou ve slevě

Jak zpracovat úrodu libečku?

Libeček má jako aromatická bylina v kuchyni své tradiční místo. Nejčastěji se přidává do polévek, případně do omáček, bramborových a houbových pokrmů nebo k masu. Protože má ale velmi výraznou vůni a chuť, do každého jídla ho stačí spíše méně než více. A tak se snadno může stát, že ho během sezóny nestíháme spotřebovat. Výhodou je, že se dá nasekat a zamrazit. Nebo při nízkých teplotách opatrně nasušit a schovat na zimu.

Někdo si dokonce vyrábí domácí libečkovou sůl (stačí smíchat čerstvou nasekanou nať s himalájskou či mořskou solí a chvíli nechat vysušit na plechu v troubě) nebo libeček nakládá do olivového oleje. Pochutnat si na něm můžete i jinými způsoby. Jako bylinka je ideální pro výrobu domácích dochucovadel i svěžích jarních pomazánek.

Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Libečkové tekuté maggi

  • 150 g čerstvého libečku
  • 550 ml vody
  • 2 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový, případně olivový)
  • 2 lžičky soli

Postup

  1. Nasekanou nať libečku dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Během toho můžete obsah párkrát projet tyčovým mixérem.
  2. Vařte 20 až 30 minut, poté přidejte olej a sůl a ještě pět minut redukujte.
  3. Hotové tekuté koření přeceďte a přelijte do uzavíratelné nádoby (z uvedeného množství zbyde zhruba polovina, tedy cca 250 ml).
  4. Skladujte v lednici a používejte do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí apod. 

Libečkové pesto

  • 3–5 hrstí listů libečku
  • 100 g slunečnicových semínek / piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • pár kapek citronové šťávy
  • podle chuti 1 lžíce strouhaného parmazánu, další čerstvé bylinky, špenát a jiná listová zelenina apod.

Postup

Všechny ingredience vložte do mixéru a pomelte nahrubo. Libečkové pesto se pak hodí klasicky na těstoviny, brambory, ale i jako dochucovadlo do polévek, pod maso, jako základ pro různé pomazánky či bylinková másla. Výborné je i jen tak samotné, třeba na čerstvém chlebu.

Brent Hofacker / Shutterstock.com

Libečkovo-sýrová pomazánka

  • kelímek pomazánkového másla
  • 200 g smetanového sýru (typu žervé, lučina)
  • 100 g goudy nebo jiného tvrdého sýru
  • hrst libečku (cca 20 lístků)
  • 1 menší cibule / šalotka
  • sůl, pepř

Postup

Libeček a cibuli nasekejte najemno, sýr nastrouhejte a všechny suroviny smíchejte v míse.

Libečková tvarohová pomazánka s vejcem

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1–2 lžíce majonézy
  • 1 větší uvařené vajíčko natvrdo
  • 1 jarní cibulka
  • 1 malá červená cibule
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • špetka kmínu, soli a pepře
  • podle chuti lžička dijonské nebo plnotučné hořčice

Postup

Libeček, cibuli a vajíčko nasekejte najemno. V míse utřete tvaroh s majonézou (případně hořčicí), dochuťte kořením a vše promíchejte.

Zdroj: Kupi