Libeček je oblíbenou polévkovou bylinkou české kuchyně. Právě teď je jeho doba a velmi snadno se stává, že nám na zahradě doslova přerůstá přes hlavu. Pokud vám bujně raší i doma (nebo v této době od známých či kolegů v práci slýcháváte obligátní: „Nechceš trochu libečku, my toho máme hrozně moc?“), pak pro vás máme pár tipů, jak ho zužitkovat i jinak než do polévek. Všechny recepty jsou snadné a rychlé. Co vyzkoušíte jako první: Libečkové tekuté koření, pesto nebo jednu ze dvou pomazánek?
Libeček má jako aromatická bylina v kuchyni své tradiční místo. Nejčastěji se přidává do polévek, případně do omáček, bramborových a houbových pokrmů nebo k masu. Protože má ale velmi výraznou vůni a chuť, do každého jídla ho stačí spíše méně než více. A tak se snadno může stát, že ho během sezóny nestíháme spotřebovat. Výhodou je, že se dá nasekat a zamrazit. Nebo při nízkých teplotách opatrně nasušit a schovat na zimu.
Někdo si dokonce vyrábí domácí libečkovou sůl (stačí smíchat čerstvou nasekanou nať s himalájskou či mořskou solí a chvíli nechat vysušit na plechu v troubě) nebo libeček nakládá do olivového oleje. Pochutnat si na něm můžete i jinými způsoby. Jako bylinka je ideální pro výrobu domácích dochucovadel i svěžích jarních pomazánek.
Všechny ingredience vložte do mixéru a pomelte nahrubo. Libečkové pesto se pak hodí klasicky na těstoviny, brambory, ale i jako dochucovadlo do polévek, pod maso, jako základ pro různé pomazánky či bylinková másla. Výborné je i jen tak samotné, třeba na čerstvém chlebu.
Libeček a cibuli nasekejte najemno, sýr nastrouhejte a všechny suroviny smíchejte v míse.
Libeček, cibuli a vajíčko nasekejte najemno. V míse utřete tvaroh s majonézou (případně hořčicí), dochuťte kořením a vše promíchejte.
Zdroj: Kupi