Kynuté koláče patří mezi tradiční české moučníky. Pečou se s různými náplněmi, nejčastěji s makovou, tvarohovou nebo povidlovou. My si dnes upečeme koláč, na který použijeme všechny 3 náplně – uděláme si vynikající chodský koláč. Při zdobení můžete popustit uzdu své fantazii a vytvořit na koláči nejrůznější ornamenty. Tak pojďme na to!
Chodské koláče jsou jedním z typických symbolů Chodska. Recept na koláče pochází pravděpodobně z Bavorska, ovšem lidé je pekli v celé příhraniční oblasti. Zatímco v Bavorsku tradice pečení koláčů pomalu vymizela, na Chodsku se udržela dodnes.
Koláče byly původně obřadním pokrmem, který se připravoval především na svatby a další slavnostní příležitosti. Dokonce existují 2 druhy chodských koláčů, tzv. koláče z horních vesnic a dolské koláče. Odrážely prosperitu obyvatelstva. Hornochodské vesnice byly poměrně chudé, což se projevilo v technologii výroby koláčů. Hospodyně je zdobily pruhy tvarohové, makové a povidlové náplně, které kladly vedle sebe a vytvářely tak jednoduché geometrické tvary.
Dolské vesnice na tom byly lépe, což se projevilo především bohatším zdobením koláčů. Kuchařky na koláč nejdřív nanesly vrstvu tvarohové náplně a do ní vytvářely (tzv. merhovaly) za pomoci makové náplně květinové vzory a různé ornamenty. Na závěr koláč ozdobily plátky mandlí a rozinkami – rozinky na světlá místa, mandle na tmavá.
Švestkový koláč s mákem a drobenkou litý na plech se přímo hodí k babímu létu a perfektně doladí podzimní atmosféru. Připravený jej budete mít během pár minut a upečený do půl hodiny. Zaručujeme, že tato dobrota ze švestek zmizí z plechu rychlostí blesku.
Koláče z kynutého těsta můžeme považovat za naše tradiční pečivo. Připravujeme je s nejrůznějšími náplněmi a některé druhy koláčů jsou přímo spojené s konkrétními regiony, jako například frgály s Valašskem nebo chodské koláče s Chodskem. My si dnes upečeme dvojctihodné koláče, které jsou typické hlavně pro Moravu, podle receptu porotkyně Peče celá země. Tak jdeme na to!
Těsto
Povidlová náplň
Tvarohová náplň
Maková náplň
Na dokončení
Zdroj: Peče celá země, Náš region