Dnes si připravíme další specialitu z Tex-Mex kuchyně. Kuřecí fajitas vznikly ve 30. letech minulého století a proslavili je mexičtí rančeři. Jde o směs restovaného kuřecího masa s paprikami a cibulí, která se dává do tortill. Tradičně k nim ještě dostanete rajčatovou salsu a oblíbené avokádové guacamole. Jaký dip si zvolíte, to už je jen na vás. Doporučujeme k fajitas udělat domácí tortilly, je to rychlovka. Tak pojďme na to!
Kdy vzniklo fajitas?
Fajitas jsou specialitou Tex-Mex kuchyně. Vymysleli ho začátkem 30. let minulého století mexičtí rančeři, žijící podél řeky Rio Grande na texasko-mexické hranici. Kovbojové dostávali jako část mzdy nejméně oblíbené kousky hovězí masa – skirt steak, prorostlou část z oblasti bránice. Rančeři maso krájeli na kousky a opékali je na otevřeném ohni společně se směsí cibule, papriky a koření. Jedli ho s tortillami a různými dipy.
Během 30. let se staly fajitas oblíbeným jídlem v jižním Texasu. Popularitu získaly díky různým venkovským festivalům, na nichž rančeři fajitas připravovali. Zanedlouho se dostaly také na jídelní lístky restaurací a dodnes patří mezi tradiční jídla Tex-Mex kuchyně.
A jak vznikl název fajitas? Je odvozený ze španělského slova „faja“, což v překladu znamená opasek. Pojmenování odkazuje na skirt steak, z něhož se fajitas původně připravovaly. Toto maso má totiž dlouhý a tenký tvar, který připomíná právě opasek.
Quesadilla s avokádem a čedarem
Quesadilla s avokádem a čedarem, to je nejjednodušší lehká a chutná večeře, kterou budete chtít dělat pořád dokola. Můžete si ji upravit podle svých preferencí a přidat do ní cokoli, co vám chutná.
Quesadilla s avokádem a čedarem
Chimichanga
Připravte si s námi specialitu Tex-Mex kuchyně, která nese název Chimichanga. Pro Tex-Mex kuchyni jsou charakteristická jídla mexické kuchyně s přísadami a technikami, jedinečnými pro Texas. V tomto případě se jedná o plněnou tortillu, kterou jednoduše usmažíte na pánvi. Recept je velmi rychlý a jednoduchý, vhodný i pro kuchaře amatéry.
Chimichanga
Recept na kuřecí fajitas
Ingredience na 4 porce:
- 3 kuřecí prsní řízky
- 2 žluté papriky
- 2 červené papriky
- 2 červené cibule
Marináda
- 2 lžíce limetkové šťávy
- limetková kůra
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky oregana
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 3 lžíce olivového oleje
Rajčatová salsa
- 500 g cherry rajčat
- 1/2 bílé cibule
- 2 papričky jalapeňo
- 1 limetka
- 1lžíce koriandru
- třtinový cukr
- sůl
casanisa / Shutterstock.com
Guacamole
- 2 zralá avokáda
- 125 g cherry rajčat
- 1 paprička jalapeňo
- 1/2 bílé cibule
- 1 limetka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce koriandru
- sůl
Těsto na tortilly
- 250 g hladké mouky
- 4 lžíce vepřového sádla
- 1 lžička soli
- voda
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na dlouhé proužky. V uzavíratelné misce smíchejte všechny složky na marinádu a přidejte do ní kuřecí maso. Misku zavřete a nechte při pokojové teplotě asi 1 hodinu marinovat (můžete nechat marinovat i přes noc).
- Připravte si rajčatovou salsu. Papričky jalapeňo orestujte na slunečnicovém oleji. Jakmile na nich zčerná slupka, dejte je do igelitového sáčku, uzavřete a nechte 15 minut zapařit. Poté papričky oloupejte, zbavte je semínek a nakrájejte je najemno.
- Rajčata spařte cca na 1–2 minuty horkou vodou. Poté je hned zchlaďte studenou vodou a oloupejte. Rajčata jemně zmáčkněte a odstraňte z nich semínka. Nakrájejte je na malé kostičky a přidejte je k jalapeňo. Na zálivku smíchejte limetkovou šťávu s kůrou z 1 limetky, třtinovým cukrem a solí. Nalijte ji k rajčatům a jalapeňo, promíchejte a nechte uležet v lednici.
- Připravte si guacamole. Oloupejte avokáda, zbavte je pecky a nakrájejte je na kostičky. Dejte je do misky a zakápněte šťávou z 1 limetky. Rozmačkejte avokádo vidličkou a přidejte najemno nasekanou bílou cibulku, nasekaný koriandr a najemno nasekaný česnek. Rajčata rozkrojte napůl a zbavte je semínek. Nakrájejte je na kostičky. Na kostičky nakrájejte i papričku jalapeňo a vše přidejte do misky k avokádu. Ochuťte solí, promíchejte a nechte uležet v lednici.
Tortilla s uzeným lososem a avokádem
Tyto vynikající tortilly jen z pár ingrediencí si zamilujete. Pokud zrovna nestíháte nebo máte chuť na lehký oběd, budou tou správnou volbou. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť dokonalá.
Tortilla s uzeným lososem a avokádem
Buffalo wings
Buffalo wings jsou legendárním americkým jídlem, které najdete v barech po celých Spojených státech. Stačí obalit kuřecí křidélka v omáčce a usmažit je. Geniálně jednoduché jídlo je americkým nestárnoucím hitem. Chutná úžasně a je i rychlé. Pojďte si ho s námi připravit!
Buffalo wings
- Připravte si tortilly. V míse smíchejte hladkou mouku se solí a přidejte k ní kostičky studeného sádla a zapracujte ho do mouky. Po částech přilévejte vodu, až získáte měkké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto důkladně prohněťte, zabalte ho do potravinářské folie a nechte ho 30 minut odpočinout v lednici. Těsto rozdělte na 8 kusů a nechte kousky stále zakryté folií. Z každého kousku vyválejte na pomoučeném vále tenkou placku. Tortilly pečte na rozpálené pánvi asi 30–40 sekund z každé strany. Hotové tortilly skládejte na sebe a nechte je přikryté utěrkou.
- Na přípravu fajitas zbavte papriky semínek a nakrájejte je na dlouhé proužky. Na proužky nakrájejte i červenou cibuli. Z naložených kuřecích kousků odstraňte co nejvíce marinády, osolte je a zprudka na pánvi orestujte dozlatova. Opečené maso zabalte do alobalu a na stejné pánvi opečte i nakrájené papriky s cibulí. Ochuťte solí a pepřem.
- Kuřecí kousky zabalte s opečenou paprikou do tortill a podávejte s guacamole a rajčatovou salsou.
Zdroj: Kupi, Tijuana flats