Kompostování je skvělý způsob, jak zužitkovat bioodpad a získat kvalitní hnojivo pro vaše rostliny. Mnoho lidí si myslí, že kompostovat lze pouze na zahradě, ale opak je pravdou. I v bytě můžete snadno a bez zápachu kompostovat. Poradíme vám, jak na to. Věděli jste, že pomoci mohou i docela obyčejné žížaly?
Pro kompostování v bytě je ideální volbou vermikompostér do bytu. Jde o speciální nádobu, ve které žijí žížaly, které se starají o rozklad bioodpadu. Vermikompostér nezapáchá a nezabere mnoho místa, ale je důležité vybírat správné zbytky jídla pro žížaly. Nemají totiž rády jídlo, které má moc výraznou chuť a vůni. Proto bychom jim neměli dávat cibuli, česnek, pálivé papričky, mléko, jogurty, syrové bramborové slupky a citrusy jako pomeranče nebo citrony. Taky bychom do vermikompostéru neměli dávat zbytky masa, kosti, ryby, olej a tuk.
Další možností je pořízení klasického kompostéru do bytu, který je uzpůsobený pro použití v interiéru, a navíc se vyrábí i v elektrické verzi, kdy je kompost hotový do pár hodin od spuštění.
Důležité je bioodpad skladovat v uzavřené nádobě, aby nedocházelo k úniku zápachu. Ideální je nádoba na bioodpad s těsnicím víkem.
Na dno kompostéru je dobré dát vrstvu hrubšího materiálu, například nasekané větve, slámu nebo karton. Tato vrstva zajistí provzdušnění kompostu a zabrání vzniku hnilobného zápachu.
Kompostovací proces můžete urychlit přidáním tzv. urychlovače kompostu, což je směs mikroorganismů a enzymů. Velmi dobře funguje i bokashi kompostér, ve kterém probíhá fermentační proces a bioodpad se rozkládá rychleji než v klasickém kompostéru.
Cenově nejdostupnější varianta z kvalitního recyklovaného plastu. Díky malým rozměrům je vhodný do každého bytu.
Elektrický kompostér, který přemění zbytky jídla na kompost během pouhých 4 až 8 hodin. Kompaktní design umožňuje umístění přímo v kuchyni a jeho luxusní vzhled bude slušet i těm nejmodernějším kuchyním.
Elegantní designový kompostér vhodný pro menší domácnosti nebo balkony. Moderní vzhled a snadná manipulace.
Kompostér s kompaktními rozměry a pěkným designem za dobrou cenu. Metoda Bokashi funguje na principu anaerobní fermentace, tedy kvašení bez přístupu vzduchu.
Zdroj: Kupi, Zbozi.cz