Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Bezovými květy to nekončí! Z bobulí černého bezu uděláte skvělý sirup i nevšední polévku

Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Černý bez je považovaný za poklad lidového léčitelství. Bezové květy i bobule mají spoustu zdravotních benefitů. Podporují naši imunitu a obsahují důležité vitamíny a minerály. Sirup z bezových květů je jedním z nejoblíbenějších domácích sirupů. Můžete si ho ale udělat i z bezinek – ze zralých bobulí černého bezu. Lidově se jim říká také hural a v kuchyni mají poměrně široké využití. Kromě sirupu z nich uděláte třeba i polévku!

Přečtěte si také

5 důvodů, proč byste si měli pořídit izolační fólie do oken. Ušetří peníze a budete mít soukromí

Zralé bezinky mají široké využití v kuchyni

Plody černého bezu dozrávají koncem léta. Podobně jako bezové květy mají i bezinky spoustu zdravotních benefitů. Obsahují hodně vitamínu C, vitamínu A a z minerálů hlavně draslík, železo a vápník. Posilují naši imunitu, mají antioxidační účinky, mírní projevy chřipky, nachlazení a tlumí bolesti nervového původu.

Na rozdíl od bezových květů musíte bobule černého bezu vždy tepelně upravit. Syrové bobule totiž obsahují jedovatou látku sambunigrin, která způsobuje nevolnost a zažívací potíže. Pokud se chystáte vyrazit na sběr bobulí, bez nůžek nechoďte – jinak vám většina bobulí zůstane v ruce. Sbírejte také pouze zralé bobule.

Ze zralých bezinek můžete udělat sirup, marmeládu nebo je můžete i zavařit. My si dnes společně uděláme sirup a bezinkovou polévku.

Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup
Sedmikráskový sirup
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Sedmikráskový sirup

Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka.

Sedmikráskový sirup

Bezinkový sirup z plodů bezu – recept

Ingredience:

  • 1 kg bezinek – zralé plody černého bezu
  • 800 g cukru krupice
  • 1 l vody
  • 10 g kyseliny citronové

Postup:

  1. Omyté a otrhané plody bez stopek dejte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a na mírném ohni nechte 15 minut vařit.
  2. Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem a přepasírujte přes jemné sítko. Zbylou dužinu vyhoďte.
  3. Tekutinu nalijte zpět do hrnce, přidejte cukr a kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud se nerozpustí všechen cukr. Hotový sirup nechte trochu vychladnout a přelijte ho do sklenic. Skladujte v lednici.

Polévka z bobulí černého bezu – recept

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých bezinkových bobulí bez stopek
  • 3 l vody
  • 1 žloutek
  • vařené brambory
  • trocha citronové kůry
  • špetka zázvoru
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • sladká smetana na zahuštění
  • cukr krystal podle chuti
Nastyaofly / Shutterstock.com

Postup:

  1. Bezinky zbavte stopek. Vodu přiveďte k varu.
  2. Bezinky nasypte do vroucí vody a trochu je rozmačkejte. Nechte je úplně rozvařit. Podle chuti přidejte sůl a krystalový cukr. Okořeňte špetkou zázvoru, citronovou kůrou a trochou skořice.
  3. Polévku zjemněte sladkou smetanou, nechte chvíli povařit a poté odstavte z ploty. Na závěr rozkvedlejte v polévce vaječný žloutek a nakrájejte do ní uvařený brambor.

Zdroj: Kupi, pořad ČT Co naše maminky uměly a na co my jsme zapomněli, NZIP