Dnes se vydáme na skok za českými krajany do rumunského Banátu. Připravíme si národní rumunské jídlo s názvem sarmale. Jsou to masové závitky zabalené v zelném listu. Rumunské rodiny mají běžně v zásobě nakládané zelné listy, bez kterých se sarmale neobejdou. Ale nebojte se, zelné listy stačí pro tyto účely povařit ve vodě s octem. Tak pojďme na to, nám už se sbíhají sliny!
Sarmale jsou masové závitky, které se balí do zelných listů. Pokrm vznikl v Turecku a jeho název je odvozený od tureckého slova „sarmak“, což znamená motat nebo kroutit. Předchůdce těchto závitků můžeme vysledovat až do starověkého Říma, kde se často připravovala jídla zabalená do zelných nebo vinných listů. Plněné zelné listy s oblibou připravovali také mniši ve středověkých francouzských a německých klášterech.
Díky expanzi Osmanské říše se sarmale rozšířily i na Balkánský poloostrov. Například pro Rumuny jsou sarmale dodnes národním jídlem. V oblibě je ale má celý Balkán. Najdete je v Srbsku, Slovinsku, Chorvatsku, Černé Hoře nebo v Albánii. Pod různými názvy připravují sarmale i v Maďarsku, Polsku nebo na Ukrajině.
Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!
Souvlaki je lahodné jídlo původem z Řecka. Jedná se o špízy z marinovaného jehněčího masa. Jako příloha se skvěle hodí opečené chlebové pita placky, tzatziki nebo opečené brambory. Tuto ikonickou středomořskou lahůdku si snadno připravíte doma v troubě nebo na grilu.
Masová náplň
Zdroj: Kluci v akci, World food history