Máte rádi jablečné moučníky? Dnes si upečeme oblíbený dezert našich babiček – jablka v županu. Jsou jednoduchá, rychlá a chutnají luxusně. Kombinace křupavého těsta a jablek je zkrátka neodolatelná. Doporučujeme si doma udělat vlastní těsto, ale pokud nemáte na přípravu moučníku moc času, určitě můžete použít i kupované listové těsto. Tak pojďme péct, uděláme si je podle receptu Josefa Maršálka!
Jablka v županu s oblibou připravovaly naše babičky. Tento oblíbený retro dezert je dodnes populární. Pokud si na něj koupíte už hotové listové těsto, tak ho připravíte skutečně lusknutím prstu. Ale domácí těsto je přece jen o něco lepší. Jeho příprava je jednoduchá a určitě ho podle našeho receptu doma zvládnete.
Jaká jablka vybrat? Volte spíše sladkokyselá až kyselá. Do jablek totiž ještě přijde sladká náplň, takže se nemusíte bát, že moučník bude kyselý. Vybírejte také spíše menší, pevnější jablka, aby při pečení příliš nezměkla. Doporučujeme jablka odrůdy Granny Smith, Idaret, Gala nebo Jonagold.
Jablečné růžičky z listového těsta jsou nevšední variací na kombinaci jablek a listového těsta. Recept, který zvládne úplně každý, a navíc naprosto dokonale vypadá i chutná. Pokud máte doma v lednici listové těsto z obchodu a pár jablek, budete nás za tento recept milovat.
Jablečná buchta s perníkovým kořením je snadná a vláčná. Vyzkoušejte ji a uvidíte, jak rychle vám zmizí z plechu.
Těsto
Náplň
Zdroj: Kupi, pořad ČT Čas na TE.BE