Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Domácí bylinková zahrádka: Jak si snadno vypěstovat čerstvé bylinky doma na balkóně, terase či zahradě

Maria Evseyeva / Shutterstock.com

Toužíte po čerstvých bylinkách, které dodají vašim pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni? Založení domácí bylinkové zahrádky je snadné a zvládne to opravdu každý. Poradíme vám, jak na to, ať už máte k dispozici balkon, terasu nebo jen okenní parapet. Prozradíme vám také, které bylinky se k sobě hodí a jak se o ně starat, aby vám dělaly radost po celou sezónu.

Přečtěte si také

Při zkoušení jsem omylem zašpinil(a) oblečení, musím si ho koupit?

Jak na založení bylinkové zahrádky?

Bylinková zahrádka je skvělým způsobem, jak si dopřát čerstvé bylinky po celý rok. Ať už máte k dispozici balkon, terasu, zahradu nebo jen okenní parapet, založení bylinkové zahrádky je snadné a zvládne to opravdu každý. Nejprve si rozmyslete, jaké bylinky chcete pěstovat a kolik místa pro ně máte.

Pokud disponujete větším prostorem, můžete si vytvořit samostatné záhonky pro každou bylinku. Na menším prostoru se skvěle uplatní nádoby, truhlíky nebo závěsné květináče.

Kam umístit bylinkovou zahrádku?

Bylinky potřebují dostatek slunce, ideálně alespoň 6 hodin denně. Vyberte proto pro svou bylinkovou zahrádku slunné místo, například jižní stranu balkonu, terasy nebo okenní parapet orientovaný na jih či východ. Pokud máte zahradu, můžete bylinkám vyhradit samostatný záhonek nebo je vysázet do spirály či ozdobné kompozice z cihel, kamenů nebo palet. Důležité je zajistit si k bylinkám dobrý přístup, abyste je mohli snadno sklízet a pečovat o ně.

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Zelníky s bylinkovým dipem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zelníky s bylinkovým dipem

Dokřupava usmažené zelníky neboli zelné placky jsou skvělou obměnou klasických bramboráků. Díky kysanému zelí, které obsahuje spoustu živin a vitamínů, jsou krásně vláčné, velmi chutné a ještě prospějí vašemu zdraví. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jejich příprava je velmi jednoduchá.

Zelníky s bylinkovým dipem

Jaké vybrat bylinky?

Při výběru bylinek se řiďte především svými chutěmi a potřebami. Mezi oblíbené bylinky patří bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, pažitka, petrželka, libeček nebo máta. Některé bylinky, jako například máta nebo meduňka, se mohou rychle rozrůstat a utlačovat ostatní. Proto je lepší pěstovat je v samostatných květináčích. Naopak dobře se k sobě hodí například tymián, oregano a rozmarýn, které mají podobné nároky na stanoviště i zálivku. Experimentujte a nebojte se kombinovat různé druhy bylinek.

New Africa / Shutterstock.com

Typy bylinkových zahrádek

Bylinkovou zahrádku si můžete založit různými způsoby podle dostupného prostoru a vašich preferencí:

  • Závěsné květináče – skvělé řešení pro malé balkony nebo terasy. Bylinky můžete pěstovat v samostatných závěsných květináčích nebo v tzv. bylinkové věži.
  • Nádoby a truhlíky – vhodné na terasu, balkon i okenní parapet. Zvolte dostatečně velké a hluboké nádoby s drenážními otvory. Skvěle vypadají sady nádob různých velikostí a tvarů.
  • Spirála z kamenů nebo cihel – originální prvek, který oživí vaši zahradu. Spirála nabízí bylinkám různá mikroklimatická stanoviště – sušší vrchol a vlhčí spodní část.
  • Záhon – klasické řešení pro zahradu. Vyhraďte bylinkám samostatný záhonek na slunném místě v blízkosti kuchyně nebo jídelní terasy.
  • Palety – z dřevěných palet můžete vytvořit vyvýšené záhony nebo vertikální zahrádku. Hodí se i na menší terasy nebo dvorky.

Jak o bylinky pečovat?

Bylinky nepotřebují mnoho péče, ale je důležité jim zajistit pravidelnou zálivku a přihnojování. Mladé rostlinky zalévejte častěji, aby substrát nevyschl. Starší rostliny stačí zalévat jednou až dvakrát týdně. Bylinky pěstované v nádobách budou potřebovat zálivku častěji než ty na záhonu. Jednou za měsíc bylinky přihnojte běžným tekutým hnojivem pro bylinky a zeleninu. Odstraňujte suché listy a pravidelně zastřihávejte odkvetlé stonky, abyste podpořili další růst.

Substrát pro bylinky by měl být lehký, propustný a bohatý na živiny. Můžete použít kvalitní zahradní substrát smíchaný s trochou písku a perlitu pro lepší drenáž. Většině bylinek prospívá také rosení listů.

knelson20 / Shutterstock.com

Sklizeň bylinek

Bylinky sklízejte postupně po celou sezónu. Mladé lístky mají nejintenzivnější vůni a chuť. Stonky odstřihávejte těsně nad místem, kde vyrůstají listy. Bylinky můžete použít čerstvé nebo si je usušit či zmrazit na zimu. Sušené bylinky skladujte v uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě. Zmrazit můžete celé omyté a osušené stonky nebo nasekanou nať zalitou vodou či olivovým olejem v tvořítku na led.

Zdroj: Kupi