Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vepřová panenka v kostce: Jak ji nejlépe využít v kuchyni a na co si dát pozor?

Evgeniy Lee / Shutterstock.com

Vepřová panenka je jedním z nejchutnějších a nejkvalitnějších kousků vepřového masa. Je libová, šťavnatá, má jemnou strukturu a díky tomu je rychle hotová. Skvěle se hodí pro přípravu nejrůznějších minutek, na smažení, restování nebo grilování. Co všechno můžete z panenky připravit a na co si dát při přípravě pozor?

Přečtěte si také

Smažené rolky z toustového chleba s Nutellou obalené ve skořicové krustičce

Nejjemnější kousek vepřového

Vepřová panenská svíčková je nejluxusnější kousek vepřového masa. Nachází se pod páteří prasete a táhne se od žeber směrem k pánvi. Panenku kupujte vždy vcelku. Má být hezky růžová, očištěná od tuku, bez oschlých míst a skvrn. Ideální je kupovat panenku přímo u řezníka, kde je záruka čerstvosti. Naopak se vyvarujte nákupu mražené panenky – po rozmrazení z ní vyteče všechna šťáva, čímž se maso znehodnotí.

Vepřová panenka
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Vepřová panenka

Vepřová panenka je jemná, šťavnatá a takřka se vám rozplyne na jazyku. Problém tkví ale v tom, že spousta lidí neví, jak ji právě takto připravit. Zvenku musíte mít panenku krásně vypečenou a uvnitř měkkou a plnou šťávy. A přesně k tomu se hravě dopracujete, budete-li postupovat podle našeho receptu.

Vepřová panenka
Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou je naprosto vynikající kombinací. Omáčka dodá jídlu pikantnější, nevšední chuť. Určitě si tento recept vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni.

Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou

Jak panenku využít v kuchyni?

Panenka je ideální maso na přípravu minutek, protože je rychle hotová. Co vše z ní můžete připravit?

  • Medailonky – Panenku nakrájejte na silnější plátky, okořeňte vaším oblíbeným kořením a zprudka opečte na pánvi. K medailonkům se výborně hodí omáčky, jako například žampionová, pepřová nebo omáčka s modrým sýrem.
  • Panenka na nudličky – Nudličky rychle osmahněte na pánvi, okořeňte a zalijte smetanou nebo bílým vínem.
  • Jemné řízky – Panenku nakrájejte asi na 2cm plátky. Doporučujeme maso nejdříve namarinovat, stačí vám česnek nebo bylinky. Poté řízečky klasicky obalte v trojobalu.
  • Panenka vcelku – Hodí se především na grilování. Panenku nejdříve grilujte cca 10–15 minut nasucho ze všech stran. Až poté ji osolte, opepřete a nechte asi 10 minut odpočinout v lázni z olivového oleje nebo rozpuštěného másla.

Jak zajistit dokonalý výsledek?

  • Panenku rozhodně nenaklepávejte paličkou, poničili byste vlákna. Stačí ji pouze naklepat klouby ruky nebo dlaní.
  • Do masa během obracení nepíchejte! Vyteče z něj všechna šťáva a maso bude suché. Obracejte tak panenku opatrně a ideálně k tomu použijte kleště.
  • Pokud budete panenku smažit, nejdříve rozpalte pánev a až pak do ní přidejte tuk – nejlepší je sádlo. Poté pánev ztlumte na střední plamen a vložte řízečky z panenky. Tímto postupem zajistíte, že se maso rychle zatáhne a bude se rovnoměrně smažit dozlatova.

Zdroj: kniha Jak nakupovat a zpracovávat maso