Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vynikající polévka do horkých dnů: Osvěžující bulharský tarator připravíte lusknutím prstu

etorres / Shutterstock.com

Léto se pomalu blíží a s ním přichází ideální čas na lehká, svěží jídla. Co říkáte na vynikající studenou polévku tarator? Pochází z Bulharska a připravuje se z bílého jogurtu, okurky, česneku a dalšího koření. Hodně se podobá oblíbeným řeckým tzatziki, ovšem ve srovnání s nimi má tarator mnohem řidší konzistenci, protože se ředí vodou. Pojďte si osvěžující polévku připravit s námi, nezabere vám to ani 30 minut!

Přečtěte si také

Konec „energetické svobody“ pro děti? Nápoje plné kofeinu možná už brzy prodají jen starším 16 let

Odkud pochází tarator?

Tarator je tradiční bulharská studená polévka, kterou v různých porobách najdete na celém Balkánu a Středním východě. Někdy se této polévce říká „tekutý salát“. Původní tarator se údajně připravoval pouze z vody a octa, přičemž na některých místech se takto dělá dodnes.

Nejdůležitější součástí taratoru je jogurt. A ten bulhraský je proslulý na celém světě, protože ve srovnání s ostatními jogurty má nezaměnitelnou chuť. Jogurt je nedílnou součástí denního menu Bulharů a kromě taratoru jej používají i do salátů, dezertů nebo omáček.

Protože tarator nemá být hustý, měli byste ideálně jogurt naředit s vodou v poměru 1 : 1. Pokud do něj vodu nepřidáte, budete mít tzv. suchý tarator, kterému se přezdívá „sněženka“. V této podobě je pokrm podobný spíše salátu a připomíná oblíbené řecké tzatziki.

Polévka Minestrone
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka Minestrone

Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.

Polévka Minestrone
Španělské gazpacho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Španělské gazpacho

Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska, která je ideální především jako příjemné osvěžení v parných letních dnech. Připravuje se ze syrové zeleniny a tepelně se neupravuje. Podává se vychlazená jako polévka, ale můžete ji servírovat také ve sklenici jako hustý nápoj.

Španělské gazpacho

Recept na tarator

Ingredience na 4 porce:

  • 750 g bílého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 2–3 stroužky česneku
  • sůl
  • hrst nasekaného kopru
  • trocha vody
  • pár kapek olivového nebo slunečnicového oleje
  • lžíce sekaných vlašských ořechů

Postup:

  • Oloupejte okurku a nakrájejte ji na malé kostičky.
  • Nakrájenou okurku osolte, opepřete a smíchejte s jogurtem. Přidejte prolisovaný česnek, nasekaný kopr a zamíchejte. V případě potřeby polévku nařeďte vodou, polévka nemá být hustá. Tarator nechte uležet v lednici.
  • Tarator servírujte s nasekanými ořechy, snítkou kopru a zakápnutý olivovým olejem.

Zdroj: Kluci v akci, 196 flavors