Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vynikající bonbony z čokoládové ganáže: Domácí čokoládové lanýže připravíte za 30 minut

Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Milujete čokoládové bonbony? My ano. Rozhodli jsme se, že pro ně tentokrát nepůjdeme do obchodu, ale uděláme si je doma. Dnes bude řeč o čokoládových lanýžích. Patří mezi nejjednodušší čokoládové bonbony a stačí vám na ně jen 3 ingredience. Přípravu zvládnete do půl hodiny, ale dalších 6 hodin bude třeba na to, aby vám lanýže dostatečně ztuhly v lednici. Tuhle čokoládovou dobrotu ocení děti a každá návštěva. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Lahodný tvarohový koláč s ořechy: Ideální dezert bez mouky

Kdy vznikly čokoládové lanýže?

Pro vznik čokoládových lanýžů byl zásadní rok 1879, kdy Henri Nestle vytvořil první mléčnou čokoládu. Cukráři ve Francii a ve Švýcarsku začali Nestleho čokoládu hned zkoumat. Při tom objevili ganache, což je směs smetany a tuhé čokolády. Tato ganache se stala základem pro výrobu lanýžů.

Kdo vymyslel čokoládové lanýže, je ovšem záhadou. Podle jedné teorie vznikly na začátku 20. století v kuchyni slavného francouzského šéfkuchaře Augusta Escoffiera. Druhá verze uvádí, že je vymyslel v roce 1895 Louis Dufour. Ten chtěl vyrobit nový cukrářský krém, když se mu omylem vylila horká smetana do misky s kousky čokolády. Hmota za chvíli ztuhla a Dufour zjistil, že z ní lze vytvarovat kuličky. Kuličky pak obalil v rozpuštěné čokoládě a oblíbený dezert byl na světě.

A proč těmto oblíbeným čokoládovým bonbonům říkáme lanýže? Slovo lanýž znamená v latině hrudka a svůj název dostaly díky nápadné podobnosti čokoládových hrudek s houbou lanýž.

Julia Metkalova / Shutterstock.com

Recept na čokoládové lanýže

Ingredience na 20 porcí:

  • 175 ml smetany ke šlehání
  • 275 g kvalitní čokolády
  • 30 g másla
  • 40 ml rumu
  • kakao na obalení
Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě

Máme pro vás naprostou pecku! Recept na rychlý a luxusní křupavý banán, po kterém se budete olizovat až za ušima a milovat jej budou i děti. Použít můžete Kinder čokoládu, Nutellu nebo jakoukoli jinou tabulkovou čokoládu, případně oříškový krém. Tak ať vám to křupe!

Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě
Čokoládová pěna podle Gordona Ramsayho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čokoládová pěna podle Gordona Ramsayho

I když se to na první pohled možná nezdá, příprava čokoládové pěny je snadná a nezabere vám moc času. Základem je kvalitní hořká čokoláda. Připravte si vynikající čokoládovou pěnu podle slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho s kapkou amaretta, která potěší vaše chuťové buňky.

Čokoládová pěna podle Gordona Ramsayho

Postup:

Do hrnce nalijte smetanu a na mírném plamenu ji přiveďte k varu. Poté odstavte smetanu z plotny, přidejte čokoládu a nechte ji úplně rozpustit. Vmíchejte máslo a rum. Vlijte do mísy, přikryjte a dejte na 6 hodin ztuhnout do lednice.

Vyložte plech pečicím papírem. Pomocí kleští na zmrzlinu nebo lžící vytvarujte kuličky a obalte je v kakau. Nechte ztuhnout v lednici.

Zdroj: kuchařka Iveta a sladká Francie, Chocolate museum & cafe