Milujete čokoládové bonbony? My ano. Rozhodli jsme se, že pro ně tentokrát nepůjdeme do obchodu, ale uděláme si je doma. Dnes bude řeč o čokoládových lanýžích. Patří mezi nejjednodušší čokoládové bonbony a stačí vám na ně jen 3 ingredience. Přípravu zvládnete do půl hodiny, ale dalších 6 hodin bude třeba na to, aby vám lanýže dostatečně ztuhly v lednici. Tuhle čokoládovou dobrotu ocení děti a každá návštěva. Tak pojďme na to!
Pro vznik čokoládových lanýžů byl zásadní rok 1879, kdy Henri Nestle vytvořil první mléčnou čokoládu. Cukráři ve Francii a ve Švýcarsku začali Nestleho čokoládu hned zkoumat. Při tom objevili ganache, což je směs smetany a tuhé čokolády. Tato ganache se stala základem pro výrobu lanýžů.
Kdo vymyslel čokoládové lanýže, je ovšem záhadou. Podle jedné teorie vznikly na začátku 20. století v kuchyni slavného francouzského šéfkuchaře Augusta Escoffiera. Druhá verze uvádí, že je vymyslel v roce 1895 Louis Dufour. Ten chtěl vyrobit nový cukrářský krém, když se mu omylem vylila horká smetana do misky s kousky čokolády. Hmota za chvíli ztuhla a Dufour zjistil, že z ní lze vytvarovat kuličky. Kuličky pak obalil v rozpuštěné čokoládě a oblíbený dezert byl na světě.
A proč těmto oblíbeným čokoládovým bonbonům říkáme lanýže? Slovo lanýž znamená v latině hrudka a svůj název dostaly díky nápadné podobnosti čokoládových hrudek s houbou lanýž.
Máme pro vás naprostou pecku! Recept na rychlý a luxusní křupavý banán, po kterém se budete olizovat až za ušima a milovat jej budou i děti. Použít můžete Kinder čokoládu, Nutellu nebo jakoukoli jinou tabulkovou čokoládu, případně oříškový krém. Tak ať vám to křupe!
I když se to na první pohled možná nezdá, příprava čokoládové pěny je snadná a nezabere vám moc času. Základem je kvalitní hořká čokoláda. Připravte si vynikající čokoládovou pěnu podle slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho s kapkou amaretta, která potěší vaše chuťové buňky.
Do hrnce nalijte smetanu a na mírném plamenu ji přiveďte k varu. Poté odstavte smetanu z plotny, přidejte čokoládu a nechte ji úplně rozpustit. Vmíchejte máslo a rum. Vlijte do mísy, přikryjte a dejte na 6 hodin ztuhnout do lednice.
Vyložte plech pečicím papírem. Pomocí kleští na zmrzlinu nebo lžící vytvarujte kuličky a obalte je v kakau. Nechte ztuhnout v lednici.
Zdroj: kuchařka Iveta a sladká Francie, Chocolate museum & cafe